Národní kolaNovinky

Tina Karol zasedne v porotě ukrajinského Vidbiru

V ukrajinské tříčlenné porotě zasedne jako každý rok Andriy Danylko (Verka Serduchka). K němu se však přidá i Tina Karol, reprezentantka Ukrajiny z roku 2006. Právě její představení se zapsalo mezi ikonická vystoupení první dekády nového milénia. Na jméno třetího porotce si stále musíme počkat.


Tina Karol se narodila na daleké Sibiři. Když jí bylo 6 let a Ukrajina se osamostatnila, její rodina se přestěhovala zpět do Kyjeva. Oba rodiče jsou ukrajinského původu, avšak Tina Karol přiznala, že se kvůli svému židovskému příjmení po otci, Liberman, cítíla diskriminována a ztotožňuje se více se svým uměleckým jménem. Snad i to jí pomohlo proslavit se na Ukrajině i v Rusku a s písní Show Me Your Love se umístila na 7. místě. Dodnes její vystoupení důvěrně známo mezi eurovizními fanoušky a často se její píseň hraje v eurovizních klubech a na večírcích.

Minulý ročník Vidbiru se neobešel bez kontroverze. Výherkyně Maruv, která se dostala do semifinále jako náhradnice nakonec celou show vyhrála. Po několikadenních diskuzích mezi ní a národním vysílatelem UA:PBC a soukromou stanicí STB, které pořádají Vidbir, nakonec do Tel Avivu neodjela. Samotná Ukrajina se z Eurovize 2019 odhlásila, poněvadž ani druhá skupina FreedomJazz ani třetí Kazka neměly o representaci za daných podmínek zájem. Ročník 2020 proběhne tedy s novými pravidly – nyní se nemůže účastnit interpretka nebo interpret, kteří koncertovali v Ruské Federaci po roce 2014, vstoupili na Krym a taktéž nemají plány tak učinit během přípravy na Eurovizi.

Zda se dočkáme dalšího dramatu se dozvíme již 8. února, kdy proběhne první semifinále. S napětím pak můžeme sledovat průbeh soutěže 15. února, kdy proběhne druhé semifinále, a o vítězce nebo vítězi se dozvíme 22. února, kdy proběhne velké finále Vidbiru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..