#TBT

#TBT: Úspěchy dětských talentů na JESC

Jen jedna země zná dlouhodobý recept na úspěch v dětské Eurovizi. Pojďme se v dnešním #ThrowbackThursday podívat, která to je, a jak si vedou ostatní státy!

O uplynulém víkendu se v běloruském Minsku konala dětská Eurovize. Junior Eurovision Song Contest, což je oficiální název soutěže, se koná každý rok již od roku 2003. Dětská Eurovize je vždy zajímavou podívanou a všichni účastníci překypují nadšením pro hudbu a zpěv.

Vítězem letošního ročníku se stalo Polsko. Mladá zpěvačka Roksana Węgiel vybojovala první místo s písní Anyone I Want To Be (informovali jsme zde). Letos se dětské Eurovize zúčastnilo vůbec nejvíce států v celé historii soutěže, a to 20. Druhý největší počet účastníků stále drží hned druhý ročník soutěže, kterého se zúčastnilo 18 států. Od roku 2004 se tento počet podařilo pokořit až letos.

Roksana Węgiel
Zdroj: wikipedia.org

První ročník dětské Eurovize hostilo Dánsko a soutěže se zúčastnilo 16 států. Prvním vítězem dětské Eurovize se stalo Chorvatsko, které v Kodani zvítězilo s písní Ti si moja prva ljubav. I přestože se účastnilo do roku 2006 a po delší přestávce ještě v roce 2014, počet vítězství v dětské Eurovizi nenavýšilo.

Na druhé straně Polsko, které se stalo vítězem letos, si připsalo své první vítězství na Eurovizi. Polsko se však zúčastnilo pouze prvních dvou ročníků a dále se účastní až od roku 2016. Mnoho šancí na vítězství tak nemělo. Letos se však úsilí vyplatilo a skleněný mikrofon si odnesla právě Polka.

Jak jsme již zmínili, jedna země má pravděpodobně na úspěchy v dětské Eurovizi tajný recept. Tou zemí je Gruzie. Gruzie se stala vítězem dětské Eurovize už třikrát. Prvního vítězství pro Gruzii dosáhla skupina Bzikebi s písní Bzz.., a to v roce 2008. Dalším úspěšným rokem se pro Gruzii stal rok 2011. Druhé vítězství ukořistila dívčí skupina CANDY s písní Candy Music. Od tohoto roku Gruzie odstartovala poměrně úspěšnou éru na dětské Eurovizi. Hned v dalším roce, v roce 2012, se totiž umístila na druhé místě. Ani druhé místo však Gruzie neobsadila pouze jednou. V roce 2017 Gruzii patřilo rovněž druhé místo. Zatím poslední vítězství Gruzie vybojovala mladinká talentovaná zpěvačka Mariam Mamadashvili. Svou písní Mzeo, kterou zapěla v hlavním městě Malty Valettě, okouzlila diváky i poroty a odnesla si zaslouženě skleněný mikrofon.

Dalším poměrně úspěšným státem je i Arménie. Ta je v dětské Eurovizi vskutku smolně úspěšným státem. Již čtyřikrát totiž obsadila druhé místo. Na vítězství však dosáhla pouze jednou, a to v roce 2010. V letech 2008, 2009, 2015 a 2016 se tak musela spokojit se sice krásným ale trochu smutným druhým místem. Které jiné umístění je i přes tak velký úspěch blíže ještě většímu úspěchu…vítězství.

Mezi úspěšné země můžeme zařadit například i Rusko nebo Maltu. Ani tyto dva státy nezůstaly jen u jednoho vítězství dětské Eurovize, ale patří jim hned dvě. Malta však na rozdíl od Ruska měla již dvakrát tu čest dětskou Eurovizi i hostit. V roce 2014 se hostitelským městem stala Marsa, o dva roky později potom Valetta.

Polina Boguševič
Zdroj. BBC.com

Je trochu škoda, že se dětské Eurovize neúčastní i Česká republika. Již několikrát jsme okusili účast v eurovizní soutěži mladých hudebníků i eurovizní soutěži mladých tanečníků. Je možné, že se s rostoucím úspěchem Česka na velké Eurovizi dočkáme v budoucnu naší účasti i na dětské Eurovizi? Co myslíte? Napište nám do komentářů!

Zdroj: eurovision.tv

2 komentáře: „#TBT: Úspěchy dětských talentů na JESC

  • Jenom malinká poznámka, že Polina není Boguševič, ale Bogusevič 🙂
    Jenom teď tak trochu jinak, napadlo mě, že TBT by se mohlo věnovat jednotlivým rokům…. 🙂

    Reagovat
    • Díky za opravu 🙂 Jako autor TBT preferuji věnovat se jednotlivým událostem či tématům celkově z minulých Eurovizí. Nevylučuji však, že jakési “zpátky do minulosti” v podobě jednotlivých roků bude. Ovšem předpokládám, že ne v rámci TBT 🙂

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..