Národní kolaNovinky

Söngvakeppnin 2019: Změny v národním kole

Islandská televize otevírá možnost přihlášení do národního kola a zároveň potvrzuje termíny národního kola, které bude navíc plné změn!

Islandská televize RÚV (Ríkisútvarpið) se rozhodla začátkem tohoto týdne oznámit, že se skutečně zúčastní Eurovize 2019. Bylo to poté, co se na Islandu objevila petice, jejíž cíl byl zajistit bojkot nadcházejícího ročníku, ale tyto pokusy skončily neúspěchem a tak se můžeme těšit na dvě semifinále, která se uskuteční devátého a šestnáctého února ve konferenčním centru Háskólabíó v isladnském hlavním městě Rejkjavíku. Finále se pak odehraje druhého března v Laugardalshöll areně také v Rejkjavíku. Island je navíc rekordmanem ve sledovanosti tohoto národního kola, takže se dá předpokládat, že se opět bude jednat o velkou show.

Televize se rozhodla, že zredukuje počet písní z původních dvanácti na deset. Pět z nich bude v každém semifinále a do finále postoupí jen dvě z nich, producenti mají pak právo vybrat jednu další píseň jako divokou kartu, která postoupí do finále bez ohledu na umístění v semifinále. Této možnosti se však můžou vzdát, pokud to uznají za vhodné.

Stejně jako v předchozích letech budou v obou semifinále rozhodovat pouze televizní diváci, ve finále se k nim pak přidá odborná porota a každá z těchto hlasujících skupin bude mít na konečný výsledek stejný vliv (50 %). Ve finále chce také RÚV představit známou eurovizní hvězdu jako součást hlavního programu. Nejčastěji se jedná buď o nově zvolené reprezentanty jiných zemí nebo někoho z bývalých reprezentantů.

Hlavní změnou projde proces výběru písně. Ten bude probíhat na více frontách. Kromě klasického výběru odbornou porotou z písní přihlášených přes veřejnou výzvu bude utvořena skupina významných a populárních islandských skladatelů. Ti složí část písní a zároveň bude probíhat speciální tábor pro skladatele, producenty a hudebníky jehož výstupy budou také zahrnuty do výběru finálové desítky písní. Poslední změnou je, že počet písní od jednoho autora je omezený na dvě namísto původního stavu bez omezení, textařsky se ale mohou podílet na více skladbách, toto nové pravidlo se vztahuje na autory hudby. Co se naopak nemění je pravidlo, že v semifinále musí být všechny soutěžní písně zpívány islandsky a po postupu do finále se mohou soutěžící rozhodnout, jaký jazyk zvolí. Verze z finálového večera však bude ta, se kterou v případě výhry pojedou na Eurovizi do Tel Avivu.

Líbí se vám tyto změny? Myslíte si, že Islandu pomůžou k lepšímu umístění? Napište nám vaše názory do komentářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..