Národní kolaNovinky

Známe všechny finalisty islandského Söngvakeppnin 2024

AKTUALIZOVÁNO o výsledky 2. semifinále.

V tradičním islandském národním kole Söngvakepnnin 2024 se opět představí deset interpretů, po pěti v každém semifinále. Tato desítka vzešla ze 118 přihlášených počinů a najdeme mezi vybranými semifinalisty i pár známých jmen. Tím největším je bezesporu Hera Björk, která reprezentovala Island již na Eurovizi 2010 s písní Je ne sais quoi a také několikrát byla na Eurovizi jako vokalistka. Mimo to se ale již mnohokrát snažila opět na Eurovizi dostat, naposledy v roce 2019. Pokud již sledujete islandské národní kolo pravidelně, budete si z minulého ročníku pamatovat Siggu Ózk, která se letos opět vrací do národního kola.

Již předčasně bylo islandskou televizí ohlášeno jméno dalšího finalisty – je jím palestinský zpěvák Bashar Murad. Po jeho oznámení se u sázkových kanceláří Island raketovou rychlostí vyšvihl na největšího favorita na celkové vítězství v Eurovizi. Zároveň však islandská televize oznámila, že ačkoliv národní kolo proběhne za každých okolností, až z komunikace s vítězem národního kola na začátku března bude jasné, jestli Island vůbec uvidíme na Eurovizi 2024 v Malmö.

Známá jména nalezneme i při detailnějším zkoumání autorů některých soutěžních písní. Za skladbou Bashara Murada stojí zcela nepřekvapivě členové skupiny Hatari, se kterou Bashar Murad v minulosti již spolupracoval – Einar Hrafn StefánssonMatthías Tryggvi Haraldsson. Sigga Ózk zase na své skladbě spolupracovala s Polákem Mikołajem Maciejem Trybulcem, který je také známý jako Tribbs a nám bude povědomý především díky své spolupráci se skupinou Lake Malawi na jejich eurovizní písni Friend of a Friend z roku 2019. To byla jeho první spolupráce na písni pro Eurovizi a od té doby se podílel autorsky či produkčně každý rok alespoň na jedné skladbě – v roce 2020 to bylo Universó (Blas Cantó – Španělsko), v roce 2021 Amen (Vincent Bueno – Rakousko), v roce 2022 River (Ochman – Polsko) a naposledy v roce 2023 to bylo Solo (Blanka – Polsko) a Watergun (Remo Forrer – Švýcarsko).

Stejně jako v minulých letech zůstává pravidlem, že v semifinále musí soutěžní píseň zaznít v islandštině. Až v případě postupu do finále se mohou interpreti rozhodnout, jestli ve finále píseň zazní anglicky nebo islandsky, protože ve finále už musí být prezentována v podobě, v jaké po případném vítězství zazní na Eurovizi. V letošním roce jsou dvě skladby, které nemají anglickou verzi, tedy ve finále případně opět zazní v domácí islandštině. Z každého semifinále postoupí do finále dvě nejlepší písně podle hlasování televizních diváků. Ty může doplnit ještě jedna divoká karta, kterou z šestice neúspěšných semifinalistů může vybrat islandská televize. Ve finále pak televizní diváci společně s odbornou porotou společnými silami v poměru 50:50 vyberou dva superfinalisty, kteří k výsledkům z prvního kola hlasování přidají ještě druhé kolo televotingu a z celkového bodového zisku vzejde vítěz a reprezentant Islandu na Eurovizi 2024.

Semifinále 1 – sobota 17. února 2024 – 20:45 (Truenorth Studio, Rejkjavík)
  1. CeaseTone –  / Flow
  2. Blankiflúr – Sjá þig / Love You
  3. ANITA – Stingum af / Downfall
  4. Sunny – Fiðrildi
  5. VÆB – Bíómynd / Movie Scene

Semifinále 2 – sobota 24. února 2024 – 20:45 (Truenorth Studio, Rejkjavík)
  1. Hera Björk – Við förum hærra / Scared Of Heights
  2. Heiðrún Anna – Þjakaður af ást
  3. Bashar Murad – Vestrið villt / Wild West
  4. Sigga Ózk – Um allan alheiminn / Into the Atmosphere
  5. MAIAA – Fljúga burt / Break Away

Finále – sobota 2. března 2024 – 20:45 (Laugardalshöll, Rejkjavík)

Islandským národním kolem nás opět provede trojice Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir, Sigurður Þorri Gunnarsson a Unnsteinn Manuel Stefánsson. Přenosy začínají vždy ve 20:45 SEČ a je možné je sledovat na televizi RÚV a také online na jejím webu.

Kdo by měl reprezentovat Island na Eurovizi 2024?

Jeden myslel na “Známe všechny finalisty islandského Söngvakeppnin 2024

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..