Národní kolaNovinkyReprezentanti

Ukrajinský odkaz v Malmö ponesou Alyona Alyona a Jerry Heil

Zpěvačky budou Ukrajinu reprezentovat s písní Teresa & Maria, která kromě náboženských referencí oslavuje také sílu ženskosti.

V předtočeném finálovém večeru usilovalo o lístek do Malmö 11 soutěžních písní. O vítězi rozhodovala kromě diváckého hlasování také trojčlenná porota, kterou tvořila zpěvačka Jamala, vítězka Eurovize z roku 2016, Andryi Danylko, českým fanouškům spíše známý pod svým uměleckým jménem Verka Serduschka, a hudební producent Serhiy Tanchynets.

Výsledky národního kola byly vyhlášeny s denním zpožděním. Aplikace, prostřednictvím které mohli diváci pro své favority hlasovat, totiž po finálovém večeru nefungovala a vyhlášení výsledků bylo odloženo až na dnešní večer. Toto rozhodnutí se neobešlo bez kontroverze, zpěvačka Skylerr zpochybnila samotný proces hlasování a rozhodla se ráno před vyhlášením výsledků ze soutěže odstoupit. Ukrajinský vysílatel Suspilne však odstoupení odmítl a rozhodl se zpěvaččino prohlášení nerespektovat.

Vítěznou písní národního výběru se stala Teresa & Maria od zpěvaček alyona alyona a Jerry Heil, které zvítězily i v diváckém hlasování. Odborná porota vítěznou píseň umístila na druhém místě, nejvíce ocenila skupinu Ziferblat, která po součtu diváckých hlasů skončila na druhém místě. Mélovin, reprezentant Ukrajiny z roku 2018, se umístil na konečném třetím místě.

Alyona alyona je jednou z nejpopulárnější ukrajinských interpretek současnosti, fanoušci o její účast na Eurovizi volali už několik let. Dvaatřicetiletá zpěvačka, která žánrově spadá do rapu, účast spíše odmítala s tím, že na soutěž nemá vhodnou píseň. Tu našla až letos se svou kolegyní Jerry Heil, která se ukrajinského národního kola účastnila už minulý rok a patřila mezi velké favority. S písní When God Shut the Door skončila na třetím místě.

Kompletní výsledky:

  1. Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria = 21 bodů (odborná porota: 10 bodů + televoting: 11 bodů)
  2. Ziferblat – Place I Call Home = 19 bodů (odborná porota: 11 bodů + televoting: 8 bodů)
  3. Mélovin – Dreamer = 18 bodů (odborná porota: 9 bodů + televoting: 9 bodů)
  4. Yaktak – Lalala = 16 bodů (odborná porota: 6 bodů + televoting: 10 bodů)
  5. Yagody – Tsunamia = 14 bodů (odborná porota: 7 bodů + televoting: 7 bodů)
  6. Ingret – Keeper = 10 bodů (odborná porota: 8 bodů + televoting: 2 body)
  7. Skylerr – Time Is Running Out = 9 bodů (odborná porota: 3 body + televoting: 6 bodů)
  8. Anka – Palala = 9 bodů (odborná porota: 5 bodů + televoting: 4 body)
  9. Drevo – Endless Chain = 7 bodů (odborná porota: 4 body + televoting: 3 body)
  10. Nahaba – Glasss = 6 bodů (odborná porota: 1 bod + televoting: 5 bodů)
  11. Nazva – Slavic English = 3 body (odborná porota: 2 body + televoting: 1 bod)

Spojujícím tématem finálového večera byl národní odkaz Ukrajiny. Na jevišti se to proto hemžilo bývalými vítězi Eurovize, se svými písněmi vystoupili například Ruslana, již zmíněná Jamala nebo Kalush Orchestra. Připomněli se i loňští reprezentanti Tvorchi, kteří sice v Liverpoolu se svou písní Heart of Steel nezvítězili, ale i tak se umístili na pěkném šestém místě, na které budou minimálně chtít navázat i letošní vítězky.

Ohodnoťte píseň Jerry Heil & Alyony Alyony - Teresa & Maria

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..