Národní kolaNovinky

Známe finalisty lucemburského národního kola

Kdo se stane prvním reprezentantem této země po třiceti letech?

Lucembursko patří mezi vůbec nejúspěšnější země v celé historii Eurovize. Na svém kontě má celkem 5 vítězství, pro poslední z nich bychom ovšem museli zapátrat až do roku 1983. O deset let později se dokonce tato země ze soutěže dlouhodobě odhlásila. Lucemburská třicetiletá absence bude konečně přerušena příští rok v Malmö, poté co vysílatel RTL oznámil svůj návrat do soutěže (více jsme psali zde).

Co můžeme od Lucemburska příští rok čekat? Dlouho se spekulovalo o tom, jak se RTL ke své účasti postaví, jelikož ve světě Eurovize se přeci jen za 30 let hodně změnilo. Lucembursko se nakonec rozhodlo zvolit cestu pomocí národního kola Luxembourg Song Contest, které bude teprve pátým v historii této země. Výběr se uskuteční v sobotu 27. ledna v koncertní hale Rockhal ve druhém největším městě Lucemburska Esch-sur-Alzette.

Do národního výběru se přihlásilo přes 100 interpretů, kteří se museli zúčastnit série interních konkurzů, zakončených vystoupením před pětičlennou porotou. V té mimo jiné zasedli i Cesár Sampson (Rakousko 2018) a Jan Bors (bývalý šéf české eurovizní delegace). Právě z této poslední fáze vzešlo osm finalistů, kteří se nám v lednu představí živě.

Luxembourg Song Contest 2024 – Finále – Sobota 27. ledna 2024 – 20:00

Přímý přenos lucemburského finále můžete sledovat online na webu televize RTL od 20:00.

Co říkáte na osmičku finalistů? Čeká Lucembursko úspěšný návrat?

Kdo by měl podle vás reprezentovat Lucembursko na Eurovizi 2024?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..