Novinky

Slovinsko bude reprezentovat v Malmö zpěvačka Raiven

Mezinárodní publikum se bude snažit oslovit s písní Veronika.

Všestranná umělkyně kombinující popovou hudbu s operním zpěvem je ve Slovinsku známá pod přezdívkou hudební alchymistka. Kromě zpěvu se věnuje i skládání hudby, psaní textů a hře na harfu. Na hudební scéně není žádným nováčkem. Svou první debutovou nahrávku vydala již v roce 2014. Do širšího povědomí se u domácího publika dostala ale až díky účasti v národním výběru EMA. Své štěstí ve slovinském národním kole zkoušela celkem třikrát. V roce 2016 soutěžila s písní Črno Bel, v roce 2018 se vrátila s písní Zažarim a naposledy se ve slovinské show objevila v roce 2019 s písní KAOS. V každém ročníku se navíc umístila do 3. místa – dvakrát jí vítězství uniklo jen o kousek, když skončila druhá, jednou to pak bylo místo třetí.

V roce 2021 zvítězila Raiven na renomovaném slovinském hudebním festivalu Popevka s písní Volkovi. Mezitím působila jak v opeře, tak v divadle a po získání magisterského titulu na lublaňské hudební akademii se začala Raiven věnovat elektroopeře. Nyní svůj talent předvede i celé Evropě v první polovině května.

„Reprezentovat Slovinsko na Eurovizi je pro mou kariéru odrazový můstek. Když jsem se matce svěřila, že jdu na Eurovizi, řekla, že věděla, že na tom pódiu jednou budu stát. Věděla to od chvíle, kdy jsme se poprvé společně dívaly na tuto hudební událost – bylo mi pět let,“ uvedla zpěvačka v oficiálním prohlášení.

Reprezentovat svou zemi bude Raiven s písní Veronika, která je inspirována historickou postavou slovinských dějin Veronikou Deseniškou obviněnou z čarodějnictví. Raiven svou píseň popisuje jako symfonii sirén a čerpá nejen z Veroničina domnělého čarodějnictví, ale také z příběhů několika legendárních ženských postav z celé historie.

Skladba Veronika je jednou z písní na připravovaném EP Sirene, které vychází 17. ledna. Na televizní premiéru skladby se pak můžeme těšit 20. ledna 2024 na RTV Slovenija. Původně bylo plánované národní kolo Misija Malmö, ale pak se v RTV Slovenija rozhodli zvolit Raiven interně a v termínu původně plánovaného národního kola pouze představí v premiéře její eurovizní skladbu.

Podívejte se na oficiální upoutávku k písni Veronika, která bude představena v druhé polovině ledna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..