JESCReprezentanti

Junior Eurovision Song Contest 2023 – 2/2

Je tu listopad a to znamená jediné – blíží se další ročník dětské Eurovize. Nové reprezentanty si nyní společně představíme ve dvou souhrnných článcích. Pojďme se podívat na druhou polovinu letošních účastníků.

Než v neděli 26. listopadu odpoledne v 16:00 začne finále letošní dětské Eurovize ve francouzském Nice, pojďme se seznámit s reprezentanty ze 16 států, které se aktuálního ročníku účastní. My si tuto šestnáctku rozdělíme do dvou souhrnných článků a dnes přicházíme s druhou polovinou, která začne Německem a končí Ukrajinou.

🇩🇪 NĚMECKO: FIA – Ohne Worte

Německu se na dětské Eurovizi příliš nedaří. Ze svých dvou dosavadních účastí bylo jednou poslední a jednou třetí od konce. To se ale pokusí zvrátit FIA se svou písní Ohne Worte, s níž zvítězila v národním kole. FIA se se svou rodinou vrátila ze Šanghaje do Berlína po narození druhé dcery. Té FIA věnovala také svou píseň Ohne Worte, tedy v překladu Beze slov. V písni totiž používá také znakovou řeč, kterou se dorozumívá právě se svou neslyšící sestrou. Doma má dva králíčky Simbu a Puschela a mezi její oblíbenou skupinu patří K-popová skupina BLACKPINK. FIA se zúčastnila také německé verze pěvecké soutěže The Voice Kids, kde již používala při svých vystoupeních znakovou řeč.

🇳🇱 NIZOZEMSKO: Sep & Jasmijn – Holding On To You

Nizozemsko tradičně svého reprezentanta volí přes národní kolo a ani letos tomu nebylo jinak. Sep a Jasmijn si rozuměli od začátku, takže bylo zcela logické z nich utvořit duo. Do Nice přiváží taneční skladbu Holding On To You. Ačkoliv zatím Nizozemsko nevynechalo ani jediný ročník dětské Eurovize a několikrát již soutěž pořádalo, vítězství si domů přivezli pouze jednou – v roce 2009. Jasmijn se letos zúčastnila TV show Ministars, v níž došla až do finále, a velice ráda tancuje. Sep pak rád hraje na piano a mezi jeho oblíbený předmět ve škole patří matematika. Oba pak mají doma labradoodla a neuměli by si představit život bez svých mobilních telefonů.

🇵🇱 POLSKO: Maja Krzyżewska – I Just Need A Friend

Polsko pořádá každý rok tradiční národní kolo Szansa na sukces, ve kterém zvítězila Maja Krzyżewska, i když v první části finále skončila na druhém místě, v druhé části pak u televizních diváků zvítězila a v Nice tak Polsko bude reprezentovat s písní I Just Need a Friend. Maja se poprvé představila televizním divákům již v polské verzi pěvecké soutěže The Voice Kids, kde si ji do svého týmu vybrala Cleo, která později byla také jednou z porotkyň v polském národním kole. Kromě hudby a zpěvu se Maja také ráda věnuje vzdušné akrobacii na šálách. Polsko letos slaví jubilejní desátou účast na dětské Eurovizi a již dvakrát po sobě zvítězilo v letech 2018 a 2019. Během svých prvních dvou účastí před 12letou přestávkou však obsadilo vždy poslední místo. Minulý rok Polsko uzavíralo na výsledkové tabulce TOP 10.

🇵🇹 PORTUGALSKO: Júlia Machado – Where I Belong

Letošní reprezentantka Portugalska, Júlia Machado, se narodila a vyrostla v New Jersey v USA v rodině portugalských imigrantů. Ve svých 12 letech se rozhodla vrátit přes Atlantik zpět do Portugalska ke svým prarodičům do vesničky Monsanto do Ribatejo, aby si splnila svůj sen zúčastnit se portugalské verze soutěže The Voice Kids. Tento sen se jí splnil a v hlasování televizních diváků zvítězila, což jí také zajistilo účast na letošní dětské Eurovizi. Tam přiváží píseň Where I Belong, na které se autorsky podílel například Fernando Daniel. Júlia ve svém volném čase také ráda surfuje, najít byste ji mohli například v surfařském letovisku v Nazaré. Loňské osmé místo bylo pro Portugalsko velkým úspěchem, protože to bylo poprvé, kdy se probojovalo ve výsledcích do prestižní TOP 10. Júlia se tak na tento úspěch pokusí letos navázat.

🇲🇰 SEVERNÍ MAKEDONIE: Tamara Grujeska – Kaži mi, kaži mi koj

Severní Makedonie se pokusí navázat na úspěch se jménem Tamara (Tamara Todevska na Eurovizi 2019 zvítězila v hlasování porot a skončila na sedmém místě) a do Nice zemi odjela reprezentovat Tamara Grujeska s písní Kaži mi, kaži mi koj, na níž se autorsky podílel zpěvák Robert Bilbilov. Tamara se poprvé představila hudebnímu světu ve svých 5 letech a od té doby sbírá úspěchy všude, kde je to jen možné – na festivalu Ezerski Biseri Festival v městě Struga, Zvezdichki v městě Prilep nebo naposledy v roce 2022 na soutěži Angel Voice International v srbském Bělehradě. Tamara si oblíbila letošní vítěznou písničku Tattoo od Loreen a má doma papouška Lea. Dosud nejlepší výsledek domů reprezentanti Severní Makedonie přivezli v letech 2007 a 2008 (5. místo), v posledních letech to bylo 6. místo Mily Moskov v roce 2019.

🇬🇧 SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ: STAND UNIQU3 – Back To Life

Spojení království se na dětskou Eurovizi loni vrátilo po dlouhé 17leté přestávce s velkou slávou a Freya Skye patřila mezi velké favority na vítězství, nakonec si ale odvezla páté místo, na které se letos pokusí navázat dívčí skupina STAND UNIQU3. Tu tvoří Hayla, Maisie a Yazmin a jsou první skupinou, která bude Spojené království reprezentovat na dětské Eurovizi. V jejich podání zazní taneční skladba Back to Life. Hayla pochází z Liverpoolu a hraje fotbal, mezi její oblíbený klub patří FC Liverpool a miluje čokoládu a sledování filmů. Maisie je doma v Essexu a jejím nejoblíbenějším jídlem jsou hranolky. V Newcastlu bychom pak našli rodiště Yazmin, která zde navštěvuje taneční akademii, ráda se mazlí se svou čivavou Zvonilkou a jako většina dospívajících dívek také ráda nakupuje.

🇪🇸 ŠPANĚLSKO: Sandra Valero – Loviu

Sandra Valero, které doma přezdívají Terremoto (španělský výraz pro zemětřesení), pochází z Valencie a na letošní dětské Eurovizi představí píseň Loviu. Zpěvu se věnuje již od svých čtyř let a nyní, když jí je 12, tak je nejen zpěvačkou, ale také začínající herečkou a modelkou. Španělsku se představila hned v několika pěveckých soutěžích, ať už to byl Idol Kids nebo The Voice Kids, ale také v muzikálech The Bodyguard nebo Kniha džunglí, v níž aktuálně ztvárňuje hlavní roli Mauglího. Španělsko je i přes svou relativně krátkou účast na dětské Eurovizi docela úspěšné – jednou zvítězilo, dvakrát bylo druhé a dvakrát třetí. Pouze jednou (v roce 2021) skončilo Španělsko mimo TOP 10 a když pomineme jedno šesté místo, tak vždy bylo v prestižní TOP 5.

🇺🇦 UKRAJINA: Anastasia Dymyd – Kvitka

Anastasia Dymyd chodí do čtvrté třídy a pochází z města Hoshiv v Ivanofrankivské oblasti na západě Ukrajiny. Do Nice přiváží veselou taneční skladbu Kvitka, jejíž jedinou autorkou je Svitlana Tarabarova. Anastasia letos uspěla na soutěži Black Sea Games a ve svém volném čase ráda kreslí nebo tancuje. Zajímavé je, že se zcela bojí všech zvířat s výjimkou akvarijních rybiček. Také Ukrajina patří mezi pravidelné účastníky dětské Eurovize a i ona již má na svém kontě jedno vítězství z roku 2012. Loni obsadila Zlata Dziunka deváté místo, na které se nyní pokusí Anastasia navázat.

Která z těchto osmi písní vás zaujala nejvíce a která nejméně? Podělte se s námi o své názory v komentářích pod článkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..