JESCReprezentanti

Junior Eurovision Song Contest 2023 – 1/2

Je tu listopad a to znamená jediné – blíží se další ročník dětské Eurovize. Nové reprezentanty si nyní společně představíme ve dvou souhrnných článcích. Pojďme se podívat na první polovinu letošních účastníků.

Než v neděli 26. listopadu odpoledne v 16:00 začne finále letošní dětské Eurovize ve francouzském Nice, pojďme se seznámit s reprezentanty ze 16 států, které se aktuálního ročníku účastní. My si tuto šestnáctku rozdělíme do dvou souhrnných článků a dnes přicházíme s první polovinou, která začne Albánií a končí Maltou.

🇦🇱 ALBÁNIE: Viola Gjyzeli – Bota Ime

Albánie i v letošním roce vybrala svého reprezentanta přes domácí festival Junior Fest 2023 a mezi 15 finalisty zvítězila Viola Gjyzeli s písní Bota Ime (v češtině Můj svět). Viola se narodila v Itálii albánským rodičům a vystupování se věnuje již od svých 7 let, kdy zvítězila v dětské pěvecké soutěži v městě Durrës. Ve svém volném čase se věnuje sportům jako basketbal nebo ping pong a také svým domácím mazlíčkům – má 6 psů a 1 krávu. Text její soutěžní písně napsala Eriona Rushiti, kterou můžeme znát jako textařku dvou úspěšných albánských písní z Eurovize – Ktheju Tokës (2019) a Duje (2023). Pro Albánii se jedná již o devátou účast na dětské Eurovizi, nejlépe se Albánii dařilo v roce 2015, kdy Mishela Rapo s písní Dambaje obsadila páté místo.

🇦🇲 ARMÉNIE: Yan Girls – Do It My Way

Arménie byla letos poslední zemí, která představila svého reprezentanta. Staly se jím dívky ze skupiny Yan Girls, které do Nice odjedou s písní Do It My Way. Skupinu tvoří Nane, Nensi, Kamilla, Syuzana a Aida a všechny jsou fanynkami žánru K-Pop, takže v podobném duchu se nese i jejich soutěžní píseň a vystoupení. Dohromady se dívky starají o 10 rybiček, 3 psy, želvu, křečka a mluvícího papouška Jacko. Arménie na dětské Eurovizi platí za jednu z nejúspěšnějších zemí, má na svém kontě již dvě výhry v roce 2010 a 2021. Loni skončila Nare na krásném druhém místě, takže Yan Girls rozhodně mají nač navazovat.

🇪🇪 ESTONSKO: Arhanna – Hoiame kokku

Estonsko letos na dětské Eurovizi debutuje. Historicky první estonskou reprezentantkou je tak Arhanna, která zazpívá v Nice píseň Hoiame Kokku, na níž se Arhanna sama autorsky podílela. S touto baladou bude bojovat o přízeň televizních diváků. Zajímavostí je, že Estonsko je jedinou pobaltskou zemí, která zatím na dětské Eurovizi nesoutěžila. Arhanna pochází z města Räpina, kde se na umělecké škole naučila zpívat, hrát na piano i skládat vlastní písně. Zúčastnila se také mnoha pěveckých soutěží, mimo jiné také Tähtede Lava, což vedlo i k jejímu zvolení estonskou reprezentantkou na dětské Eurovizi. Arhanna ráda tráví svůj volný čas s přáteli, ale také se věnuje tvorbě videí, kreslení a ručním pracím.

🇨🇵 FRANCIE Zoé Clauzure – Cœur

Francie svého reprezentanta vybírá vždy interně a letos tomu nebylo jinak. Obhajovat vítězství je nejen na dospělé Eurovizi, ale i na té dětské, velice náročný úkol a podařilo se to zatím jen Polsku v roce 2019. Nyní se pokusí na loňské francouzské vítězství Lissandra navázat Zoé Clauzure s písní Cœur. Tato skladba je energická a taneční, což možná Francii pomůže zaujmout mezi množstvím balad v letošním ročníku. Zoé je zkušená pianistka a již vystupovala s takovými hvězdami francouzské hudební scény, jakými jsou například Amir (Eurovize 2016) nebo Yseult, nahrála již několik singlů a v roce 2020 se dokonce dostala do semifinále dětské verze soutěže The Voice. Na sociální sítě ráda přidává cover verze známých písní, kde se doprovází na piano. Jinak si ráda skládá své vlastní písně, ke kterým si píše také vlastní texty.

🇬🇪 GRUZIE: Anastasia & Ranina – Over the Sky

Gruzie patří oficiálně mezi jednu z těch nejúspěšnějších zemí na dětské Eurovizi s třemi vítězstvími a pouhými dvěma umístěními mimo TOP 10 z celkového počtu dosavadních 16 účastí. Letos bude Gruzii reprezentovat Anastasia Vasadze, která zvítězila v letošním národním kole Ranina, které se v Grzuii koná již roky. Nebude však na to sama, protože ji v písni Over the Sky doprovodí také finalisté loňského ročníku národního kola Oto Bazerashvili a Nikoloz Kharati. Anastasia je velice úspěšná v pěveckých soutěžích na mezinárodním poli – zvítězila již v roce 2018 v soutěži Wonderland a v roce 2021 v Golden Muse. Ráda by sbírku rozšířila ještě o vítězství na letošní dětské Eurovizi.

🇮🇪 IRSKO: Jessica McKean – Aisling

Irsko navazuje na úspěch z minulého roku, kdy Sophie Lennon obsadila čtvrtou příčku, dosud nejlepší umístění Irska na detské Eurovizi. A právě Sophie Lennon se autorsky podílela na soutěžní písní Aisling, se kterou do Nice odjede Jessica McKean. Ta zvítězila v irském národním kole a píseň jí byla teprve po jejím vítězství napsána přímo na tělo. Již zmíněná „bramborová“ Sophie Lennon z loňského ročníku v Jerevanu se objevila také ve videoklipu k letošní soutěžní písni, kde zpívá i doprovodné vokály. Jessica McKean pochází z malého městečka Lifford na severu Irska na venkově. Svou první pěveckou soutěž vyhrála již ve svých 3 letech a později těchto vítězství bylo ještě více. Na jevišti se Jessica cítí jako doma a nyní čeká jen na to, aby si podmanila i jeviště dětské Eurovize 2023 v Nice.

🇮🇹 ITÁLIE: Melissa & Ranya – Un Mondo Giusto

Itálie své reprezentanty volí interně a ani letos tomu nebylo jinak. Melissa a Ranya se zúčastnily italské verze pěvecké soutěže The Voice Kids, kde na sebe upozornily a do Nice přivezou skladbu Un Mondo Giusto. I když v soutěži zvítězila Melissa, s Ranyou se během soutěže seznámily a zůstaly dobré kamarádky. Obě rády dělají videa na sociální síť TikTok a konkrétně Melisse pomáhá hudba a hra na hudební nástroje překonávat panické ataky. Itálie má zatím na svém kontě pouze osm účastí na dětské Eurovizi, ale již získala jedno zlato a jeden bronz. Obě dívky tak mohou tohle skóre jen vylepšit.

🇲🇹 MALTA: Yulan – Stronger

Yulan Law není na Maltě žádným neznámým nováčkem, přeci jen v tamějším národním kole na dětskou Eurovizi jsme ji mohli vidět letos již počtvrté a tentokrát to vyšlo. Do Nice odjede se svou písní Stronger, na které se sama také autorsky podílela. Yulan ale také byla finalistkou show Malta má talent v roce 2020 a také letos skončila na druhém místě v maltské verzi pěvecké soutěže The Voice Kids. Yulan by se ráda v budoucnu věnovala studiu medicíny a chce se stát doktorkou a pomáhat ostatním lidem. Z celkového počtu dosavadních 18 účastní na soutěži Malta již dvakrát zvítězila, ale také třikrát skončila na posledním místě, takže rozhodně nemá nic jisté. Bude letošní rok tím úspěšnějším?

Která z těchto osmi písní vás zaujala nejvíce a která nejméně? Podělte se s námi o své názory v komentářích pod článkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..