Novinky

Česko potvrzuje svoji účast na Eurovizi 2024 v Malmö

Dnes bylo ze strany České televize oficiálně potvrzeno, že i v příštím roce na Eurovizi uvidíme českého reprezentanta. Ten opět vzejde z národního kola ESCZ.

Jak jsme si za poslední roky zvykli, potvrzení české účasti na dalším ročníku Eurovize přichází mezi posledními. Je to zapříčiněno tím, že v České televizi stále probíhá schvalovací proces vždy až po skončení aktuálního ročníku Eurovize, tedy během léta nebo zkraje podzimu, a proto se tuto informaci dříve dozvědět ani nemůžeme. Předpokládejme, že letos mohl být celý proces ještě ovlivněn i změnou na pozici generálního ředitele České televize, kdy v září končícího Petra Dvořáka vystřídal od října Jan Souček.

Zanedlouho se již očekává také oficiální oznámení účastnických zemí pro Eurovizi 2024 ze strany EBU, kde bychom se o potvrzení naší účasti také dozvěděli, ale tak dlouho čekat nemusíme a vše je již potvrzeno dnešním dnem. Po úspěchu, který si z Liverpoolu přivezla česká skupina Vesna, která je aktuálně na svém prvním evropském turné, tak budeme moci i příští rok fandit našemu reprezentantovi ve švédském Malmö, kde jsme před 10 lety, kdy toto město Eurovizi pořádalo naposledy, našeho zástupce neměli.

Stejně jako v předchozích letech, tak i nyní bude náš reprezentant zvolen v národním kole ESCZ. Ode dneška až do 6. listopadu mohou zájemci přihlašovat své písně přes web České televize. Pravidla a podmínky se od dřívějších ročníků téměř nemění. Píseň nesmí být veřejně prezentována před 1. zářím 2023, může se jednat pouze o demo nahrávku, není nutný finální master, každý interpret může zaslat více písní. Novinkou však je, že hlavní interpret nemusí mít jen české občanství, ale nově může pocházet i ze Slovenska, podmínkou pro přihlášení je jen to, že je aktivní na české hudební scéně a trvale zde žije a tvoří svou hudbu. Stejně jako v dřívějších ročnících pak platí, že v případě duetů nebo skupin musí tuto podmínku splňovat alespoň jeden z hlavních interpretů. Podobně jako v minulém ročníku, tak i nyní si Česká televize vyhrazuje právo na zrušení ESCZ 2024 jako pojistku pro případ, že by se z jakýchkoliv důvodů nemohla Eurovize 2024 účastnit. Je potvrzeno, že stejně jako ESCZ 2023, tak i ESCZ 2024 proběhně ŽIVĚ, detaily o formátu živého národního kola však zatím známy nejsou. Pravidla hlasování a další informace k národnímu kolu budou zveřejněny v průběhu listopadu. Přihlašovací formulář je dostupný na webu České televize.

Který ročník českého národního kola ESCZ se vám líbil nejvíce? Ať už co do soutěžních písní nebo zvoleného formátu? Hlasujte pro váš oblíbený ročník a případně využijte komentáře pod článkem k diskuzi okolo českého národního kola a naší dosavadní účasti na Eurovizi. Koho byste rádi viděli v ESCZ 2024?

Jaký ročník českého národního kola ESCZ je váš nejoblíbenější?

3 komentáře: „Česko potvrzuje svoji účast na Eurovizi 2024 v Malmö

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..