Novinky

Slovensko zvažuje návrat na Eurovizi 2025

Pro web Eurofestivales to potvrdila manažerka marketingové komunikace RTVS Zuzana Vicelová.

Každý rok se řeší otázka okolo návratu zemí, které se v posledních ročnících Eurovize neúčastnily. A ve většině případů je situace téměř neměnná. Mnoho let tak na Eurovizi nevidíme například Turecko, Bosnu a Hercegovinu, Andorru nebo například naše východní sousedy ze Slovenska. Každý rok přichází na dotazy fanoušků a novinářů jednoznačná odpověď, že se slovenská televize RTVS na Eurovizi neplánuje vrátit. A stejná odpověď se nám ze Slovenska dostala i v letošním roce. Ale nejspíše u Slováků začínají alespoň částečně tát ledy, protože také přišla zpráva od manažerky marketingové komunikace RTVS Zuzany Vicelové, ve které se dozvídáme, že RTVS zvažuje svůj návrat na Eurovizi v přespříštím roce, tedy v roce 2025. Do té doby se samozřejmě může ještě vše změnit, ale je to asi nejblíže za poslední roky, kdy byla slovenská televize k návratu do velké eurovizní rodiny.

Není také žádným tajemstvím, že vítěz posledního ročníku Superstar, Adam Pavlovčin vystupující pod uměleckým pseudonymem ADONXS, by rád svou zemi na Eurovizi reprezentoval a bylo by to jeho velkým přáním. S tím, jak úspěšná je jeho kariéra nejen na Slovensku, ale i v zahraničí, by byl jednoznačně jasnou volbou pro reprezentaci Slovenska v roce 2025.

Naposledy jsme mohli Slovensko vidět na Eurovizi 2012 v ázerbájdžánském Baku, kde zemi reprezentoval Max Jason Mai s rockovou písní Don’t Close Your Eyes a skončil na posledním (18.) místě v semifinále s pouhými 22 body. Nejblíže bylo postupu do finále sesterské duo TWiiNS o rok dříve, kdy s písní I’m Still Alive skončilo na 13. místě. Pro změnu největší oblibě eurovizních fanoušků se i po mnoha letech těší Kristina a její Horehronie. To sice v semifinále Eurovize 2010 skončilo až na 16. místě, ale ve fanouškovských anketách se tato píseň umisťuje pravidelně, naposledy v tradiční anketě ESC TOP 250 byla Kristina na 134. místě. Narozdíl od Česka však Slovensko bylo přítomno na Eurovizi již v 90. letech, konkrétně v roce 1994, 1996 a 1998.

Myslíte si, že se návrat Slovenska na Eurovizi 2025 podaří, nebo se podle vás jedná pouze o planý poplach a naděje eurovizních fanoušků tak zažehla RTVS zbytečně?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..