Národní kolaNovinky

Polsko odhalilo desítku finalistů národního kola

Jeden z těchto deseti interpretů bude naše severní sousedy reprezentovat v Liverpoolu!

Polsko pokračuje i letos v pořádání národního kola Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję. To se uskuteční v neděli 26. února v 17:30. Polská televize TVP již nějakou dobu sbírala přihlášky, dokonce prodloužila deadline z důvodu velkého zájmu ze strany samotných interpretů, a výsledkem bylo 300 došlých písní. Z nich posléze interně vybral polský eurovizní tým desítku finalistů, kterou představili tento týden:

Mezi finalisty najdeme pár jmen, která stojí za větší zmínku. Především je to Alicja Szemplińska, která zvítězila v národním výběru v roce 2020 a měla Polsko reprezentovat na Eurovizi v Rotterdamu s písní Empires, kdyby však tento prokletý ročník nebyl kvůli covidu zrušen. Kuba Szmajkowski vám pak může být povědomý z minulého roku, kdy v národním kole s písní Lovesick skončil na druhém místě. Mezi ostatními interprety najdeme také účastníky pěveckých soutěží jako například The Voice of Poland (Dominik Dudek), mezi oblíbence fanoušků patří pro změnu mladý zpěvák Jann.

V polském národním kole bude rozhodovat z poloviny profesionální porota a z poloviny televizní diváci. V první části budou porotci udělovat body od 1 do 10, po sečtení s hlasy televizních diváků poznáme TOP 3, hlasování se vynuluje a proběhne druhé kolo hlasování, z něhož již vzejde vítěz. Tentokrát porota bude udělovat body od 1 do 3. Hlasy televizních diváků budou přičteny podle procent celkových došlých hlasů. V případě shody bude mít hlavní slovo odborná porota. Její předsedkyní bude Edyta Górniak, která Polsko reprezentovala v roce 1994, což byl rok, kdy jsme Polsko mohli na Eurovizi vidět poprvé, a tehdy skončila druhá. Toto umístění se doposud nepodařilo žádnému polskému reprezentantovi ani vyrovnat, natož pak překonat.

Kdo vás z finálové desítky v Polsku nejvíce zaujal? Myslíte si, že se letošnímu vítězi podaří navázat na úspěch Ochmana z minulého roku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..