Národní kola

DNES: První semifinále Melodifestivalen 2023

Dnes večer startuje legendární národní kolo Melodifestivalen ze švédského Göteborgu.

Jedno z nejsledovanějších národních kol právě přichází. Každou únorovou sobotu uvidíme jedno semifinále, v nichž se vždy představí sedm soutěžících, kteří zabojují o dvě postupová místa přímo do finále. Rozhodující slovo zde budou mít pouze diváci, kteří mohou hlasovat pomocí aplikace. Interpreti, kteří se umístí na třetím a čtvrtém místě, budou muset na svoji šanci postupu do finále počkat až do 4. března, kdy se navzájem utkají v dodatečném semifinále. Z tohoto přenosu pak vzejde poslední čtveřice finalistů a budeme tak znát kompletní dvanáctku, kterou uvidíme ve finále 11. března. Zde pak o vítězi, který pojede Švédsko zastupovat na Eurovizi do Liverpoolu, rozhodnou nejen diváci ale i zahraniční porota poměrem hlasů 50:50. Letošním Melfestem nás provede dvojice moderátorů Farah Abadi a Jesper Rönndahl.

Soutěžící 1. semifinále Melodifestivalen 2023:

  1. Tone Sekelius – Rhythm of My Show
  2. Loulou LaMotte – Inga sorger
  3. Rejhan – Haunted
  4. Elov & Beny – Raggen går
  5. Victor Crone  Diamonds
  6. Eva Rydberg & Ewa Roos  Länge leve livet
  7. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods  Where You Are (Sávečan)

Hned v prvním semifinále uvidíme několik známých tváří. Tone Sekelius, pro mnohé překvapení loňské sezóny, zahájí Melodifestivalen v rytmu svojí show. Hned po ní následuje Loulou LaMotte, jedna ze členek vítězného tria The Mamas z roku 2020, jejichž účast na Eurovizi byla bohužel překažena. Tentokrát od ní uslyšíme píseň zpívanou ve švédštině, která by se dala přeložit jako „žádné smutky“. Po ní uvidíme dva debutanty, a to mladíčka Rejhana a zábavnou dvojici Elov & Beny. Další hvězdou, která již měla příležitost soutěžit na Eurovizi, je Victor Crone. Tentokrát se pokusí probojovat do finále se skladbou Diamonds. Po účasti Evy Rydberg & Ewy Roos v předloňské sezóně není divu, že se opět toto bavičsko-pěvecké duo pokusí rozveselit švédské publikum. Nejočekávanějším vystoupením tohoto večera je však trojice Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods, kteří jsou považováni za výrazné favority prvního semifinále. Divákům se představí se skladbou Where You Are (Sávečan).

Již nyní jsou k dispozici minutové ukázky všech skladeb. Rovněž se můžete podívat na půlminutové ukázky všech sedmi vystoupení ze zkoušek zde.

Přímý přenos  sledujte dnes ve 20:00 SEČ přímo na webu švédské televize svtplay.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..