ESCZ 2023Národní kola

Představujeme: Markéta Irglová

Přesně v polovině finálové pětice najdeme s číslem 3 Markétu Irglovou!

Markéta Irglová je hudebnice a herečka, držitelka Oscara za hudbu, narozená ve Valašském Meziříčí 28. února 1988. Přestože se ani jeden z jejích rodičů se nevěnoval hudbě, její otec byl novinář a hudební mecenáš mnoha umělců, takže hudba byla v jejich domácnosti stálou součástí. Markéta se v roce 2004 seznámila s Glenem Hansardem, se kterým vytvořili duo The Swell Season a v roce 2006 vydali svou první desku. V tom samém roce také začaly práce na hudebním filmu Once, který šel do kin o rok později a v roce 2008 byla ústřední píseň Falling Slowly nominována na cenu Oscar. Tu také získala a Markéta se tak v pouhých 19 letech stala nejmladší laureátkou této ceny a také první českou ženou, která toto ocenění získala. Duo The Swell Season poté v roce 2009 vydalo ještě druhou desku a po pauze se v roce 2022 uskutečnilo turné po Spojených státech, na které naváže další a ještě větší letos v létě.

Po celosvětovém úspěchu filmu Once začala Markéta psát své vlastní skladby a postupně vydala několik sólových desek. V roce 2011 to bylo debutové album Anar, na které o tři roky později navázala MUNA, tedy deska s názvem v Islandštině. Tam se totiž Markéta v roce 2013 přestěhovala a navázala vztah se Sturlou Miem Thorissonem, za kterého se na podzim 2019 provdala a společně mají jednu dceru a dva syny. Stal se také jejím hudebním producentem.

Během tvůrčí pauzy mezi lety 2014 a 2022 Markéta úplně nezahálela a v období vrcholící celosvětové pandemie onemocnění covid-19 vydala tři dlouhé singly – Quintessence, Among The Living a Mother. Právě rok 2022 byl pro Markétu rokem velkého návratu. Nejdříve jsme ji mohli vidět soutěžit v islandském národním kole Söngvakeppnin 2022 s písní Mögulegt a na podzim pak po osmi letech vydala již třetí desku s názvem LILA. Markéta ale ani dál nezahálí a v roce 2023 zkouší štěstí ve své české domovině v národním kole ESCZ 2023 s písní Happy a také plánuje vydání další desky.

Markéta nedávno také prozradila, že by se ráda pokusila vydat nějakou píseň v češtině, ale dříve měla problém s frázováním a rytmem jazyka. Možná právě píseň Mögulegt z islandského národního kola kromě dosud existující islandské a anglické verze v budoucnu uslyšíme ve španělštině nebo češtině, ráda by ji měla přeloženou do co nejvíce jazyků. To prozradila v rozhovoru pro Radiožurnál v srpnu minulého roku.

Po live show ESCZ 2023 jsme Markétě Irglové položili 3 rychlé otázky. Odpovědi najdete v reels na našem Instagramu. Rozhovor s Markétou Irglovou v pořadu Studio 6 na ČT24 si můžete přehrát v iVysilani.cz. Markéta čeká na vaše sledování na InstagramuSpotify nebo YouTube, stejně tak ji můžete podpořit na Facebooku.

Videoklip soutěžní písně

Živé vystoupení v ESCZ 2023

Text písně

I don’t know how long I’ve waited,
Or if the feeling is true,
It was not anticipated,
Still happened right on queue

And I’m happy, happy,
Happy to be here with you.
I’m happy, happy,
Happy to be here with you.

Don’t know if this is forever,
Somehow destined to be,
I only hope that you’re happy,
Happy to be here with me.

‘Cause I’m happy, happy
Happy to be here with you.
I’m happy, happy,
Happy to be here with you.

You-u-u-u-u-u
You-u-u-u-u
You-u-u-u-u-u
You-u-u-u-u

Sometimes I feel like I’m floating,
Like it’s all just a dream,
I’m gazing up at the stars, and
Drifting backwards downstream.

But I’m happy, happy,
Happy to be here with you.
I’m happy, happy,
Happy to be here with you.

I’m happy, happy,
Happy to be here with you.
I’m happy, happy
Happy to be here with you.
Happy to be here with you.

You-u-u-u-u-u
You-u-u-u-u

Chtěli byste Markétu Irglovou vidět na pódiu v Liverpoolu? Posílejte hlasy v oficiální aplikaci Eurovision Song Contest nebo na webové stránce ESCZ2023.com! V komentářích nám napište, jak se vám song Happy líbí a nezapomeňte hlasovat v anketě!

Ohodnoťte píseň Markéty Irglové - Happy

Ke stažení zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..