Novinky

Eurovize 2023 se neuskuteční na Ukrajině

EBU vydala prohlášení, že zahájila jednání o pořádání nadcházejícího ročníku Eurovize s BBC.

To, o čem se spekulovalo již měsíce před květnovou Eurovizí se nyní oficiálně potvrdilo. Ačkoliv Ukrajina zvítězila v Eurovizi 2022, přes snahu ukrajinské televize UA:PBC zajistit vše potřebné pro konání Eurovize 2023 na Ukrajině, která by do té doby mohla být již venku z válečného konfliktu a znovu obnovená a vystavená, se tento scénář nenaplní. Téměř měsíc po skončení Eurovize 2022 tak dnes Evropská vysílací unie (EBU) vydala prohlášení, ve kterém děkuje Ukrajině za úsilí, které v týdnech, které následovaly po jejím vítězství, věnovala přípravě na další ročník Eurovize. Z důvodu nejistoty okolo aktuální situace na východě Evropy je tak nyní jisté, že Eurovize 2023 se neuskuteční na Ukrajině.

EBU nyní udělala další krok, kdy dle pravidel oslovila další zemi, která by mohla nadcházející ročník pořádat. Tou zemí je Spojené království, které již v minulosti několikrát Eurovizi pořádalo i v případě, kdy samo nezvítězilo. Tentokrát se toto pravidlo doplňuje i tím, že za Ukrajinou Spojené království obsadilo druhou příčku na nedávno skončené Eurovizi a dokonce zvítězilo v hlasování odborných porot. Zatím ještě není známo, ve kterém městě by BBC ráda Eurovizi 2023 pořádala, ale jako logická volba se jeví Glasgow. I v minulosti totiž namísto Londýna byla zvolena jiná města a dokonce i již kolují zvěsti, že právě Glasgow je připraveno tuto milou povinnost od Ukrajiny převzít.

EBU však ve svém oficiálním prohlášení nezapomněla zmínit, že vítězství Ukrajiny by mělo být bráno v potaz během příprav Eurovize 2023 a rozhodně by tento fakt měl být zakomponován do trojice živých přenosů. Na bližší detaily si však ještě musíme počkat. Dá se ale očekávat, že definitivní potvrzení pořadatelského města a termínu pro Eurovizi 2023 se dočkáme v řádu týdnů, tedy během léta 2023.

Co říkáte na toto rozhodnutí Evropské vysílací unie? A co očekáváte od Eurovize 2023?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..