NovinkyOstatníTurín 2022

Ohlédnutí za českým hlasováním v Eurovizi 2022

Jak hlasovala česká porota a televizní diváci v semifinále a velkém finále?

Každý rok je po skončení finále Eurovize odhaleno také to, kdo byl členem jednotlivých národních porot. Nyní se společně podíváme na tu českou a také na to, jak hlasovali čeští diváci. Známé osobnosti v porotách ostatních zemí vám představíme později v samostatném článku.

V předchozích letech jsme v české porotě viděli například Elis, Tonyu Graves, Debbi nebo Mekyho Žbirku, letos byli v naší porotě následující odborníci:

  • Annabelle (zpěvačka, účastnice ESCZ 2022)
  • Jan Vávra (producent, zakladatel českého songwriting campu)
  • Marcell (zpěvák a skladatel)
  • Marta Říhová (hudebnice a zpěvačka)
  • Ondřej Fiedler (producent a skladatel)
Horní řada zleva: Ondřej Fiedler, Marcell, Marta Říhová * Dolní řada zleva: Annabelle, Jan Vávra

V druhém semifinále si české porotce nejvíce získala Cornelia Jakobs ze Švédska, podobně jako skupina We Are Domi, tak i česká porota měla ráda také Andreu ze Severní Makedonie, které udělila 10 bodů. TOP 3 uzavřel Sheldon Riley z Austrálie. Z nepostoupivších semifinalistů můžeme v TOP 10 české poroty najít i Gruzii s 5 body nebo Maltu, která od nás obdržela 1 bod. V případě televizních diváků si 12 bodů odneslo Srbsko, které se do TOP 10 české poroty vůbec nedostalo. Další rozdíly pak můžeme vidět u Rumunska, Izraele a Irska, kteří se dostali do TOP 10 diváků, ale porotu tolik neoslovili. U televizních diváků si také vedla dobře skupina The Rasmus, která brala hned po Srbsku druhou nejvyšší příčku s 10 body.

Veškeré detaily ohledně semifinálového hlasování Česka najdete na oficiálních stránkách.

Švédsku se dařilo u naší poroty i posléze v sobotním finále a dostalo 10 bodů. Před něj se dostal pouze Sam Ryder ze Spojeného království. Když porovnáme žebříček české poroty ze semifinále a z finále, tak vidíme propad Austrálie, před níž se dostalo Estonsko, ale třeba i Španělsko a země z prvního semifinále. Na opačné straně spektra u české poroty ve finále můžeme najít Rumunsko, Francii a Moldavsko. Tyto země obsadily poslední tři příčky v TOP 24 české odborné poroty.

Televizní diváci také zůstali věrní Srbsku, které si od nich v semifinále vysloužilo 12 bodů, tentokrát se muselo spokojit s 10 body, protože zcela očekávaně poslali 12 bodů na Ukrajinu. Podobně jako v kompletních výsledcích Eurovize, tak i zde nastal rozpor ohledně Moldavska. Zatímco u poroty bylo na posledním 24. místě, tak od televizních diváků si vysloužilo 3. místo a 8 bodů. Diváci, kteří posílali SMS hlasy, také podpořili například Polsko, Španělsko nebo Švédsko. Poslední tři příčky u televizních diváků obsadila trojice Belgie, Island a Švýcarsko, tedy země, které v celkovém součtu jak v semifinále, tak i ve finále podržela hlavně porota a u diváků spíše neuspěli. Vždyť i zmiňované Švýcarsko si ve finále od české poroty odneslo 6 bodů.

Veškeré detaily ohledně finálového hlasování Česka najdete na oficiálních stránkách.

Co říkáte na kompletní výsledky hlasování české poroty a televizních diváků? Komu jste vy sami v semifinále a v semifinále poslali své hlasy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..