Národní kola

DNES: Finále Söngvakeppnin 2022 na Islandu

Kdo bude nástupcem Daðiho Freyra a jeho skupiny Gagnamagnið?

Letos se islandské národní kolo Söngvakeppnin 2022 o týden posunulo oproti původním plánům. Islandská televize RÚV to odůvodnila aktuální situací okolo koronavirové epidemie a také tím, že doufají, že se v pozdějším termínu bude moci semifinálových i finálových přenosů zúčastnit co nejvíce diváků v publiku. Kdyby zde nebyl stanovený termín pro přihlášení písní do EBU na pondělí 14. března, tak bychom nejspíše na islandské národní kolo museli čekat ještě déle, protože přesně to z RÚV zaznělo.

Na koho se můžeme těšit v dnešním finále?

Jak je na Islandu pravidlem, tak v semifinále písně zazněly povinně v islandštině, ale ve finále už pak zazní písně v jazyce, se kterým by interpreti rádi odjeli na Eurovizi. Až na jednu výjimku tak má 9 semifinalistů dostupné také své písně v angličtině. Ale i přesto nakonec ve finále angličtinu uslyšíme pouze dvakrát, zbylí tři interpreti se rozhodli zůstat věrní svému rodnému jazyku.

Mezi velké favoritky patří skupina Reykjavíkurdætur (Dcery Reykjavíku), kterým dávají bookmakeři asi 54% šanci na vítězství, zatímco druhé místo podle sázkových kanceláří patří zpěvačce Katle s 21 %. V naší anketě pro změnu se 44 % došlých hlasů zvítězilo trio Sigga, Beta & Elín, následované s 22 % Katlou a Stefánem Ólim, zatímco favoritky sázkařů se musí spokojit s 11 % a čtvrtým místem. Na čem se pro změnu vy tady na webu shodnete se sázkaři je poslední místo sourozeneckého dua Amarosis, které se do finále dostalo až díky speciální divoké kartě, která je na Islandu udělována vždy až na konci druhého semifinále.

Finálovým večerem nás provedou stejně jako dvě uplynulé soboty Björg Magnúsdóttir, Jón Jónsson a Ragnhildur Steinunn Jónsdóttir. Jako speciální host vystoupí loňský reprezentant Švédska Tusse. Ten nahradil původně oznámeného hosta – ukrajinskou skupinu Go_A, která se ze zcela logických důvodů nemůže islandského finále zúčastnit. V prvním kole hlasování vybere společnými silami porota a islandská veřejnost dva superfinalisty, kde již pouze televizní diváci zvolí, kdo bude reprezentovat Island na Eurovizi 2022 v italském Turíně.

Finálový přenos začne ve 20:45 SEČ na islandské televizi RÚV a vy jej můžete sledovat online na jejím webu. Očekávaný konec je přibližně ve 23:15.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..