Národní kola

Národní kola na Eurovizi 2022

Přinášíme vám update ohledně stavu národních kol na nadcházející Eurovizi 2022.

Hned na začátku by bylo dobré zmínit to, že se letos můžeme těšit na rekordní počet národních kol – potvrzených 25, teoreticky může přibýt ještě 26., takže opravdu hodně písní a hodně výběrů.

  1. Albánie
    • Každým dnem očekáváme zveřejnění soutěžních písní Festivali i Këngës 60. Interprety jsme vám již představili, semifinále nás čekají 27. a 28. prosince a finále 29. prosince.
  2. Austrálie
    • Již je odhaleno 6 z 10 finalistů národního kola Eurovision: Australia Decides. Finále se uskuteční 26. února 2022.
  3. Česko
    • Sedmička finalistů ESCZ 2022 bude představena v pondělí 6. prosince, v úterý 7. prosince začne hlasování, které potrvá až do středy 15. prosince, o den později budou zveřejněny výsledky.
  4. Dánsko
    • V únoru 2022 poznáme finalisty národního kola Dansk Melodi Grand Prix, jehož finále se uskuteční 5. března 2022.
  5. Estonsko
    • Čtvrtfinálové přenosy show Eesti Laul jsou již v polovině a ještě zbývají dva sobotní přenosy. 3. a 5. února nás pak čeká dvojice semifinále, na které naváže o týden později finále.
  6. Finsko
    • Ve Finsku nás čeká opět národní kolo UMK. 12. ledna poznáme všechny finalisty, zatímco jejich písně budou následně představovány každý všední den postupně jedna za druhou. Finále se uskuteční 26. února.
  7. Francie
    • Francie se opět rozhodla použít své národní kolo Eurovision France: C’est vous qui décidez, které by se mělo uskutečnit v zatím blíže nespecifikovaném termínu v prvních měsících roku 2022. Není znám ani termín představení interpretů nebo písní.
  8. Chorvatsko
    • Tradiční chorvatské národní kolo Dora 2022 se uskuteční v únoru 2022 a ve finále se spolu utká 14 písní.
  9. Irsko
    • V obnoveném irském národním kole se utká 5 až 6 písní a předběžné datum konání je 21. ledna.
  10. Island
    • Islandská televize obdržela 160 přihlášených písní do národního kola Söngvakeppnin 2022. Z nich vybere 10 semifinalistů, kteří budou představeni v lednu. Semifinálové přenosy nás pak čekají 19. a 26. února a finále 5. března.
  11. Itálie
    • Během finále show Sanremo Giovanni bude 15. prosince představeno 24 finalistů tradičního národního kola Sanremo. Dva z nich budou pocházet právě ze soutěže začínajících interpretů.
  12. Izrael
    1. X Faktor je v Izraeli v plném proudu a během lednového finále by mělo dojít k volbě reprezentanta a písně pro Eurovizi 2022.
  13. Litva
    • 25. listopadu byly uzavřeny přihlášky do národního kola Pabandom iš naujo! 2022. V lednu bychom měli poznat soupisku účastníků a začnou první kvalifikační večery. Finále by se mělo uskutečnit v průběhu února 2022.
  14. Lotyšsko
    • Lotyšského národního kola Supernova 2022 by se mělo zúčastnit mezi 16 a 24 interprety a show je očekávána na únor 2022.
  15. Malta
    • Do obnoveného národního kola na Maltě se mohou interpreti hlásit od 15. listopadu do 15. prosince. Semifinále a finále je v plánu na únor 2022. Jisté je pouze to, že letošní reprezentantku Destiny v něm soutěžit neuvidíme, protože to pravidla nedovolují. Přihlásit mohou interpreti klidně více než jednu píseň, ale semifinále se bude moci účastnit pouze s jednou z nich.
  16. Moldavsko
    • Jediná země z našeho seznamu, která doposud oficiálně své národní kolo O Melodie Pentru Europa nepotvrdila, ale očekává se, že se vrátí po covidové pauze i tato show. Letos byla Natalia Gordienko vybrána interně, protože zvítězila v roce 2020 v národním kole. Už tehdy avšak bylo národní kolo uspořádáno na poslední chvíli, takže na bližší informace si ještě budeme muset chvilku počkat.
  17. Německo
    • Také Německo se rozhodlo vrátit po neúspěchu interně zvoleného reprezentanta Jendrika v roce 2021 k dříve využívanému formátu národního kola Unser lied für Turin. Během listopadu bylo možné přihlašovat písně, v prosinci dojde k jejich protřízení a výběru 5 finalistů. Finále by se mělo konat začátkem března 2022.
  18. Norsko
    • Norského národního kola Melodi Grand Prix 2022 se tentokrát uskuteční 21 písní a my je zcela netradičně uslyšíme všechny najednou 10. ledna. První přenos národního kola MGP 2022 se uskuteční 15. ledna a finále je na programu 19. února.
  19. Portugalsko
    • 16 skladatelů portugalského národního kola Festival da Canção 2022 jsme poznali začátkem listopadu, do konce měsíce pak měli čas odevzdat své hotové písně. Semifinále jsou plánována na únor, zatímco finále je očekáváno až začátkem března 2022.
  20. Rumunsko
    • I Rumunsko se řadí k zemím, jež se letos po pauze vrací k použití národního kola Selecția Națională 2022. 23. prosince bychom měli poznat účastníky, kteří projdou během února několika fázemi dalších preselekcí, než se uskuteční finále 5. března.
  21. San Marino
    • San Marino přišlo tentokrát s inovativním národním kolem Una Voce per San Marino, které je podobně jako italské nebo slovinské národní kolo rozděleno na část pro nováčky a na samotnou show. Právě část národního kola zaměřená na mladé talenty se uskuteční mezi 13. a 19. prosincem 2021 a 5. a 11. lednem 2022. V únoru by se pak mělo uskutečnit semifinále již s vítězi kategorie nováčků a také s pozvanými interprety z kategorie zavedených umělců. Finále by se mělo uskutečnit 19. února.
  22. Slovinsko
    • Slovinsko v pondělí 29. listopadu zahájilo první část show EMA Freš pro začínající umělce. Ta bude pokračovat ještě v lednu 2022 a naváže na ni samotné národní kolo EMA 2022, kde se ve dvou semifinále a finále utkají zavedení umělci s vítězi kategorie nováčků. Tyto přenosy by se měly uskutečnit někdy v lednu či únoru 2022.
  23. Srbsko
    • Srbsko po neshodách s producentkou show Beovizija zvolí svého reprezentanta v novém národním kole RTS Takmičenje za Pesmu Evrovizije. To je plánováno na druhou polovinu února 2022, ale srbská televize má v záloze i možnost, že by reprezentanta vybrala interně porota, nejspíše v případě zhoršené epidemiologické situace okolo koronaviru.
  24. Španělsko
    • Španělsko se s velkou slávou rozhodlo obnovit festival v Benidormu, který se uskuteční v lednu 2022. Zúčastní se ho celkem 12 písní, které se spolu utkají ve dvou semifinále po 6 a následně ve velkém finále.
  25. Švédsko
    • Švédská televize SVT postupně odhalila interprety pro Melodifestivalen 2022. První polovinu jsme vám představili v pátek a druhá by měla být zveřejněna ve středu 1. prosince. Ve formátu jednotlivých kol se nic nemění, výjimkou je lehká úprava formátu druhé šance, z níž se stává od roku 2022 páté semifinále a již nás nečekají souboje v jednotlivých duelech. Finále je v plánu na 12. března.
  26. Ukrajina
    • Nové národní kolo na Ukrajině, které má od roku 2022 nahradit dosavadní show Vidbir, zatím nebylo představeno. Do 24. listopadu se mohly zasílat písně do ukrajinské televize, která plánuje začít s jednotlivými přenosy nejpozději 12. února, aby se finále stihlo odvysílat do 4. března.

Na které národní kolo se těšíte nejvíce? A je nějaké národní kolo, které naopak víte, že v této sezóně sledovat nebudete?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..