Na místěNovinkyRotterdam 2021

Víkendové testování přineslo dva pozitivní členy delegací

Členové polské a islandské delegace byli ihned posláni do izolace.

Všichni, kdo patří do letošní eurovizní „bubliny“, tedy od organizátorů, pracovníků, až po členy delegací a novináře, musí každých 48 hodin podstoupit řádný antigenní test přímo v místě konání. V sobotu se odpoledne objevila znepokojivá zpráva. EBU potvrdila, že jeden člen polské delegace byl antigenním testem vyhodnocen jako pozitivní. Tento člověk, dle našich zdrojů novinář patřící k polské delegaci, byl ihned izolován a celá polská delegace podstoupila PCR testování, jejichž výsledek přichází zpravidla do 24 hodin.

Zatímco polská delegace netrpělivě čekala během neděle na výsledky PCR testů, během rutinního antigenního testování, tedy podobně jako u polské delegace, vyšel pozitivní test členovi prozměnu islandské delegace. Dle vyjádření šéfa islandské delegace se však nejednalo o nikoho z šestice vystupujících. Opakoval se tedy stejný scénář, jen o den opožděně. Znepokojivý byl především fakt, že polská a islandská delegace bydlí na tomtéž hotelu. Navíc nejsou jediní. V tomto hotelu je ubytována také celá delegace Malty a Rumunska. Z tohoto důvodu nebyl ani těmto dvěma delegacím umožněn vstup na včerejší slavnostní zahájení na tyrkysovém koberci. Nikdo ale z rumunské a maltské delegace nebyl pozitivně testován, jednalo se tak čistě o preventivní opatření. Během včerejšího večera dorazily výsledky PCR polské delegace, všichni členové v karanténně obdrželi negativní výsledek.

Jendrik z Německa si pohotově našil fotografie všech soutěžících, kteří se nemohli na zahájení objevit, na své sáčko.

Jaká je tedy situace v tuto chvíli?

Polsko vystupuje v druhém semifinále, tudíž mu program začíná ve středu generální zkouškou a zkouškou pro porotce. Jelikož byli Poláci negativní v rámci včerejších PCR testů, do středy je čeká ještě jeden kontrolní PCR test. Pokud se i tyto výsledky ukáží jako negativní, Polsko bude schopno ve středu a čtvrtek normálně fungovat a vystoupit živě na všech zkouškách a v přímém přenosu. Čeká se tak nyní ještě na výsledky testů Islandu, ty by měly dorazit dnes v podvečer. Opět platí, že negativní výsledky všech členů v karanténě by znamenaly druhé „přetestování“ Islanďanů v následujících dnech a následně normální program ve středu a čtvrtek. Pokud by však dnešní testy objevily další pozitivní členy islandské delegace, Island by s největší pravděpodobností nemohl vystoupit živě ve středu a ve čtvrtek v rámci druhého semifinále. Island by tedy využil buďto záložní „live-on-tape“ video nebo vystoupení z druhé zkoušky v Ahoy aréně. Delegace by měla získat právo vybrat si. Podobný osud by čekal kohokoliv, kdo by byl během těchto testů či přetestování odhalen jako pozitivní.

Na výsledky preventivních PCR testů čekají i Malta a Rumunsko, jelikož ale antigenní testy těchto delegací z dnešního rána vyšly negativně, jejich dnešní a zítřejší program nebude nijak narušen. Obě tyto země totiž soutěží v prvním semifinále, jehož generální zkouška a zkouška pro porotce proběhne už za několik málo hodin. Věřme tak tedy pevně, že PCR testy těchto dvou delegací pouze potvrdí čistý štít všech členů.

Paradoxně první hrozbou nákazy byla už ve středu delegace Ukrajiny. Chvíli před jejich druhou zkouškou skupina Go_A potvrdila, že jejich hlavní zpěvačka Kataryna se dopoledne necítila dobře, a tak byla preventivně poslána na PCR test a do dočasné izolace. Místo ní byla na poslední chvíli zavolána stand-in zpěvačka, studentka zpěvu Emmie van Stijn, která si tak zrušila svou směnu v zaměstnání a zaskočila za Kate. Ta se však brzy začala cítit dobře a ve čtvrtek obdržela negativní výsledek. Na zpěvačku tak zřejmě pouze dolehla únava z cesty do Rotterdamu a z nabitého programu v sychravém nizozemském počasí. Skupina Go_A poté udělala krásné gesto – studentku Emmie pozvala na zítřejší přímý přenos semifinále, během kterého by s ukrajinskou delegací měla sedět v green roomu a užít si tak se skupinou napínavou atmosféru přenosu a vyhlášení finalistů.

Za náš web držíme palce, aby islandská delegace obdržela negativní výsledky a aby se už žádný nový případ nákazy v eurovizní bublině neobjevil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..