Na místěNovinkyRotterdam 2021

První zkoušky a tisková konference Severní Makedonie

Vasil zaplnil pódium svým silným operním hlasem.

Po dlouhé obědové pauze prodloužené díky nepřítomnosti Montaigne z Austrálie se nyní na stage postavil Vasil ze Severní Makedonie. Ten se objeví na pódiu taktéž sám. V prvních sekundách působí vystoupení velmi intimně. Vasil má mikrofon na stojanu a na sobě černý kostým se zapnutým sáčkem. Jak se píseň rozvíjí, grafika přechází do zlatých barev.

Vasil navíc na začátku využívá malou projekci na svůj kostým v oblasti srdce, zlaté „sluníčko“ nejprve produkuje řečiště po celém hrudníku a poté se postupně roztříští do zlatého prachu. Ačkoliv Vasil šetřil svůj hlas a nezpíval naplno, je jasné, že hlasový projev během semifinále nezůstane zapomenut. V místě, kdy má zpěvák „volno“ a začíná nahraný sborový segment, si Vasil rozepne sako, pod kterým se nachází malé odrazové plošky, které mají za úkol odrážet dva velké proudy bílého světla. Fanoušek si ihned vybaví švédskou zpěvačku Dotter a její vystoupení s písní Bulletproof. Nutno ale dodat, že do takové pompéznosti má Vasilova vizuální podoba zatím velmi daleko.

Kamerové záběry během vystoupení jsou dlouhé a táhlé, na pódiu se toho vlastně příliš neděje. Vasil zaujímá svoje velkolepé pózy z videoklipu, ve všech svých pokusech ale tyto pózy nedoprovázel zpěvem, hlas tedy šetřil až podezřele intenzivně. Věřme, že ho nedoprovází žádné hlasové indispozice. Hodně lidí srovnává makedonské vystoupení se slovinským a díky dominanci zlaté barvy se tohoto porovnávání zřejmě nezbavíme.

Vasil je od pohledu charismatický sympaťák, pokud se ale spoustu věcí ve vystoupení neposune tak, aby opravdu chytly za srdce, Makedonie může velmi jednoduše zapadnout.

Vasilova píseň Here I Stand je osobní zpovědí. Pop i opera jsou dva žánry, se kterými se v životě setkal a oba ho utváří jako umělce. Neuměl by si mezi nimi vybrat pouze jeden.
Vasil měl na sobě při tiskové konferenci kousky úlomků zrcadla, které na sobě má i při svém vystoupení. Vysvětlil, že zrcadlo je největším přítelem i nepřítelem lidí a že metoda úlomků pochází z japonské techniky lepení rozbité keramiky zlatem. Výsledná nádoba pak vypadá ještě lépe než původní výrobek.
Řeč přišla i na Vasilova tetování. Symbolizují více věcí – jing a jang, přírodní živly, ale i klávesy z piana. Každé ráno chodí Vasil běhat, aby se udržoval v dobré kondici. Při běhu zde poznal i nizozemský Rotterdam.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..