Novinky

Na této stagi zítra odstartují zkoušky interpretů

Letošní stage nabídne nebývalou podívanou!

Po téměř dvou letech čekání je to tady. Do Rotterdamu se dnešním dnem začínají sjíždět delegace ze všech koutů Evropy, aby od zítřka vyzkoušeli v Ahoy aréně to, co už dlouhé týdny pilují a trénují. Nizozemci už vloni představili zajímavý a progresivní koncept eurovizního pódia a už nyní se stane realitou.

Letošní eurovizní stage se nachází v Ahoy aréně, rotterdamské koncertové hale postavené už v roce 1971. Aréna má kapacitu téměř 16 500 přítomných diváků, jedná se tak o mnohem větší prostor, než který jsme mohli zažít během poslední Eurovize v Tel Avivu, která nabízela poloviční kapacitu. Dnes už víme, že bude celé přízemí využito pro rozlehlou stage a tzv. green room, tedy prostor, ve kterém budou sedět všechny delegace, podporovat své interprety i protihráče a netrpělivě čekat na výsledky. Na ochozech arény pak bude během každé show usazeno 3 500 diváků. Kapacita ochozů je sice více než dvojnásobně vyšší, avšak organizátoři přizpůsobí zasedací pořádek a záběry kamer tak, aby přítomné publikum vytvořilo co nejintenzivnější kulisu.

O návrh stage se opět postaral Florian Wieder, který už má na svém kontě eurovizní pódia z let 2011-2012, 2015 a 2017-2019. V letošním roce se Wieder pokusil o jednoduchý koncept inspirovaný plochou nizozemskou krajinou. Jak jednoduše ale působí, o to větší překvapení na nás stage chystá. Letos poprvé bude navíc naplno využita tzv. rozšířená realita. Její střípky jsme mohli vidět i v předchozích letech, tentokrát nám ale dle organizátorů budou oči přecházet. Megalomanská je i hlavní LED obrazovka za pódiem, která má na šířku 52 metrů a na výšku 12 metrů. Jen pro srovnání, obrazovka v Tel Avivu měřila na šířku 36 metrů. Několikrát se během soutěže objeví i vedlejší poloprůsvitná obrazovka, která slouží pro menší vystrčené pódium B a je situována kolmo k hlavní LED obrazovce.

Po technických a stand-in zkouškách, které v Ahoy aréně probíhaly v minulém týdnu, se od zítřejšího dne na pódiu začnou objevovat samotní interpreti. První zkoušky všech zemí trvají vždy 30 minut a my vás o jejich průběhu budeme velmi intenzivně informovat. Takže sledujte pravidelně náš web a nic podstatného vám neunikne! První zkouška Bennyho Crista proběhne v pondělí 10. května od 11:20 našeho času. Na celkový rozvrh zkoušek a obecně obou následujících týdnů se můžete podívat zde.

Program zítřejšího prvního zkouškového dne je následující:

Zdroj: Eurovision.tv, eurovisionworld.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..