Novinky

V Ahoy aréně by mohlo být až 3 500 diváků

Všichni přítomní diváci ale musí žit v Nizozemsku.

EBU a nizozemští veřejnoprávní vysílatelé úzce spolupracují s nizozemskou vládou. Ta jim nyní přislíbila zaplnění až poloviční kapacity momentálního rozložení rotterdamské Ahoy arény, což konkrétně znamená 3 500 přítomných diváků na každou show. Příslib je ale podmíněn mnoha faktory. Tím zásadním faktorem je, že se rozjíždějící třetí vlna epidemie v Nizozemsku brzy zastaví a čísla během dubna a května budou jednoznačně padat dolů. Nizozemsko plánovalo zahájit uvolňování restrikcí od dnešního dne, z důvodu opětovného růstu čísel nakažených však relativně tvrdý lockdown vláda prodloužila o další tři týdny do 21. dubna.

Současnou podmínkou přítomnosti publika během eurovizních večerů je, že všichni přítomní musí žít v Nizozemsku. Zahraniční fanoušci by tak přístup do Ahoy arény neměli. Tato podmínka se samozřejmě může do konání Eurovize upravit, nicméně problematika případné distribuce vstupenek nedovoluje rozhodnutí v tomto směru na úplně poslední chvíli. O případném prodeji nových lístků, ať už jen pro obyvatele Nizozemska nebo též mimo něj, bude EBU informovat jakmile to bude možné. Podmínkou vstupu do Ahoy arény bude logicky čerstvý negativní test na onemocnění covid-19. Testování by mělo probíhat přímo na místě.

Ačkoliv je přítomnost publika silně závislá na konkrétní situaci v zemi, do karet jí hraje další důležitá myšlenka. Nizozemsko je totiž průkopníkem tzv. „testovacích akcí“, v rámci kterých od února proběhlo již několik koncertů, divadelních představení i sportovních utkání, a to za účasti i několika tisíců diváků. Během této série „covid proof“ akcí, které jsou souhrně pojmenovány jako fieldlab, jsou všichni přítomní předem podrobeni antigennímu testu a sleduje se mnoho rizikových faktorů, jako zda je nebezpečné nedodržet rozestupy, nemít roušku či hlasitě křičet. Fieldlab zatím uvádí, že všechny tyto akce proběhly bez vážných následků či šíření infekce a momentálně existuje naděje, že by se Eurovize 2021 mohla zařadit mezi tyto „testovací“ akce, na které se vztahuje výjimka, tudíž přítomnost 3 500 diváků není podmíněna obecně platnými restrikcemi v zemi.

Původní poloha green roomu, místo pro delegace bude letos blíže pódiu.

EBU tento příslib ze strany nizozemské vlády velmi kvituje, stále však pro ni zůstává prioritou zdraví všech zúčastněných. Delegace, které do Rotterdamu dorazí, budou pod velmi přísnými pravidly a jejich setkání s případnými diváky v aréně nepřichází v úvahu. Eurovizní tým už dříve potvrdil, že oproti původním návrhům rozestavení publika v Ahoy aréně bude změněna poloha green roomu. Ten by tak neměl být v zadní části haly, ale mnohem blíže pódiu tak, aby probíhala lepší interakce mezi vystupujícími interprety a sedícími delegacemi v green roomu. V případě přítomnosti jakéhokoliv počtu publika lze předpokládat, že budou využita výhradně místa na sezení, buďto ve spodní části arény nebo na ochozech.

V případě přívětivé situace v Nizozemsku nebo zařazení Eurovize 2021 do fieldlabu se počítá s počtem 3 500 diváků na všechny show, a to nejen na semifinále a sobotní finále, ale též na pondělní, středeční a páteční jury show. Nelze nyní předvídat, jak se bude situace vyvíjet, jedno je ale už teď jisté. Nizozemská vláda a město Rotterdam stojí pevně za organizátory akce a i jejich zájmem je udělat z letošní Eurovize co nejzábavnější show, která se bude blížit té soutěži, kterou známe z minulých let. Nelze ale očekávat konečně platné rozhodnutí v nejbližších dnech. Očekávejme rozřešení situace ohledně přítomnosti publika až zhruba koncem dubna.

zdroj: Reuters.com, Wiwibloggs.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..