Ostatní

Letošní interpreti překračují hranice Evropy

V každém čtvrtém reprezentantovi koluje neevropská krev.

Často říkáme, že Eurovize již dávno není jen evropskou záležitostí. Soutěže se šestým rokem účastní Austrálie, hned několik nesoutěžních vystoupení pomohlo dostat Eurovizi na americký trh, popularitu si získává i v Kanadě nebo Číně. Zakavkazké země nebo Izrael už jsou naprosto neoddělitelnou součástí Eurovision Song Contest. Letošní ročník je ale i tak speciálnější než ty předešlé. Rovnou deset letošních interpretů totiž původem nepochází ze země, kterou reprezentují, a co víc, jejich krev je více než exotická! Výčet těchto zajímavých osobností by navíc samozřejmě nebyl kompletní bez zástupce českého.

V minulosti jsme mohli na Eurovizi vidět velké množství interpretů, jejichž kořeny sahaly daleko za hranice evropského kontinentu. Často se jednalo o velmi úspěšné umělce, jimž dominuje vítězka Eurovize 2012 Lorine Zeineb Nora Talhaoui, Švédka marocko-berberského původu. Loreen, jak zní její umělecké jméno, je navíc dodnes mezi fanoušky nejoblíbenější vítězkou za poslední dekády. Pojďme tedy tímto článkem společně oslavit kulturní bohatství, které nám letošní interpreti vykouzlili svou účastí na Eurovizi 2021. Velká část z nich měla vystoupit již v loňském roce, někteří se však „připojili“ až v roce letošním.

Jižní Amerika

Latinská Amerika, Afrika, Blízký východ, střední Asie i Pacifik. Tam všude bychom našli kořeny letošních eurovizních interpretů. Vezmeme-li naše putování od západu, dostáváme se ke zpěvačce Montaigne. Ta se celým jménem jmenuje Jessica Alyssa Cerro a její krev je napůl argentinská a napůl filipínská. Ona sama se již ale narodila v Sydney a její život neodmyslitelně patří k Austrálii, která je typická obrovskou kulturní pestrostí. Zůstaneme-li v Jižní Americe, narazíme i na letošního domácího zástupce. Tím je Jeangu Macrooy, rodák ze Surinamu. Tato pro nás nepříliš známá země přestala být nizozemskou kolonií až v roce 1975. Ačkoliv se Jeangu narodil v hlavním městě Surinamu Paramaribu, v roce 2014 se přestěhoval do Nizozemska.

Afrika

Rovnou pětice letošních interpretů má alespoň částečný původ v Africe. „Sousedkami“ by v tomto směru mohly být zpěvačky Eden Alene a Senhit. Eden se narodila v roce 2000 v Jeruzalémě židovským Etiopijcům, kteří z Afriky uprchli do Izraele. Jejím domovem je tedy od narození Izrael, avšak oba rodiče pocházejí z Etiopie. Senhit Zadik Zadik, jak zní celé jméno zástupkyně San Marina, pochází z italské Boloni, tam se ale prozměnu narodila rodičům z Eritrey. Tento stát severovýchodní Afriky vznikl až v roce 1993, kdy získal nezávislost na sousední a větší Etiopii.

Další trojice „afrických zástupců“ pochází ze zemí okolo Guinejského zálivu. Destiny Chukunyere, vítězka dětské Eurovize 2015, se narodila na Maltě, její maminka je Malťanka, zpěvaččin otec však pochází z Nigérie. Podobný případ platí i pro našeho českého zástupce a jednoho z nejvlivnějších českých umělců Bennyho Crista. Jeho vlastní jméno zní Ben da Silva Cristóvão, narodil se v západočeské Plzni české mamince a angolskému otci Bénisi Cristóvãovi. Asi nejzajímavější příběh však zdobí čerstvě zvoleného zástupce Švédska – Tusseho. Tousin Michael Chiza pochází z Demokratické republiky Kongo a do Švédska přišel sám jako třináctiletý uprchlík. Zde se ho ujala švédská rodina, s kterou vyrůstal ve vesničce Kullsbjörken ve střední části této země.

Asie

Poslední tři interpreti, jejichž „cizokrajnou“ krev vám chceme představit, mají své kořeny v asijských zemích. A to dokonce ve velmi netradičních! Barbara Pravi, rodným příjimením Piévic, se narodila v Paříži muzikantské rodině ze Srbska. Říkáte, že Srbsko není v Asii? To plně souhlasíme. Barbařina maminka je totiž Íránka. Klasický francouzský šanzon tak zazní z úst srbsko-íránské sympaťandy. Že Rusko nereprezentuje rodilá Ruska, to letos nebude poprvé. Už v roce 2009, kdy se Eurovize konala v Moskvě, domácí Rusko reprezentovala Ukrajinka. Letos bude tento největší stát na naší planetě reprezentovat Manizha Sangin, tádžická muslimka z Dušanbe. V roce 1994, během občanské války v Tádžikistánu, její rodina uprchla do Ruska a usadila se v Moskvě. Manizha je ale na svou rodnou zemi náležitě pyšná. Nejvýchodnějším zástupcem na letošní Eurovizi bude Rakušan Vincent Bueno. Ačkoliv se narodil ve Vídni, oba jeho rodiče jsou Filipínci, a tak své dětství prožil jak v Rakousku tak na Filipínách. Kruh se nám tedy uzavírá, jelikož první zmiňovaná – Montaigne, má vedle argentinského původu též právě filipínský.

Dokážete spojit vlajky s interprety, o kterých v článku byla řeč?

Ačkoliv je Evropa kulturně a jazykově sama o sobě velmi pestrý kontinent, a možná právě proto dělá z Eurovize tak populární událost, přítomnost interpretů, hudby a osudů z mnohem vzdálenějších koutů světa vystřeluje Eurovizi do vyšších sfér a prakticky jí maže jakékoliv hranice, a to nejen geografické.

4 komentáře: „Letošní interpreti překračují hranice Evropy

  • Článok je fajn ako zaujímavosť. Ale jeho zakončenie je dosť nezmyselné. O mazaní geografických hraníc by sme mohli hovoriť až vtedy, keď by jednotliví reprezentanti z daných krajín skutočne pochádzali a žili by tam. Väčšina je už však úplnými Európanmi. Žiadne hranice, okrem svojej domovskej krajiny, už neprekračujú.

    Reagovat
  • Husavik je oficiálně nominovaný na Oscara. Chtěl jsem Vám poslat email ať o tom napíšete článek, ale není nikde uvedený.

    Reagovat
    • Zdravím, o nominaci Húsavíku víme a článek o něm připravujeme. 🙂 Co se týče kontaktu, najdeš ho v záložce Ostatní -> Zásady ochrany osobních údajů. Také reagujeme na Facebooku a Instagramu. 🙂

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..