Národní kolaNovinky

Albánie odhalila další detaily národního kola

Festivali i Këngës 59 proběhne nejspíše pod širým nebem.

Minulý týden byl představen seznam účastníků letošního národního kola v Albánii Festivali i Kënges 59. Dnes pak byly odtajněny další informace ohledně jeho pořádání. Asi nejzajímavější informací je, že se letos národní kolo v Albánii bude konat mimo uzavřené prostory. Důvody jsou jasné – koronavirus. I my v Česku jsme zvyklí na tvrzení, že v otevřených prostorech se nákaza šíří v menší míře než ve vnitřních a uzavřených. Proto se albánská televize RTSH rozhodla, že zvolí tuhle netradiční formu, která je ale ke všem zainteresovaným osobám bezpečnější. Má to ale jednu drobnou nevýhodu – Festivali i Këngës se pravidělně koná kolem vánočních svátků, tedy v době ne zcela vhodné pro podobné open air akce pod širým nebem. Z toho důvodu zatím nevíme přesné datum konání, ale pouze rozmezí, kdy by se semifinále a finále mělo uskutečnit. Bude to někdy mezi 17. a 26. prosincem. Velký vliv tak na přesné datum konání tentokrát nebude mít jen koronavirus a aktuální epidemiologická situace v zemi, ale také předpověď počasí.

Co naopak zatím stále nevíme, jsou dalši infomace ohledně přítomnosti diváků během celé akce.  K tomu se zatím nikdo z RTSH nevyjádřil. Stejně tak zůstává otazník i nad přítomností tradičního orchestru, kterým je národní kolo Festivali i Këngës proslavené. Přesné místo konání také ještě neznáme, ale víme, že by se mělo jednat o prostor poblíž tiranského náměstí Italia. Bohužel pro všechny fanoušky zatím také nebylo odhaleno, kdy budou zveřejněny k poslechnutí soutěžní písně. Zůstává tak stále mnoho otázek, na jejichž zodpovězení si ještě musíme počkat.

Mezitím se můžete podívat, jak by možná mohlo vypadat vystoupení letošní albánské reprezentantky Arileny Ara s písní Fall From the Sky, kdyby nebyla Eurovize zrušena. Toto vystoupení shodou okolností proběhlo taktéž pod širým nebem, což je v případě této písně více než trefné.

 

Co si myslíte o tomhle rozhodnutí televize RTSH? A co očekáváte od albánského národního kola v téhle netradiční podobě?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..