Národní kolaNovinky

Dánsko: DMGP 2021 nabídne osm písní

Přímý přenos Dansk Melodi Grand Prix proběhne 6. března.

Dánsko ke svému výběru reprezentanta využívá národní kolo Dansk Melodi Grand Prix téměř nepřetržitě od roku 1957. Od roku 2000 navíc ve velké koncertní hale. DMGP, jak zní používaná zkratka národního kola, zůstává i pro příští rok, koncertní hala se však promění v televizní studio.

Dánská televize DR otevřela brány pro zasílání soutěžních písní, a to do 20. listopadu. Podmínkou je, že skladatel, textař nebo intepret musí mít dánské občanství. Přihlásit se mohou i zájemci z Grónska či Faerských ostrovů. Vedle klasických pravidel zůstává i povinnost živých vedlejších vokálů, a to i přes skutečnost, že dle nových pravidel, které zveřejnila EBU, nebudou živé vokály v Rotterdamu povinností. Dánská komise expertů po 20. listopadu začne vybírat osmičku šťastlivců, kteří budou oficiálně představeni nejspíše na začátku příštího roku. Osm finalistů se poté představí živě v sobotu 6. března v dánském TV studiu 5. Více detailů ohledně finálového večera zatím neznáme.

Ben a Tan během svého vystoupení před prázdnou arénou.

Dánsko mělo v letošním roce velké plány ohledně svého národního kola, které se konalo v sobotu 7. března 2020. Do DMGP se vrátil živý orchestr, stage a jeho efekty se mezi fanoušky považují za to nejlepší, co jsme z hlediska pódií letošních národních kol mohli vidět. Nakonec se však právě Dánsko stalo první a jedinou zemí, která na poslední chvíli rozhodla o absenci publika. Ben a Tan se tak z vítězství se svou písní Yes mohli radovat pouze před zcela pustou koncertní halou, kam se klasicky vejde několik tisíc diváků. Dnes už ale víme, že příští jaro bude takováto podoba národního kola naprosto běžná. Jednotlivé země tak své přenosy rovnou „stěhují“ z koncertních hal do skromných prostor.

Dánsko mívá obvykle svá národní kola našlapaná skvělou a neotřelou hudbou, věřme tedy, že i ve skromném televizním studiu budeme svědky velkých a zajímavých věcí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..