Národní kolaNovinky

Země zveřejňují termíny svých národních kol

Od prosince do března se můžeme opět těšit na národní kola některých zemí.

Národní kola neodmyslitelně patří k jarní sezóně. Jinak tomu nebude ani na začátku příštího roku. Rozhodně ale nečekejme takovou dávku přenosů, na kterou jsme z předchozích let zvyklí. Většina národních vysílatelů k dnešnímu dni již potvrdila, že jejich letošní zástupce, který neměl téměř žádnou šanci ukázat se světu, bude zemi reprezentovat v Rotterdamu v květnu 2021. Díky tomu tak nezbývá tolik zemí, které svého zástupce vyberou znovu. Zároveň musíme počítat s tím, že národní kola budou v komornějším duchu, často bez přítomných diváků. I tak ale mají některé země velké plány a my se tak můžeme po nejdelším eurovizním půstu od roku 1956 opět těšit na skvělé písně, nové tváře a mnoho napínavých momentů.

Nejbližším národním kolem, které nás čeká, bude, tak jak jsme zvyklí, v Albánii. Zde jsou již v plném proudu přípravy na 59. ročník Festivali i Këngës. Arilena Ara, vítězka loňského klání, dle dostupných informací nebude součástí prosincového festivalu, a tak se zdá, že Albánie bude jednou z mála zemí, která do Rotterdamu vyšle nové jméno. Mezi diskutovanými umělci, které by se dle albánských médií mohli objevit v 59. ročníku soutěže, najdeme například Inis Neziri, která byla favoritkou v roce 2018 s písní Piedestal, načež rok poté zvítězila v prestižní světové soutěži New Wave, dále zpěvák Mirud, který soutěžil v roce 2019 s písní Nënë, nebo například Dilan Reka, který svým hlasem zaujal diváky festivalu nejen jednou.

Na oficiální seznam účastníků si ještě musíme počkat, stejně tak i na datum Festivalu. Pokud ale restrikce dovolí, lze očekávat opět termín těsně před Vánoci.

Elvana Gjata, druhé místo Festivali i Këngës 2020.

Půjdeme-li chronologicky dle dat, která momentálně známe, dalším v pořadí je Chorvatsko. To už v létě vyjádřilo zájem opět uspořádat své tradiční národní kolo DORA. To se s konečnou platností opravdu uskuteční, a to v sobotu 13. února v severochorvatském městě Opatija. Letošní zástupce a vítěz DORA 2020 Damir Kedžo tak bude muset znovu bojovat o své místo v Rotterdamu. Po letním zklamání, kdy opětovný boj spíše odmítal, se nyní zdá, že Damir do chorvatského národního kola píseň zaslal a není tak vyloučeno, že ho minimálně v Opatiji uvidíme i příští únor. Navíc kombinace jeho hlasu, obliby mezi Chorvaty, charisma a především faktu, že by si reprezentaci na Eurovizi jednoduše zasloužil za loňský triumf, mu může slušně nahrávat do karet. Jak to ale vše nakonec dopadne, si budeme muset počkat až do večera před svatým Valentýnem.

Vítěz DORA 2020 Damir Kedžo.

Hned za týden po chorvatském klání se můžeme těšit minimálně na dvě prestižní finále. Svého nového zástupce vybere Finsko a Norsko. Finské národní kolo Uuden Musiikin Kilpailu nabídne 7 písní a 7 interpretů. Ti budou veřejnosti představeni 19. ledna a finská televize již teď slibuje velmi různorodou startovní listinu. Písně jsou prý již vybrané a můžeme očekávat jedno z nejsilnějších finských finále. Zda mezi finalisty figuruje i Aksel, vítěz letošního UMK, zůstává tajné, avšak zájem o opětovnou účast tento mladý zpěvák potvrdil ihned po zveřejnění příprav nového finského finále.

Ve stejný večer, tedy 20. února, poznáme i zástupce Norska. To ale bude mít již za sebou, stejně jako letos, maraton pěti semifinále, který započne v polovině ledna. Vítězem Norsk Melodi Grand Prix se zcela určitě nestane Ulrikke. Ta sice bude hostem show, nicméně v příštím roce o reprezentaci Norska na Eurovizi s konečnou platností bojovat nebude. Rybakova země ale určitě opět nabídne velmi pestrou škálu hudebních stylů, barevných kostýmů či jeleních parohů.

Ulrikke vyhrála Melodi Grand Prix 2020.

Eesti laul neodmyslitelně patří k severobaltské zemi – Estonsku. Ačkoliv letos v březnu konečně zvítězil miláček Estonců a matador národního kola Uku Suviste, pravidla jsou neúprosná. Pokud chce Uku do Rotterdamu, musí vyhrát znovu. Estonci jsou však na svou hvězdu hodní, jelikož ho automaticky nominovali do televizních přenosů. Sám Uku se netají tím, že již pečlivě pracuje na svém novém songu, a to opět s hvězdným týmem v čele s Filipem Kirkorovem. Už nyní lze Ukuho pasovat do role obrovského favorita, ale Eurovize je nevyzpytatelná a kdo ví, třeba se objeví velmi silný soupeř. Estonská semifinále proběhnou 18. a 20. února, velké finále pak uvidíme v sobotu 6. března.

Uku Suviste – Eesti Laul 2020.

První týden v březnu proběhne zcela netradičně slavný italský festival Sanremo 2021. Itálie již potvrdila, že tento festival opět přinese italského zástupce, je tudíž velká pravděpodobnost, že i tato země, která během jarní vlny epidemie byla skloňována nejčastěji, přiveze do Rotterdamu někoho jiného než Diodata. RAI posunula konání festivalu o měsíc oproti svému tradičnímu termínu, a tak si na nového vítěze Sanrema budeme muset počkat do 6., tedy spíše 7. března. Zatím se stále počítá s vyprodaným divadlem Ariston, jako jsme zvyklí, Italové jednoduše nepřipouští scénář, během kterého by festival musel běžet bez publika či dokonce bez proslulého orchestru. Seznam účastníků by mohl být oficiálně zveřejněn v prosinci.

Vítězství Diodata v Sanremu 2020.

Svůj termín zná už i král národních kol – Švédsko. Melodifestivalen započne svou cestu na začátku února a velké finále proběhne 13. března. SVT už dříve potvrdilo, že se příští rok nebude konat klasické turné po švédských městech, všechna semifinále, druhá šance i finále se uskuteční v televizním studiu ve Stockholmu. Momentálně se navíc operuje se scénářem, že budou veškeré show bez přítomnosti diváků, tedy věc, kterou by si fanoušek Melfestu jen těžko dokázal představit. Velký otazník visí nad energickou trojicí The Mamas, které vyhrály letos v březnu. Dle pravidel totiž vítěz soutěže Melodifestivalen nemá povoleno účastnit se jednoho nadcházejícího ročníku soutěže. I Švédsko obvykle zveřejňuje své interprety již v prosinci, proto by čekání na nová jména nemuselo být nikterak dlouhé.

Finalisté Melodifestivalenu 2020.

Národní kola příští rok proběhnou též v Portugalsku (Festival da Cancao), Litvě (Pabandom iš naujo!), Dánsku (Dansk Melodi Grand Prix) a ve Francii (C’est vous qui décidez). Na jejich zveřejněné termíny však stále čekáme. V některých dalších zemích, které nominovaly stejného interpreta, očekáváme vysílaný výběr písně. Zde můžeme už nyní jmenovat například Izrael nebo Ukrajinu. Další země určitě budou přibývat. Stále čekáme i na vyjádření České televize, zda proběhne online výběr písně pro Bennyho Crista, nebo zda bude jeho nová píseň zvolena interně.

Novinkám ohledně národních kol se budeme pečlivě věnovat, takže čekejte v následujících týdnech a měsících mnoho nových informací!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..