Rozhovory

Exkluzivní rozhovor s Honzou Borsem

Zeptali jsme se bývalého šéfa české eurovizní delegace na pár otázek ohledně zrušené Eurovize, české budoucnosti a jeho současné aktivitě na YouTube.

Nedávno jsme vás informovali o videích, která začal Jan Bors vydávat na svém YouTube kanále, a proto jsme se rozhodli ho vyzpovídat a zjistit více informací. Ty vám nyní přinášíme v exkluzivním rozhovoru pro ESCArénu.

* Dobrý den, Honzo. Od vašeho odchodu z České televize a z pozice šéfa české eurovizní delegace uplynul téměř rok. Sledoval jste v uplynulém roce celou situaci kolem Eurovize a jejího zrušení? Očekával jste tenhle výsledek? Měl jste nějakého favorita mezi účastníky zrušené Eurovize 2020?

Dobrý den, Josefe. Díky moc za otázky! Tak hned k té první. Situaci kolem Eurovize jsem samozřejmě pečlivě sledoval, se svým bývalým týmem jsem byl vlastně pořád v kontaktu a řešili jsme spolu, co a jak se asi bude dít. Nakonec to zrušili, což se dalo čekat a čekal jsem to v situaci, ve které celá Evropa byla. Myslím, že na výběr v tu chvíli nebylo, Covid udeřil na všechny silně a je třeba si uvědomit, že sebelepší organizátor je stále v područí vlád, které rozhodují v mnohem širším kontextu.

Favoritů bylo více. Kdybych to měl rozdělit, tak si vyberu na koho bych vsadil a koho bych si za vítěze přál. Vsazeno bych měl na Island, to se prostě povedlo, ačkoliv to není píseň, která by mě osobně úplně bavila. Ve své TOP5 by tato skladba chyběla a vypadalo by to takto – Gruzie, Litva, Austrálie, Itálie a Švýcarsko.

 

* Již nějakou dobu jste na svůj Instagram dával odkazy na zajímavé české interprety s potenciálem pro Eurovizi. Byl tohle ten impuls pro větší zapojení se do Eurovize a jejího komentování? Neuvažoval jste spíše o dnes oblíbených podcastech než zvolit formu vlogů na YouTube?

Zajímavá otázka. Je to trochu komplexnější. Předně mi Eurovize a vše kolem ní začalo hrozně chybět. Přeci jen jsem do toho dal všechno a nejde to jen tak zahodit. Prostě to nejde, ten projekt má tolik přesahů, že s ním prostě chcete žít dál. Druhou věcí byla první karanténa, Covid všeobecně, kdy mi bohužel padla snová práce v Německu a další zahraniční nabídky se zhroutily pod náporem pochopitelného strachu z druhé vlny a tudíž všemožných nařízení vlád. Ta jsou tak chaotická a nepředvídatelná, že schopnost plánovat vzala za své a na celém byznysu se to velmi nepříjemně podepisuje. Tedy i na všech lidech v něm zapojených. Takže jsem si řekl, že si musím dát práci sám, něco, co by mě bavilo a co můžu dál rozvíjet.

Jelikož natáčení mě vždy hrozně bavilo, tak jsem zvolil obrazovou tvorbu. Podcast je varianta do budoucna, až vychytám zvuk, což je to nejtěžší, a samozřejmě mám omezený budget na investice. Takže časem chci určitě vše vylepšit po všech směrech. Zároveň se ale učím a s každým dalším vlogem chci mít vše lepší.

No moje pravidelné referování o české scéně směrem k zahraničí je určitě impuls, to koneckonců byl i můj hnací motor vůči Eurovizi. Dokázat, že tu nehrajeme jen česky zpívanou, stále stejnou hudbu o ničem, která stále dominuje českým rádiím, ačkoliv tu vznikají mnohem lepší písně a je tu mnohem více kvalitních interpretů, nežli známe z rádia. Jen za nimi holt nestojí tak silný management.

* Zatím jste informoval o pravidelných úterních Talent Tuesday videích a každou neděli máte v plánu interview Humans of Eurovision. Máte ještě v rukávu nějaké další formáty nebo tohle budou dva hlavní pilíře vašeho YT kanálu?

Ještě bych k tomu chtěl přidat páteční rubriku, která bude zaměřena na mě, samozřejmě stále hudba / Eurovize a řekněme televize. To znamená, že bych chtěl ideálně každý pátek vydávat něco jako názorník, rady a tipy a triky. Myslím, že je důležité dávat ven i kus sebe, svou filozofii. Vždycky mě bavilo ostatní inspirovat, inspirující bylo i mé tažení Eurovizí a to, kam se to povedlo zlomit a dotáhnout. Nehodlám v tom polevit a infikovat svým specifickým sebevědomím i ostatním.

* V čem si myslíte že jsou vaše největší rezervy, když se na tvorbu vlastního obsahu podívate komplexně?

Ve všem. Je něco jiného, když máte k tvorbě svých myšlenek celý tým a když si vše kompletně děláte sám, zlobí vás technika, ne vždy si vše sedne a v tom řetězci je ohromný prostor v dělání chyb. Ale je to skvělá škola, musím zapracovat na mluvě, aby mi bylo více rozumět, na střihu, barvení a hlavně zvuku. Něco samozřejmě půjde lépe a rychleji a něco pomalu. Přeci jen vše dělám v domácích podmínkách. Nicméně jsem si dal úkol, že tohle bude nejlépe vypadající existující Eurovizní vlog, který zároveň nebude klasickou konkurencí pro ty ostatní. Ani by mi to z mé pozice nepřišlo správné. Vždy jsem si zakládal na dobrých vztazích a uvědomuju si, jak je tahle komunita pro Eurovizi, jako značku, tak i všechny týmy, velmi důležitá. Chci tomu všemu dát jiný úhel pohledu a musím říct, že po pár rozhovorech mě to baví ještě mnohem víc. Nejen má tvorba, ale i tvorba ostatních. Je to nekonečná studna inspirace a je důležité pro všechny, aby se navzájem podporovali a pomáhali ostatním vše zlepšovat.

 

* Kde a v čem vidíte budoucnost Česka na Eurovizi?

Pevně doufám, že v nastolené cestě, ze které se neuhne, a pokud se tomu projektu bude dávat alespoň polovina energie a času, kterou jsem tomu dával já sám, tak se není čeho bát. Samozřejmě stát se může cokoliv, podívejte se na Maďarsko, ale tam si myslím my opravdu nejsme. Povedlo se tady konečně vytvořit solidní podhoubí umělců, kteří projektu věří, vytvořily se podmínky a teď by měl být další krok vše kolem toho nafukovat. Nemyslím tím nutně národní kolo, ale například připravovat pořady, byť malé, které budou nové nebo ne tak známé umělce podporovat a dávat jim prostor. Bez toho si mladá generace nevybuduje kladný vztah k televizi a nedostane správný impuls k tvorbě a to by byla škoda nejen pro Eurovizi, ale i pro nás všechny.

* Jak vnímáte fakt, že se z eurovizně ne zcela úspěšné země postupně stal stát, který určuje trendy a je inspirací i ostatním státům, které jsou na Eurovizi dlouhá léta?

Jen pozitivně. Víte, je to jeden z důvodů, proč v tom svém úsilí nehodlám polevovat. Naplňuje mě to. Je to inspirace pro mě i nyní, stejně tak doufám i pro ostatní, že když máte dostatečně tvrdou palici, máte cíl, vizi a cestu, portere chcete jít, tak máte šanci opravdu něco změnit. Mám radost, že několik zemí upravilo svou cestu podle nás, začalo se více zajímat o to, co se děje na jejich hudební scéně a dávat šanci lidem bez rozdílů. To je totiž to nejdůležitější, musíte dokázat, že vaše cesta je férová, že jednáte s ostatními na rovinu a že jediné, na čem vám záleží, je kvalita. Pak se stává soutěž, myslím tím soutěž kvality, opravdu zajímavou a je vidět, že to byla cesta správná, protože písně, které se nám hlásí do soutěže jsou z domácí scény konečně mnohem kvalitnější, než ty, které přicházejí čistě ze zahraničí.

Koneckonců to ukazuje i to, že někteří interpreti dokáží překonat i sami sebe a přihlásit nám násobně kvalitnější písně, než, kterými se jinak prezentují na domácí scéně. Teď jen neustat a tu motivaci jim dodávat. Česko může být evropskou velmocí hudby a převzít žezlo od Švédska. Musí tomu ale všichni začít věřit a po té cestě jít.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..