Novinky

Eurovision Home Concerts 2020: První epizoda

Jaký byl první díl nového online pořadu a na koho se můžeme těšit příště?

V minulém článku jsme vás informovali o novince, kterou si EBU připravila pro fanoušky Eurovize v období zrušené Eurovize. Tou jsou pravidelné páteční přenosy domácích koncertů od eurovizních interpretů, kteří vždy zazpívají svoji soutěžní píseň z Eurovize a pak také jednu cover verzi jiné eurovizní písně podle volby fanoušků na Twitteru či Instagramu.

První epizoda byla odvysílána na oficiálním YouTube kanálu v pátek 3. dubna a mohli jste vidět Ryana O’Shaughnessyho (Irsko 2018), Rasmussena (Dánsko 2018), Slavka (Černá Hora 2017) a Tamaru Todevskou (Severní Makedonie 2019). Půlhodinový záznam přikládáme níže.

Zároveň byla zveřejněna další jména, která uvidíme v příští epizodě v pátek 10. dubna (případně v některém z pozdějších dílů). Jsou jimi Jamala (Ukrajina 2016), Leonora (Dánsko 2019), Daði & Gagnamagnið (Island 2020), Montaigne (Austrálie 2020 & 2021), Gjon’s Tears (Švýcarsko 2020 & 2021), Vasil (Severní Makedonie 2020) a Aksel (Finsko 2020). Tentokrát neprobíhaly všechny volby cover verzí na Twitteru jako v případě první epizody. Jamala a Leonora měly anketu na Twitteru, zatímco zbylá pětice letošních intepretů měla anketu ve stories na oficiálním Instagramu Eurovision Song Contest a volilo se vždy jen ze dvou písní.

Jamala neváhala dát na výběr rovnou čtveřici vítězných eurovizních písní. Nejmenší podporu získali Heroes (Švédsko 2015), zbylé tři písně získali téměř shodně kolem třetiny došlých hlasů. Třetí skončilo Amar Pelos Dois Salvadora Sobrala (Portugalsko 2017), pomyslné stříbro pak brala píseň Euphoria (Švédsko 2012) a od Jamaly tak v pátek uslyšíme poslední vítěznou píseň Eurovize – Arcade Duncana Laurence (Nizozemsko 2019). Leonora se snažila dát na výběr i domácí dánské skladby, ale ty hlasující diváky příliš neoslovily. Čtvrtá skončila Tænder på dig (Dánsko 2005 – dánská verze písně Talking To You) a třetí Dansevise (Dánsko 1963). Ani Leonoře hlasující diváci nepřisoudili portugalskou píseň Amar Pelos Dois z roku 2017, takže kromě Love Is Forever uslyšíme vítěznou píseň Eurovize 2010 – Satellite od Leny z Německa.

Letošní pětice pak měla místy opravdu kreativní volby. Takový Gjon’s Tears zůstal věrný Švýcarsku a vybíralo se z dvojice Refrain (Švýcarsko 1956) a Ne Partez Pas Sans Moi (Švýcarsko 1988). Montaigne rovnou volila ze dvou písní svých letošních konkurentů. Jednou možností bylo Fai Rumore (Itálie 2020) a tou druhou Répondez-moi (Švýcarsko 2020). Aksel z Finska pro diváky vybral finskou píseň z roku 2011 Da Da Dam a vítěznou píseň Alexandera Rybaka Fairytale. Pro Vasila se vybíralo z dvojice těchto písní – řecké My Number One a izraelské Toy. Daði pak dal na výběr irskou píseň Lipstick nebo nizozemské Ding-A-Dong. Volby probíhaly hlasováním ve stories na Instagramu, takže se necháme překvapit, které písně z vybraných dvojic nakonec zvítězily.

Český eurovizní tým již oznámil, že jedná o účasti v sérii Eurovision Home Concerts, takže je možné, že Benny Cristo vystoupí v některé z příštích epizod. Jakou píseň z historie Eurovize byste od něj chtěli slyšet?

Čí vystoupení v první epizodě se vám líbilo nejvíce? A na koho se těšíte v epizodě druhé? A je někdo, koho byste chtěli vidět v příštích týdnech?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..