NovinkyOstatní

Eurovize a koronavirus – co zatím víme?

EBU vydala prohlášení ohledně konání Eurovize a země se vyjádřily k pre-parties a natáčení pohlednic.

Vzhledem k aktuální situaci v Evropě, která se potýká s pandemií koronaviru, se nabízí mnoho otázek ohledně konání Eurovize. Pochybnosti nastávají hned v několika rovinách – jak natočit pohlednice, zda se budou konat pre-parties a pokud se celá Eurovize nezruší, tak v jaké podobě bude probíhat. V následujích řádcích se tedy pojďme podívat na to, jaká rozhodnutí již padla a na jaká ještě čekáme.

Pohlednice

Již několik zemí se rozhodlo zrušit svou cestu do Nizozemska, kde měly natáčet své soutěžní pohlednice. Mezi prvními, kdo cestu odvolal, byl Izrael, následován Litvou a Bulharskem. Delegace se většinou rozhodují na základě doporučení vlády, nebo na základě uzavření státních hranic, kdy je prakticky nemožné ze země vycestovat. Česká delegace potvrdila, že pohlednice s Benny Cristem se měla natáčet 7. dubna, je ale nepravděpodobné, že touto dobou bude umožněno do Nizozemí vycestovat. Momentálně tato situace nemá jasné řešení, česká delegace ale zůstává v kontaktu s Nizozemci a čeká na jejich vyjádření. Jako řešení se nabízí přepracování konceptu pohlednic a ty by se mohly natáčet v domácím prostředí, jako to bylo například v letech 2016 nebo 2017.

Pre-party

K dnešnímu dni se jak Londýnská pre-party London Calling, tak nizozemská Eurovision in Concert rušit nebudou. Již nyní je ale jasné, že stejně jako v případě natáčení pohlednic se The Roop na těchto akcích nedočkáme. Česká delegace taktéž oficiálně potvrdila, že pokud se vývoj pandemie dramaticky nezlepší, nebude ji do Amesterdamu umožněno vycestovat. Naopak španělská EurovisionPrePartyES, které se měla pořádat 10. a 11. dubna zrušena byla, stejně jako pre-party Israel Calling v Tel Avivu. Po zveřejnění zákazu shromažďování většího množství lidí v Nizozemsku (s platností do 31. března) se však očekává prohlášení o zrušení amsterdamské show Eurovision In Concert, i když doposud žádné oficiální prohlášení o zrušení vydáno nebylo. Tento zákaz totiž může být prodloužen a navíc se jednotlivé evropské země postupně uzavírají zahraničí a tak i v případě nezrušení by příliš diváků (a ani intepretů) vůbec dorazit nemohlo.

UPDATE (16. 3.): Nizozemská vláda nově rozhodla o omezení akcí až do 6. dubna. To znamená, že ani Eurovision in Concert se nebude moci konat 4. dubna tak, jak se původně plánovalo. Organizátoři oficálně akci nezrušili a momentálně zvažují různé možnosti řešení této situace.

Schůze delegací

Každý rok jsou eurovizní přípravy provázeny schůzí delegací ze všech zúčastněných zemí. Tento rok se ale na meeting některé země nedostavily a připojily se pouze pomocí online videohovoru. Jedná se například o Švédsko a Izrael. Navíc se kvůli pozitivnímu případu koronaviru v týmu samotné Evropské vysílací unie nedostavili někteří její představitelé, jedním z nich byl i fanouškům velmi dobře známý Jon Ola Sand.

Hrozí Eurovizi zrušení?

K atualnímu dni nizozemská vláda rozhodla o zrušení akcí, které čítají s účastí nad 100 osob. Tento zákaz však platí do 31. března a teprve v prvních týdnech dubna se rozhodne o dalším postupu. Jakmile však padne rozhonutí, bude přelomové, v prvních dubnových dnech se totiž Eurovize dostává do první fáze příprav v místě konání – bude se montovat pódium a do arény se sjedou firmy, které letošní ročník připravují. EBU potvrdila, že přípravy probíhají podle plánu a shoduje se s nizozemským starostou Ahmedem Aboutalehem, který prohlásil, že na konečné rozhodnutí je zatím brzo. O zrušení nakonec bude muset rozhodnou buď EBU, televize Avrotros nebo sám starosta Rotterdamu.

Pokud se Eurovize nezruší, je dost pravděpodobné, že proběhne v omezené podobě a nedočkáme se tak klasické Eurovize v celé své kráse s doprovodnými akcemi, červeným kobercem a zahajovací cerermonií, koncerty, tiskovkami a Euroclubem. Na stole je dokonce i možnost pořádat letošní ročník bez diváků v aréně.

Druhou možností, jak celou Eurovizi nezrušit, je také pořádat „mobilní“ přímý přenos, kdy by interpreti zpívali živě z jednotlivých televizních studií. Připomínalo by to tedy něco jako OGAE Video Song Contest. Tato možnost je ale vysoce kritizována fanoušky pro nesouměrné podmínky v jednotlivých televizích. Mohlo be se tedy stát, že by píseň vyhrála ne na základě férové soutěže, ale kvalitnější a nákladnější produkce, které si některé státy nemohou dovolit.

Mnoho fanoušků také zastává názor, že by se ESC přesunula. Jedná se však o tu nejkomplikovanější možnost. Je velmi obtížné přesunou veškeré naplánované služby třetích stran na jiné datum. Není ani jisté, na kdy by se měla Eurovize přesunout, protože se nedokáže s určitostí předpovědět, kdy pandemie odezní. Velkou překážkou by také bylo rezervování vytížené Ahoy Areny, která má naplánované akce na měsíce dopředu, na pět či šest týdnů. V neposlední řadě by s přesunutím měly problémy i národní televize, které mají program vyplněn na měsíce dopředu dalšími kulturními ale i sportovními akcemi, a samotní umělci. Mnoho z nich se nemůže zavázat k reprezentaci, která netrvá pouhé týdny, ale i měsíce.

 

Fanoušci mezi tím vytvářejí meme o letošním ročníku.
Skupina The Roop se omluvila z natáčení pohlednice. Na Instagramu však sdíleli fotku svých outfitů, které by si na natáčení oblékli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..