Národní kola

DNES: Finále Melodifestivalen 2020

Dnes večer vyvrcholí 60. ročník švédského národního kola Melodifestivalen a poznáme tak letošního švédského reprezentanta.

Počínaje prvním únorovým týdnem začaly živé přenosy tradičního švédského národního kola Melodifestivalen 2020. Během prvních čtyř přenosů se nám postupně představilo všech 28 soutěžících, v každém semifinále tedy sedm z nich. Dva s největším počtem hlasů vždy automatiky obdrželi vstupenku do finále. Minulý týden získali účastníci, kteří se v semifinálových přenosech umístili na 3. a 4. místě, druhou šanci, a v duelech se tak poprali o čtyři zbývající finálová místa.

Dnes jsme se konečně dočkali dlouho očekávaného finálového přenosu, který se již tradičně uskuteční ve stockholmské Friends Aréně. Během večera se představí celkem dvanáct finalistů. O vítězi rozhodne půl na půl divácké hlasování a odborná porota složená ze zástupců těchto zemí: Austrálie, Arménie, Francie, Island, Izrael, Malta, Nizozemsko a Rakousko. Zajímavostí je také vyhodnocování hlasování diváků, kdy jsou ti, kteří hlasují pomocí aplikace, rozděleni dle věku do sedmi skupin a za ně jsou přidělovány souhrnné body. Poslední skupinu pak tvoří hlasující po telefonu. Každá z osmi skupin má pak na celkovém výsledku diváckého hlasování stejný podíl. Z toho vyplývá, že v diváckém hlasování tedy nemusí vždy zvítězit interpret s největším počtem hlasů, ale ten, kdo dokáže zaujmout posluchače napříč celým věkovým spektrem.

Účastníky finále Melodifestivalen, které se dnes uskuteční ve Stockholmu, jsou:

  1. Victor Crone – Troubled Waters
  2. Paul Rey – Talking in My Sleep
  3. The Mamas – Move
  4. Mohombi – Winners
  5. Hanna Ferm – Brave
  6. Méndez feat. Alvaro Estrella – Vamos amigos
  7. Dotter – Bulletproof
  8. Robin Bengtsson – Take a Chance
  9. Mariette – Shout It Out
  10. Felix Sandman – Boys with Emotions
  11. Anna Bergendahl – Kingdom Come
  12. Anis don Demina – Vem är som oss

Do finále se podařilo probojovat mnoha známým tvářím. Asi nejznámějšími z nich jsou dva švédští reprezentanti z uplynulých let. Jde o Annu Bergendahl z roku 2010 a Robina Bengtssona z roku 2017. Z loňské eurovize si určitě vzpomenete na Victora Crona, který soutěžil za Estonsko. The Mamas se zase loni objevili po boku vítěze Melodifestivalenu Johna Lundvika. Ostatní soutěžící se na pódiu také již objevili v minulých letech snad jen s výjimkou Paula Reye. Největším favoritem na výhru se dle sázkových kanceláří zdá být aktuálně Dotter s písní Bulletproof. V naší anketě jste zvolili, že byste v Rotterdamu chtěli vidět Annu Bergendahl. Na druhém místě skončili The Mamas a Felix Sandman, po nichž následuje největší favoritka soutěže Dotter.

Moderátoři David SundinLinnea Henriksson a Lina Hedlund si na finále připravili hudební číslo, ve kterém představí všechny soutěžící a před vyhlášením výsledků diváckého hlasování se také dočkáme švédské předělávky loňské vítězné písně Too Late For Love. Při včerejším fakovaném vyhlašování výsledků vyhrála Anna Bergendahl. Myslíte si, že se jí podaří již podruhé vyhrát Melodifestivalen a dostane tak od Švédska šanci na vylepšení svého 11. semifinálového místa z roku 2010?

Přímý přenos sledujte dnes ve 20:00 SEČ přímo na webu švédské televize svtplay.

Jeden myslel na “DNES: Finále Melodifestivalen 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..