ESCZ 2020Novinky

Report: Zahajovací tisková konference ESCZ 2020

Dnes byl den D pro Česko a Eurovizi 2020 – poznali jsme sedmičku finalistů našeho národního kola.

V pondělí kolem poledne se začali scházet novináři do Galerie Lucerna, kde se od 13:00 uskutečnila úvodní tisková konference České televize, která představila žurnalistům a fanouškům sedm nadějí Česka na Eurovizi 2020. Na začátku Cyril Hirsch představil všechny přítomné členy týmu, který se na přípravách národního kola a všech materiálů podílel. Za všechny jmenujme například Viktora Průšu či Kryštofa Šámala. Následovala krátká rekapitulace úspěchů Česka na Eurovizi v posledních letech a také padla zmínka o nizozemském Rotterdamu, kam se podívá vítěz národního kola.

Následovala důležitá čísla, konkrétně tedy termíny a časy nového národního kola Eurovision Song CZ (ESCZ) 2020. Pojďme si je společně a přehledně připomenout:

  • Pondělí 20. ledna 2020 – 8:00 – publikování sedmi videoklipů a spuštění online hlasování přes oficiální eurovizní aplikaci EBU
  • Neděle 2. února 2020 – 20:00 – ukončení online hlasování i hlasování mezinárodních porotců
  • Pondělí 3. února 2020 – podvečer – zveřejnění výsledků národního kola

Pak již nastal čas ukončit všechny spekulace a vypustit sedm finalistů z odděleného prostoru v galerii Lucerna. Celá sestava interpretů byla představena v abecedním pořadí, tedy:

  • Barbora Mochowa
  • Benny Cristo (Ben Cristovao)
  • Elis Mraz & Čis T.
  • Karelll
  • Olga Lounová
  • Pam Rabbit
  • We All Poop

Novinkou jsou v letošním ročníku vizitky interpretů. Ty byly natáčeny původně pro potřeby národního kola, které se mělo vysílat na televizních obrazovkách. Ale když došlo k návratu k online národnímu kolu, tyto vizitky nebudou nevyužity. Exkluzivně je nyní najdete na webu Novinky.cz. Další změnou je oproti minulému roku také koncept videoklipů k jednotlivým písním. Žádný totiž není. Resp. ne v takové podobě, jak jsme viděli minulý rok, kdy byly všechny klipy točeny jednotným stylem. Nyní bylo na každém interpretovi, jak si svůj videoklip chce natočit. Jedinou společnou podmínku, kterou každý interpret musel splnit, bylo zahrnutí vybraného zvířete či symbolu origami do videoklipu.

Na tiskové konferenci se pak objevil také speciální host – doposud nejúspěšnější český reprezentant na Eurovizi Mikolas Josef. Ten všem popřál hodně štěstí v národním kole a stejně jako minulý rok si pro nové účastníky národního kola připravil výzvu. Minulý rok to byl busking, který musel každý během svého media dne absolvovat. Letos se jedná o výzvu, aby během konání národního kola představili všichni finalisté svou píseň v akustické podobě. Následovala poslední důležitá věc dnešní tiskové konference – losování pořadí, kdy který interpret bude mít letos svůj media den. Tedy vlastně své media dny. Sedm interpretů a dva týdny dlouhé národní kolo – trocha základní matematiky nám za výsledek dá číslo 2. Tolik dní bude patřit každému ze sedmi finalistů.

Jako první uvidíme nováčky We All Poop (20./21. 1.), následovat budou zkušené účastnice našeho národního kola Pam Rabbit (22./23. 1.) a Barbora Mochowa (24./25. 1.). Dalším v pořadí bude další nováček Karelll (26./27. 1.), kterého vystřídá interpret s největším počtem followerů na sociálních sítích Benny Cristo (28./29. 1.) a druhá v takovém pořadí je Olga Lounová (30./31. 1.). Závěr národního kola bude patřit nové vzniklému duu Elis Mraz & Čis T. (1./2. 2.).

Poté už byl čas na společné focení eurovizního týmu ČT a sedmičky finalistů i s Mikolasem a pak se na všechny interprety mohli vrhnout novináři, aby je náležitě vyzpovídali. I my jsme všechny finalisty podrobili několika otázkám a již zanedlouho vám ukážeme, jak na naše otázky odpovídali. Náročné odpoledne tak bylo za námi a nezbývá než se těšit na příští pondělí, kdy poprvé uslyšíme soutěžní písně a uvidíme jejich videoklipy.

Kdo je váš favorit? Nebojte se komentovat nebo hlasovat v naší anketě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..