Národní kolaNovinky

Polsko se vrací k národnímu kolu

Pokusí se použít stejný recept, který mu v minulém roce zajistil druhou výhru v dětské Eurovizi.

Polsku se nepodařilo na Eurovizi v Tel Avivu postoupit do finále již podruhé v řadě, i když to skupině Tulia uniklo opravdu pouze o vlásek (a možná také kvůli chybě některých porotců). Na druhé straně se Polsku podařilo v roce 2018 vyhrát dětskou Eurovizi a v roce 2019 polská televize TVP oživila televizní pořad Szansa na sukces, který použila jako národní výběr na dětskou Eurovizi 2019, která se konala v polských Gliwicích. A opět se dostavilo vítězství, podruhé z pera stejné autorky. Co si tedy z mladšího sourozence Eurovize vzít příklad pro dospělou Eurovizi?

Tohle nejspíše nenapadlo jen fanoušky, ale také lidi v polské televizi a Szansa na sukces (Šance na úspěch) se na obrazovkách objeví i v únoru 2020 a bude sloužit jako národní kolo na Eurovizi 2020 v Rotterdamu. Co od této talentové show čekat? V Polsku se jedná o zavedený program, který běžel na obrazovkách od roku 1993 do roku 2012. Po pauze se pak vrátil loni na podzim, jak jsme již zmínili jako národní výběr na dětskou Eurovizi 2019, a stejně tak přichází nyní pro Eurovizi dospělou. Ve třech nedělních večerech se představí vždy 6 nebo 7 interpretů, kteří budou zpívat cover verze některého známého polského zpěváka. Každý večer tak bude patřit jednomu jménu polské hudební scény. V každém z těchto tří dílů (můžeme použít termín semifinále) bude tříčlenná porota vybírat vítěze. Do finálového přenosu tak postoupí celkem tři vítězové, ale ještě existuje jakýsi žolík, který může být porotou udělen kterémukoliv dalšímu interpretovi ze všech tří kol dohromady.

Ve finálovém kole pak poprvé zazní z úst trojice nebo čtveřice finalistů jejich potenciální eurovizní píseň a ještě další cover verze. V podzimní sérii se jednalo opět o písně patronů jednotlivých semifinále. Nutno podotknout, že pravidla nebrání tomu, aby tito patroni byli zároveň porotci. Jelikož má mít porota tři členy a zároveň budou tři tématické večery, byl by to logický krok. Důležité je ale zmínit to, že narozdíl od semifinále, kde rozhoduje pouze porota, ve finále budou vybírat také televizní diváci společně s porotou, každý bude mít váhu 50 %.

A jak to vypadá s termíny v Polsku? Až do pondělí 13. ledna mají polští skladatelé a interpreti možnost posílat své přihlášky do TVP. Tradičně se Szansa na sukces konala vždy v neděli a nejinak tomu bude i letos. Tedy tři semifinálové přenosy připadnou na 2., 9. a 16. února, zatímco neděle 23. února je vyhrazena pro finále.

Máte nějakého oblíbeného interpreta, kterého byste rádi viděli jako účastníka polského národního kola? Nebo nějaké velké jméno polské hudební scény, které byste chtěli v porotě nebo jako mentory v semifinále?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..