Národní kolaNovinky

Norsko mění formát: Melodi Grand Prix bude větší a potrvá déle

Masivní úspěch norské delegace z letošního Tel Avivu, ale i oslavy 60 let na Eurovizi přiměli NRK změnit formát národního výběru. V roce 2020 se můžeme těšit na šest hudbou nabitých večerů.

Norské trio KEiiNO přivezlo z Eurovize 2019 skvělý úspěch – vyhrálo v televotingu a v konečném pořadí si vysloužilo šesté místo. Není proto divu, že chce norská televize oslavit 60 let na Euovizi ve velkém stylu. Do této doby obdržela až na 600 psíní, které by chtěly reprezentovat Norsko v Rotterdamu 2020. Navýšený počet přihlášených písní zapříčinil první změny pravidel – deadline pro zaslání se uspíšil a jeden skladatel mohl zaslat až tři písně. Nutno dodat, že nově musí mít každá přihlášená píseň alespoň jednoho původem norského skladatele.

I když první informace uváděla 40 soutěžních songů, Melodi Grand Prix bude nakonec vybírat ze 20 písní, které se rozdělí do pěti semifinálových večerů. Každé semifinále bude navíc reprezentovat určitý norský region. Zajímavostí je, že se bude soutěžit v duelech do té doby, než vzejde jedna vítězná píseň, která bude reprezentovat kraj ve finále v Oslu 15. února. Ve Velkém finále bude celkem soutěžit 10 písní, doplňujících pět songů vybere porota nezávisle na kraji. I když porota hraje roli při výběru finalistů, ve finále už nemá rozhodovací moc a o vítězce či vítězi rozhodonou pouze hlasy diváků. První večer národního kola proběhne už 11. ledna 2020.

  1. Show 1 (11.1.) – Severní Norsko 
  2. Show 2 (18.1.) – Střední Norsko
  3. Show 3 (25.1.) – Západní Norsko
  4. Show 4 (1.2.) – Východní Norsko
  5. Show 5  (8.2.) – Jižní Norsko
  6. Finále (15.2.)

Myslíte si, že Norsko jde správnou cestou? Máte nějakého oblíbeného norského interpreta, kterého byste rádi viděli na Eurovizi?

Jeden myslel na “Norsko mění formát: Melodi Grand Prix bude větší a potrvá déle

  • Výborný nápad! Už dávno to mali tak urobiť! Myslím, že by k zmene podoby národného kola mohlo kon vážne a s konečnou platnosťou pristúpiť aj Dánsko!

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..