Národní kolaNovinky

Portugalská televize zahájila přípravy na nadcházející Eurovizi

Festival Písně (Festival da Canção) 2020 naváže na předešlé ročníky. Doufá tak v zopakování úspěchu Salvadora Sobrala a jeho vítězství z roku 2017 a masivní popularizací národního kola díky nespostupujícímu Conanu Osírisovi.

Portugalský vysílatel RTP rozešle 14 pozvánek skladatelkám a skladatelům portugalské hudební scény, další dvě pozvání pak obdrží písně na základě výběru. První z vybraných písní vzejde z rádiového vysílání programu Master Class na stanici Antena 1 (ekvivalent českého Rozhlasu 1). Tento výběr je zaměřen především na skladatele bez zatím vydané tvorby. Skladby mohou zaslat do 31. října. Druhá píseň výběru vzejde z tzv. “spontánních přihlášek”. Kdokoli s portugalským občanstvím či držitel rezidentství, se zveřejněnou tvorbou nebo bez ní, mohou posílat své písně do 15. října. Vítězka nebo vítěz 54. ročníku Festivalu vzejde z celkem 16 písní odprezentovaných ve dvou semifinále a následného finále. Jak praví mladá tradice, národní výběr bude trvat tři týdny a těšit se na něj můžeme v únoru 2020.

Po sérii neúspěchů se Portugalsko neúčastnilo ročníku 2016 a dalo si za cíl oživit prestiž Festivalu Písně. V roce 2017 přišlo se zcela novým formátem soutěže; pozvánku o účasti obrželi neuznávanější skladatelky a skladatelé v zemi. Tak vznikla i skladba Amar Pelos Dois složená Luísou Sobralovou, s kterou později zvítězil její bratr v Kyjevě. V roce 2018 a především 2019 se podařilo udržet oživenou prestiž soutěže. Conan Osíris sice nepostoupil v Tel Avivu do finále, jeho soutěžní píseň se stala tak populární, že vešla do povědomí celého Portugalska. Hrála se v rádiích i v reklamách na mobilní telefony a zasáhla i sociální sítě, kde uživatelé sdíleli hluboký význam textu, ale i meme a vtipy. Zdá se, že i přes nepostup na velkém eurovizním pódiu Portugalský vysílatel vnímá formát jako úspěch, protože se Festival da Canção dostal opět na výsluní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..