Novinky

Blíží se Eurovision Choir 2019

Již zítra se uskuteční historicky druhý ročník sborové soutěže Eurovision Choir 2019!

Před dvěma roky v létě jsme poprvé viděli novou eurovizní soutěž Eurovision Choir of the Year. Konala se v lotyšské Rize a účastnilo se jí celkem devět zemí – domácí Lotyšsko, dále pak Rakousko, Belgie, Dánsko, Estonsko, Německo, Maďarsko, Slovinsko a Wales. Stejně jako na Eurovizi i zde reprezentanta vybírají jednotlivé vysílající televizní stanice. Reprezentanty byly sborová tělesa různého počtu i hudebního stylu. Podmínkou bylo, že sborová skladba (či skladby) nesmí být delší než šest minut, musí být v národním jazyce a obsahovat také národní prvky. Vítěz získal kromě titulu Eurovision Choir of the Year 2017 také peněžní odměnu od pořadatelského města Rigy. Na pomyslné bedně se umístilo hostující Lotyšsko, které skončilo třetí, stříbro bral Wales a hlavní cena putovala do Slovinska sboru Carmen Manet.

Podobně jako eurovizní soutěž mladých hudebníků (Eurovision Young Musucians) a tanečníků (Eurovision Young Dancers), je i Eurovision Choir (původně Eurovision Choir of the Year) soutěží, která se nekoná každý rok jako Eurovize nebo dětská Eurovize, ale ob rok. Druhý ročník tak připadl na letošní léto. Stejně jako u výše zmíněných soutěží je i zde pořadatelství vybíráno samostatně a nezávisle na vítězi předchozího ročníku. Pro letošek tak bylo zvoleno švédské město Göteborg (Gothenburg) pro pořádání této soutěže. Rakousko, Estonsko a Maďarsko se ze soutěže odhlásili, na druhé straně se poprvé přihlásilo letošní domácí Švédsko, Norsko, Švýcarsko a Skotsko. Finále se uskuteční zítra, v sobotu 3. srpna 2019.

Finalisté Eurovison Choir 2019

  1. Švédsko: Zero8 – Khourmi / Hej, dunkom så länge vi levom
  2. Belgie: Almkalia – Made in Belgium (Medley)
  3. Lotyšsko: Babite Municipality Mixed Choir Maska – Pērkontēvs
  4. Německo: BonnVoice – O Täler weit / Die Gedanken sind frei
  5. Norsko: Volve Vokal – Ønskediktet
  6. Dánsko: Vocal Line – True North
  7. Skotsko: Alba – Cumha na Cloinne / Ach a‘ Mhairead / Alba
  8. Slovinsko: Jazzva – Spomenčice
  9. Švýcarsko: Cake O’Phonie – Chante en mon cœur / La sera sper il lag / Poi / Le ranz des vaches / La ticinella / Beresinaliedet / Chanson d’ici
  10. Wales: Ysgol Gerdd Ceredigion – Cúlna / Ar Lan y Môr

Podívejte se zatím na sestřih z prvního ročníku Eurovision Choir of the Year 2017. Na zítra jsme pro vás připravili také článek s představením letošních pravidel, moderátorů, porotců a také možnostmi, jak přímý přenos sledovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..