Novinky

Statistiky a předpovědi prvního semifinále

Na konci ledna jsme se dozvěděli, kdo vystoupí ve které polovině jakého semifinále. Jak se však na tento los tváří statistika?

Podívali jsme se na statistiky Eurovize od roku 2008, kdy byl zaveden systém dvou semifinále. Jaké byly úspěchy jednotlivých států v semifinále, kdo se kolikrát kvalifikoval a jak moc mělo na jejich kvalifikaci vliv to, v které polovině vystupovali? To všechno jsme zanalyzovali a výsledky vám přinášíme nyní.

Bělorusko se například z posledních 11 let kvalifikovalo celkem čtyřikrát, ale bylo to vždy při vystoupení v druhé polovině večera. Letošní první polovina tak statisticky Bělorusku příliš nepřeje. I šance na postup dle bookmakerů jsou nižší v porovnání s historickou úspěšností. Kypr je na tom podobně, co se týče polovin semifinále, ale zde letos nikdo nepochybuje o postupu do finále, sázkaři tento fakt jen potvrzují. Česko se do finále dostalo zatím jen dvakrát, ale v obou případech to bylo z prvního semifinále. Naše šance dle sázkařů nejsou úplně malé, ale zatím to vypadá, že pokud se Lake Malawi do finále dostanou, bude to na hraně. V případě Finska nehrají důležitou roli poloviny večera, ale co se týče semifinále, bývá úspěšnější v prvním.

Maďarsku se v poslední době velmi daří, takže bude zajímavé sledovat, jestli se jim podaří tento trend udržet i nadále. První polovina večera je pro Maďarsko méně úspěšná než ta druhá. Černá Hora se do finále zatím dostala pouze dvakrát a její šance na úspěch jsou tak minimální i vzhledem k historické úspěšnosti i podle sázkařů. Třikrát jsme však již viděli Černou Horu celou Eurovizi zahajovat. Bude rok 2019 čtvrtým otvírákem pro tuto balkánskou zemičku? Polsko většinou platilo za úspěšnější zemi na Eurovizi, alespoň v posledních letech. Minulý rok ale dokázal, že nic netrvá věčně a že i Polsko se svými diasporami napříč Evropou může snadno zůstat v semifinále. Sázkaři navíc Polsku příliš nevěří ani letos. Srbsko má již na kontě jednu výhru, ale jinak je jejich kvalifikace spíše nepravidelná. Ze šesti v posledních 11 letech to však bylo hned pětkrát v první půlce večera. Nevena se bude také snažit překonat své jedenácté místo z roku 2013 se skupinou Moje 3, takže i tenhle srbský souboj bude zajímavým lákadlem prvního semifinále. Slovinsko letos patří mezi jedny z favoritů na kvalifikaci z prvního semifinále. Je ale důležité poznamenat, že z prvního semifinále ani z první poloviny večera se Slovinsku ještě nikdy kvalifikovat nepovedlo.

Austrálie je spolu s Ukrajinou jedinou zemí, která se při všech svých účastech kvalifikovala do finále. Ale jak jsme viděli loni, i o tuto úspěšnost se dá snadno přijít, zeptejte se Ruska nebo Rumunska. Navíc se výsledkově Austrálie rok od roku spíše pohoršuje, takže uvidíme, jestli to stále ještě bude stačit na postup. První semifinále a druhá polovina jsou pro Belgii úspěšné, i když ani ta se nemůže na nic spoléhat. I Estonsko v posledních letech dokázalo, že nelze spoléhat na předchozí úspěchy a záleží hlavně na písni a kvalitě provedení. Jejich kvalifikace je rovnoměrně rozložená mezi obě semifinále i obě poloviny večera. Gruzii se v posledních dvou letech nedařilo a letošek nejspíš nebude výjimkou. Nic nenasvědčuje tomu, že bychom měli vidět Gruzii i ve velkém finále.

Řecko dlouho platilo za zcela jasného finalistu, ale roky 2016 a 2018 ukázaly, že i taková jistá země jako Řecko může nakonec pohořet. Letos však tato země patří mezi velké favority a jejich nepostup by tak byl spíše překvapením. Islandští Hatari se v Tel Avivu pokusí narušit řadu čtyř nepostupů v řadě. Ačkoliv vzbuzují rozporuplné názory, sázkaři jejich postupu do finále věří. Loňskému pořádajícímu Portugalsku se od roku 2011 na Eurovizi nedařilo až do roku 2017, kdy rovnou zvítězilo. Conan Osíris je také jeden ze žhavých favoritů, takže i u něj by byla prohra velkým překvapením. San Marinu se podařilo kvalifikovat pouze jednou a to bylo zrovna v druhé polovině prvního semifinále. Zopakuje Serhat při své druhé účasti to, co se Valentině Monettě podařilo až do třetice „všeho dobrého“?

Zde můžete vidět výsledky zkombinovaných šancí na letošní postup dle bookmakerů a historické úspěšnosti. Myslíte si, že tento žebříček bude odpovídat konečným výsledkům prvního semifinále v Tel Avivu? Jaká země podle vás překvapí a která naopak bude největším zklamáním?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..