Národní kolaNovinky

Představujeme: Jakub Ondra

Pokračujeme čtvrtým finalistou ESCZ 2019 Jakubem Ondrou.

Jakub Ondra je 24letý hudebník, zpěvák, kytarista, skladatel, textař a v neposlední řadě také pouliční umělec. Jakub se narodil v Praze, kde vystudoval Mensa Gymnázium pro intelektově nadané studenty. Již v patnácti letech začal zpívat první písničky a doprovázel se při tom na kytaru. O rok později začal hrát v pražských ulicích a ve stanicích metra, kde nejprve zpíval písně svých oblíbených interpretů v angličtině. Jakub dnes nehraje na ulicích pouze v Praze, ale téměř po celém světě. Před nedávnem se kvůli tomu také dostal do rozporu s policií ve Švýcarsku. Ulice mu tak byla největší muzikantskou školou a dodnes je součástí jeho každodenního života. Navíc díky buskingu si ho postupně začali všímat další hudebníci, s kterými začal navazovat spolupráci.

Poprvé jsem hrál na nádraží Rotterdam Centraal Station v Holandsku. Bydlel jsem tam nějakou dobu kvůli studiu. Bavilo mě si sednout v 18:00 na kolo a jet s kytarou na zádech neznámými ulicemi. Ten zvyk mi vydržel i potom, co jsem se vrátil do Prahy, akorát už jezdím metrem. Minulý rok jsem si jel zahrát do Itálie a Norska a po maturitě bych rád odjel na měsíc cestovat s kytarou. Nejlepší důvod pro to, proč mě hraní tak baví, který mě napadá, je svoboda. Sám se rozhodnu, kdy půjdu hrát, vždycky mě to baví a navíc poznám spoustu zajímavých lidí, které bych jinak nepoznal.“ popisuje Jakub v jednom z rozhovorů svoje zkušenosti s buskingem.

V roce 2014 se už Jakub věnoval i své vlastní tvorbě. Tehdy vyšla jeho píseň s názvem Malý princ, pomocí které se poprvé představil širší veřejnosti. V té době také kooperoval s českou pobočkou vydavatelské společnosti Universal Music. Do povědomí posluchačů u nás i v zahraničí se dostal o rok později, kdy vydal písničku On the Menu, která má dnes na YouTube více než milion shlédnutí. Díky této skladbě velice rychle získal popularitu a z doposud neznámého zpěváka se tak mohla stát nová vycházející hvězda. To mu umožnilo v roce 2016 navázat spolupráci s německou Sony Music a následující rok vydat jeho první album s názvem Old Town Square.

První spojení s Eurovizí jsme u Jakuba zaznamenali minulý rok, kdy se spekulovalo o jeho účasti v českém národním kole Eurovize s písní Reasons To Love You, která vznikla ve spolupráci s italským projektem 2Choice. Mezi šesticí finalistů se však nakonec neobjevil.

Avšak proniknout do finále ESCZ se mu podařilo letos s písní Space Sushi.

„Tento singl je motivací pro všechny lenochy, aby na sobě začali pořádně makat. Vlastně jsem to složil pro svého bubeníka Štěpána, protože jsem ho chtěl namotivovat, že když budeme společně pracovat, tak to můžeme někam dotáhnout. A v tomto duchu pak vznikl i videoklip. Space Sushi je vlastně metaforou. Pro každého z nás se pod tím skrývá něco jiného. Pro herce je to Oscar, pro otce dům pro jeho rodinu. Pro Štěpána stát se bubeníkem. Je to vlastně taková vysněná odměna za odvedenou práci,“ říká k písni Jakub.

Pokud Vás Jakub Ondra zaujal, nezapomeňte dnes sledovat jeho Media day, kdy bude od 8:30 hostem Vaška Matějovského na Fajn rádiu. Kolem 10:00 proběhne jeho živý stream s českou delegací na Facebooku, kde můžete Jakubovi pokládat různé otázky. Pokud budete mít čas v odpoledních hodinách, nezapomeňte ho přijít podpořit přímo na stanici pražského metra Hradčanská od 16:00, kde bude probíhat jeho busking challenge, případně sledujte jeho livestream na Facebooku. Jeho Media day zakončí další díl Offstage with Kraig, který bude tentokrát výjimečně formou dalšího livestreamu na Facebooku, a to od 20:00.

Jakuba Ondru můžete sledovat také na jeho Facebookovém a Instagramovém profilu.

Nezapomeňte obodovat jeho píseň Space Sushi v našem žebříčku!

Ohodnoťte píseň Jakuba Ondry - Space Sushi
  • 5 16%, 19 hlasů
    19 hlasů 16%
    19 hlasů - 16% všech hlasů
  • 2 15%, 18 hlasů
    18 hlasů 15%
    18 hlasů - 15% všech hlasů
  • 0 13%, 16 hlasů
    16 hlasů 13%
    16 hlasů - 13% všech hlasů
  • 4 10%, 12 hlasů
    12 hlasů 10%
    12 hlasů - 10% všech hlasů
  • 10 9%, 11 hlasů
    11 hlasů 9%
    11 hlasů - 9% všech hlasů
  • 6 8%, 10 hlasů
    10 hlasů 8%
    10 hlasů - 8% všech hlasů
  • 3 7%, 9 hlasů
    9 hlasů 7%
    9 hlasů - 7% všech hlasů
  • 1 7%, 8 hlasů
    8 hlasů 7%
    8 hlasů - 7% všech hlasů
  • 7 7%, 8 hlasů
    8 hlasů 7%
    8 hlasů - 7% všech hlasů
  • 8 7%, 8 hlasů
    8 hlasů 7%
    8 hlasů - 7% všech hlasů
  • 9 2%, 2 hlasy
    2 hlasy 2%
    2 hlasy - 2% všech hlasů
Celkově hlasů: 121
14. 1. 2019 - 26. 1. 2019
Hlasování ukončeno !

9 komentářů: „Představujeme: Jakub Ondra

  • Rozhodně dávám 10/10. Je to originální a hlavně chytlavý, což si myslím, že je dost důležité na Eurovizi. Myslím si, že stage na tuto píseň by mohla být hodně hravá a určitě by se na tom všichni dokázali dost vyblbnout. Rozhodně se mi to líbí víc než ta pomalá, umírající a podle všech výtězka tohoto kola. V té písní se prostě nic neděje a je to pořád jedno a to samé dokola. Doufám, že se stane něco, co by této najivní domněnce mohlo zabránit a místo ní by postoupil právě Ondra. Tak snad aspoň ten Kazma mi pomůže díky jeho insta stories. 😊☺

    Reagovat
  • Písničku jsem si naposlouchala a docela jsem ji přišla na chuť. Nakonec by mi ani nevadilo, kdyby vyhrál, což ale podle reakcí fanoušků u nás i v zahraničí asi nehrozí. Každopádně bych Jakuba (i se Štěpánem) jednou na ESC ráda viděla. V livestreamu zmínil, že by to případně zkusil příští rok, tak uvidíme.

    Každopádně díky za včerejší skvělý busking 🙂

    Reagovat
  • U buskingu mě taky překvapilo, že ty slova „Space sushi“ z refrénu jsou vlastně hrozně vysoko a Jakub Ondra měl problém je vyzpívat! :-O Ostatní písničky ale zpíval krásně a má fakt krásnej hlas!

    A jinak za mě ta písnička je spíš otravná, ale ne dobře otravná, jen otravná 🙁 . Tak snad příště s jiným songem…

    Reagovat
  • Díval jsem se na jeho FB busking (který měl mimochodem zatím nejhorší kvalitu záznamu) a zaujalo mě, co řekl ve 27:39: „Písnička se jmenuje On the Menu a napsal jsem ji s Mikolasem Josefem na policejní stanici ve Vídni.“ Tak nevím, jestli to jen špatně formuloval a myslel tím že ji napsal (sám), zatímco seděl s Mikolasem Josefem na policejní stanici, anebo jestli je Mikolas skutečně spoluautorem. V klipu na Youtube nejsou žádné titulky ani žádná jména v popisku, takže těžko říct. Neví o tom někdo něco?

    Jinak musím nerad konstatovat, že ze všeho, co v tom buskingu zaznělo, se mu jako jediné nepovedlo paradoxně Space Sushi. To byl trošku trapas.

    Reagovat
  • Jakub tvrdí, že touto písní hudebně roste. Dle mého je to ale přesně naopak. Jeho dokonalé věci jako Every Song, On the Menu nebo můj nejoblíbenější single Do Everything, jako by upadly do zapomnění na úkor těchto vrtaček, které se vám sice zavrtají hluboko do mozku, ale spíš vás to irituje.
    Navíc celý jeho dnešní Media day mi přišel jako „Chci vás všechny mnohokrát informovat, že kvůli klipu nemám co jíst.“
    4/10 a to jen za to, že se to vrtá do hlavy a že sloky jsou vlastně vcelku fajn.

    Reagovat
  • 2/10
    Mě na tom tedy nezaujalo vůbec nic. Přesně ten typ hudby, který mi nedá žádné emoce a ani mi nepřipadá jako hudba, spíš jako podivná směsice zvuků, navíc s mírně řečeno podivným textem.
    I v international topech se většinou ukazuje mezi poslední trojkou, co se oblíbenosti týče, takže za mě rozhodně ne.

    Reagovat
  • Rozhodně chytlavá píseň a zapamatovatelná. Když byly všechny písně zveřejněny, tak jsem si je celý den pouštěla. Na druhý den jsem se vzbudila a jediná melodie, která mi utkvěla v hlavě byla tahle. Proto má taky Jakub můj hlas jistý.

    Reagovat
  • Klidně bych riskla poslat tuhle písničku do Eurovize. U poroty asi velké ohlasy nebudou, ale už při prvních tónech je rozpoznatelná a zapamatovatelná na rozdíl od jiných a dokáže zvednout ze židle ať chcete či nechcete. Dovedu si představit, že by z ní mohl být letní hit až se pustí do éteru. A domnívám se, že Jakub je už natolik ostřílený showman, že by ustál i ten kolotoč kolem ESC, tj. rozhovory s novináři, fanoušky atd.
    Tak držím palce!

    Reagovat
  • Podle mě je Space Sushi vzásadě velmi slušná písnička, které zbytečně škodí dvě věci:

    1.) Klip (myslím ten skutečný, ne od ČT), díky němuž to mnozí automaticky chápou jako joke entry, mávnou nad tím rukou a jdou dál, aniž by se tím reálně zabývali.

    2.) Refrén není tak silný, jak by člověk doufal. S revampy je to vždycky sázka do loterie, ale tady bych se – v případě zvolení Jakuba – opravdu přimlouval za zvážení, jestli by se ten refrén nedal nějak vyboostit. Tak jak je, je poněkud antiklimaktický a navíc se v něm spíš vykřikuje než zpívá.

    A jen tak na okraj bych snad ještě poradil netančit. Je vidět, že do toho se Jakub vyloženě nutí a choreografie „mám nohy v betonu, tak aspoň mávám rukama“ působí dost těžkopádně. Jinak fajn písnička, občas mi hraje v hlavě aniž bych chtěl. 🙂

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..