Národní kola

Co nás čeká v lednu?

Pojďme se podívat, na které přenosy národních kol se můžeme těšit v měsíci lednu!

V lednu naplno začíná sezóna národních kol a my jsme pro vás připravili souhrn toho, co nás čeká. O výsledcích jednotlivých přenosů vás budeme průběžně informovat u nás na webu. Sledujte nás a nic vám neunikne. Průběžně budeme doplňovat i odkazy, kde můžete jednotlivá národní kola sledovat.

Sobota 5.1.2019

Již tuto sobotu odstartuje první přenos národního kola v Litvě. O interpretech, které tam uvidíte, jsme vás informovali již v jednom nedávném článku. Přenos začíná ve 20:00 a bude ho možné sledovat přes web litevské televize LTR.

Pondělí 7.1.2019

Nadcházející pondělí je velký den pro všechny české fanoušky Eurovize. Česká televize během tiskové konference představí osmičku finalistů online národního kola ESCZ 2019. Písně budou dostupné na oficiálním YouTube kanálu české delegace stejně jako v oficiální eurovizní aplikaci Eurovision Song Contest. V ní bude také možné hlasovat pro své favority v průběhu ledna. Pokud bude systém stejný jako minulý rok, tak bude hlasování ukončeno v pondělí 21.1., budou zveřejněny hlasy odborných porotců (a zahraničních hlasujících) a v pondělí 28.1. dojde k oznámení výsledků našeho národního kola. Budeme pro vás sledovat vše důležité, čeká vás anketa, ze které vzejde váš ideální český reprezentant, a pokusíme se také získat rozhovory s našimi finalisty.

Sobota 12.1.2019

Za týden pokračuje litevské národní kolo druhým vyřazovacím kolem. Start ve 20:00 na webu LTR.

Vedle Litvy ale začne také ve Francii národní kolo Destination Eurovision. Francouzské soutěžní písně jsme vám představili ZDE, minulý rok bylo možné toto národní kolo sledovat na live streamu na YouTube a na webu francouzské televize. Přenos začíná ve 20:00.

Sobota 19.1.2019

Litva pokračuje třetím vyřazovacím kolem a ve Francii nás čeká již druhé semifinále.

Vedle předchozích dvou zemí v druhé polovině ledna odstartuje také národní kolo A Dal v Maďarsku. Tato show začne vyřazovacími koly, první začne před osmou hodinou večer, čas bude ještě upřesněn. Online přenos bude možné sledovat na webu maďarské televize a do online hlasování se v minulosti mohli živě zapojit i zahraniční fanoušci společně s maďarskou veřejností. Během jednotlivých výstupů přes mobilní aplikaci A Dal probíhalo hlasování, které spolu s SMS hlasy a hlasováním přes web tvořilo zprůměrovanou hodnotu diváckého hlasování. Podobný princip se očekává i letos, detaily se pokusíme doplnit průběžně.

Pondělí 21.1.2019 (UPDATE)

San Marino představí na tiskové konferenci svého reprezentanta. Jestli bude představena i soutěžní píseň, zatím není známo.

Pátek 25.1.2019

V Norsku letos opět proběhne tradiční národní kolo Melodi Grand Prix 2019. Jeho účastníci a ukázky soutěžních písní (nebo písně v plné délce) budou zveřejněny právě v poslední lednový pátek.

Sobota 26.1.2019

Litva si pro nás na poslední lednovou sobotu přichystala poslední vyřazovací kolo, po kterém už budou následovat pouze dvě semifinále a finále, Maďarsko mezitím uspořádá druhé vyřazovací kolo své show A Dal 2019.

Ve Francii už národní kolo Destination Eurovision na konci ledna dospěje ke svému závěru a čeká nás velké finále.

Malta letos volí svého reprezentanta přes pěveckou show X-Factor Malta. Právě v sobotu 26.1. se uskuteční její finále. Budeme tak znát zvoleného reprezentanta. Zatím nevíme, jestli již ve finále budou poslední účastníci zpívat potenciální eurosongy. Co ale víme jistě, je to, že maltská televize již sbírá jednotlivé skladby. O detailech vás budeme ještě informovat.

Pondělí 28.1.2019

Těsně před koncem ledna nás pak čeká tradiční rozlosování účastníků Eurovize do jednotlivých semifinále a polovin večera, ve kterých budou vystupovat. Automatičtí finalisté se pak dozví, které ze dvou semifinále musí povinně odvysílat a při kterém budou hlasovat. Zároveň také dojde k předání klíčů od starosty Lisabonu starostovi nového pořadatelského městě Tel Avivu. Tento slavnostní ceremoniál se odehraje v budově muzea historie Beit Ha’Ir. Přenos tradičně začíná ve 13:00 SEČ a je k dispozici online na webu eurovision.tv a na oficiálním YouTube kanále.

Úterý 29.1.2019 (UPDATE)

Ve 13:00 bude na tiskové konferenci představen reprezentant Finska. Národní kolo Uuden musiikin kilpailu 2019 (UMK19) se uskuteční 2. března. Bude se tedy pravděpodobně jednat o stejný formát, který finská televize YLE použila loni.

Čtvrtek 31.1.2019

V poslední lednový den se můžeme těšit na první semifinále v Estonsku. Uvidíme první polovinu účastníků národního kola Eesti Laul 2019. Estonské národní kolo začíná běžně v podvečerních hodinách, čas bude upřesněn.

V průběhu ledna 2019

Během ledna nás také čeká speciální přenos show Operación Triunfo – Gala Eurovisión. Tři z deseti finalistů vzejdou z online hlasování, které bylo dnes ukončeno, a zbylých sedm soutěžících bude vybráno odbornou porotou z původních 17 písní. Termín konání tohoto přenosu ve Španělsku není bohužel znám. Pokud se něco změní, budeme vás hned informovat.

I v pořadaleském Izraeli se dočkáme během ledna finále show HaKokhav HaBa L’Eurovizion. Její vítěz bude domácí Izrael v květnu reprezentovat ve velkém finále Eurovize 2019. Soutěžní eurosong bude představen později.

Na který lednový přenos se těšíte nejvíce?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..