JESCNovinky

Junior Eurovision Song Contest 2018 – 2/4

Vzhůru do Nizozemska, Srbska, Arménie, Izraele nebo Austrálie!

V druhém představujícím článku letošních reprezentantů dětské Eurovize se v samotné Evropě příliš neohřejeme. Pouze Nizozemsko se Srbskem můžeme s klidným srdcem zařadit do Evropy, ale dále se nám zde sešly země se samotnou Evropou spíše sousedící, ale s Eurovizí už dlouhodobě spjaté – Arménie a Izrael. Také zavítáme k protinožcům do Austrálie.

Nizozemsko: Max & Anne – Samen

Nizozemsko je tradiční účastník dětské Eurovize a tradičně pořádá domácí národní kolo. Letos v něm zvítězili Max a Anne, i když konkurenci měli velkou. Jsou tak jedním ze dvou letošních duetů, které v Minsku uslyšíme. Samen (Spolu) je klasický lovesong, kterých se každoročně na dětské Eurovizi (a občas i na té dospělé) několik objeví. Nutno ale podotknout, že pěvecká kvalita dětských reprezentantů jde v posledních letech nahoru, což celé soutěži jedině prospívá. Nizozemsko zatím ani jeden ročník JESC nevynechalo a na svém kontě mají jedno vítězství a jedno druhé místo. Budou Max s Anne těmi, kdo do země tulipánů přivezou druhou trofej dětské Eurovize?

 

Austrálie: Jael – Champion

Podobně jako v dospělé Eurovizi, tak i v její dětské odnoži nemá Austrálie nic jistého a každý rok musí být zvána jako speciální účastník. Při svých čtyřech účastích zatím vždy volila interpreta i píseň interně a co do výsledků má Austrálie rostoucí trend. Od roku 2015, kdy jsme mohli na JESC Austrálii vidět poprvé, tak to bylo osmé místo, páté místo a loni dokonce bronzová příčka. Pokud bychom měli z tohoto trendu vycházet, pak je Jael se svou silnou motivační písní Champion jasná vítězka letošního ročníku. Ale na trendy a výsledky z minulých let se v dětské Eurovizi nehraje. Důležité faktory jsou jevištní provedení, kvalita zpěvu a v neposlední řadě i kousek toho „pokakanýho štěstíčka“.

 

Arménie: L.E.V.O.N – L.E.V.O.N

Arménii můžeme na dětské Eurovizi sledovat pravidelně již od roku 2007. Od té doby ale za jedenáct dosavadních účastí dosáhla nejlepších výsledků. Pouze čtyřikrát neskončil arménský dětský reprezentant v TOP 3. Na kontě mají jedno vítězství, čtyři stříbra a dvě bronzové umístění. V posledních letech vybírala Arménie svého reprezentanta interně, ale letos sáhla po národním kole se dvěma semifinále a jedním finálovým večerem. To s přehledem vyhrál L.E.V.O.N se stejnojmennou písní. Jedná se o divokou taneční písničku, která vás rozhodně nenechá v klidu. Třeba je tahle divokost to, co si divák žádá a uvidíme již druhé arménské vítězství?

 

Srbsko: Bojana Radovanović – Svet (World)

Kromě pauzy mezi lety 2011 a 2013 můžeme Srbsku na JESC fandit pravidelně od roku 2006. Zajímavé je, že letošní skladba Svet, se kterou se představí Bojana Radovanović je již třetí skladba Srbska na dětské Eurovizi, která ve svém názvu obsahuje slovo „svet“. Je totiž běžné, že jsou reprezentační písničky na JESC plné lásky nebo zábavy, ale také sociálního cítění nebo řešení celosvětových problémů. A právě ty dvě poslední témata Bojana kombinuje ve své písni, která jednoduše pohladí na duši.

 

Izrael: Noam Dadon – Children Like These

I když je Izrael na velké Eurovizi již dlouhou dobu a letos zvítězil již potřetí, na dětské Eurovizi je to takový benjaminek. Po svém debutu v roce 2012 se totiž odhlásil a vrátil se až v roce 2016, načež se opět odhlásil. Letos tedy slavíme již druhý návrat Izraele do soutěže. Reprezentant i píseň byli vybráni interně a tím šťastným se stal Noam Dadon se skladbou Children Like These. Nemůžete se rozhodně splést při odhadování země původu, jelikož ze skladby je Izrael poznat na sto honů. Což je jedině dobře, protože to píseň jednoznačně odlišuje od ostatních reprezentantů. V neposlední řadě pak má velmi kvalitní videoklip, kde sledujeme mladý pár, který spolu vydrží až do stáří. Prostě láska na celý život.

 

Našel se mezi druhou pěticí letošní vítěz? Již chybí pouze dva reprezentační songy, takže se brzy dočkáte i třetího dílu představení reprezentantů. Poslední nás čeká v polovině listopadu po ukončení irského národního kola.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..