#TBTNovinky

#TBT: Od vousů ke slepicím

Vraťme se v dnešním #ThowbackThursday k tomu, jak česká média prezentovala vítězství Conchity Wurst a Netty Barzilai!

Jak eurovizní čas plyne, objevují se mezi soutěžícími i takoví interpreti, kteří jsou něčím o trochu více zajímavější, kteří se něčím odlišují, narušují tradice, burcují předsudky a svým způsobem šokují. Šokovaní pak často nejsou jen diváci a fanoušci Eurovize, ale i lidé nezasvěcení a ti bývají šokováni s odstupem, který tvoří média a bulvární plátky.

S letošní výhrou písně Toy, kterou v Lisabonu představila Netta, se na českých internetových serverech opět vyrojily články nenechávající čtenáře vytvořit si svůj vlastní názor na zpěvačku a její píseň. Vedle těch, které zkrátka informovaly o Nettině výhře s dodatkem, že náš reprezentant Mikolas Josef skončil na soutěži šestý, jsme si mohli přečíst i jiné „subjektivně neladěné“ články a novinové příspěvky. Tak například internetový vyhledávač Google nabízí po zadání dvou klíčových slov „Netta“ a „eurovize“ článek z 13. května 2018 s titulkem: „Češi jsou pořádně vytočení: Zvítězila izraelská „kvočna“? Eurovize je zpolitizovaná a podmáznutá.“ Co si asi pomyslí takový nezasvěcený jedinec, pokud mu Google nabídne takovýto článek mezi prvními?

Netta Barzilai
Zdroj: israel21c.org

Nicméně takto nesmyslně kritických článků se po skončení letošní Eurovize naštěstí neobjevilo mnoho. Hlavní zpravodajské servery, dokonce i server Novinky.cz, který o Eurovizi píše často velmi nehezky, informoval stručně a jasně o vítězství zpěvačky Netty z Izraele.

I v roce 2014, když Eurovizi vyhrála Conchita Wurst a zajistila tak vítězství Rakouska, se na internetu objevily hanlivé články na účet celé eurovizní soutěže i zpěvačky Conchity, ale nebylo jich mnoho. Téměř na všech webových zpravodajských serverech, které o Eurovizi informovaly, bylo psáno, že Eurovizi vyhrála vousatá zpěvačka, což je pochopitelné a přijatelné, neboť vousy jsou Conchitiným „poznávacím znamením“.

Na českých zpravodajských serverech se můžeme dočíst, že Eurovize je i díky Conchitě Wurst soutěží plnou bizarních vystoupení, mezi které jsou kromě Conchity řazeni také interpreti, jako jsou například Lordi, díky svým netradičním kostýmům také skupina ABBA a pozornosti neunikly ani Buranovské „bábušky“.

ABBA
Zdroj: digitalspy.com

Získaná popularita Conchity Wurst podněcuje zájem českých médií, která o zpěvačce informují. Na českých serverech se tak z několika zdrojů dozvíme i to, že Conchita se již neholí na hrudi, je HIV pozitivní a v neposlední řadě i to, že se možná brzy s postavou Conchity Wurst budeme muset rozloučit.

Abychom se však nesoustředili jen na to negativní, nalezneme na internetových zpravodajských serverech i takové články, které obě umělkyně podporují a vyznívá pozitivně, že se prvních pozic v eurovizním finále ujaly. Obě zpěvačky totiž ukazují světu, že jsou odlišné a že být odlišný není nic špatného. Pro obě znamená vítězství v Eurovizi právě důkaz toho, že i pokud je člověk odlišný, může dokázat velké věci.

Conchita vyjádřila i myšlenku, že až nebudeme muset ve společnosti řešit, koho můžeme mít rádi, paruku odloží. Rozloučení s Conchitou tak bude mít i své pozitivní stránky.

Zdroj: ceskatelevize.cz, aktualne.cz, idnes.cz, novinky.cz, eurozpravy.cz, blesk.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..