#TBTNovinky

#TBT: Z Kyjeva do Berlína, a nebo ne?

V dnešním #ThowbackThursday se vraťme ke spekulacím, které provázely konání Eurovize 2017 v Kyjevě. Svou roli sehrál Berlín!

Jak jistě všichni dobře víme, loňská Eurovize se konala díky zpěvačce Jamale na Ukrajině. Zpočátku o pořádání soutěže soupeřilo několik ukrajinských měst, mezi kterými nechyběla například města Lvov nebo Oděsa. Finální rozhodnutí však padlo 9. září 2016 na Kyjev, ve kterém se Eurovize konala již v roce 2005.

I přestože bylo o místě konání Eurovize rozhodnuto již od září 2016, nedlouho před konáním Eurovize se začaly na webových serverech objevovat spekulace, že by Eurovize mohla být z Ukrajiny přestěhována jinam. Veškeré spekualce se objevily poté, co Julia Samoylova, původní reprezentatka Ruska 2017 a reprezentantka Ruska 2018, dostala zákaz vstoupit na ukrajinské území a tím i zákaz účastnit se Eurovize v Kyjevě. Tento zákaz byl ze strany Ukrajiny odůvodněn tím, že Julia v roce 2015 ilegálně vstoupila na území anektovaného Krymského poloostrova.

Julia Samoylova
Zdroj: Google

Zatímco celý eurovizní internetový svět řešil zákaz ruské zpěvačky vystoupit na Eurovizi, EBU nezůstávala pozadu a snažila se nově vzniklou situaci nějak rozumně vyřešit. Generální ředitelka EBU Ingrid Deltenre v dopise adresovaném ukrajinskému premiérovi Volodymyru Groysmanovi vyjádřila požadavek zrušení zákazu a povolení ruské reprezentantce zúčastnit se Eurovize. Mimo jiné napsala, že pokud nebude moci Julia Samoylova v Kyjevě vystoupit, ukrajinský vysílatel bude čelit finanční pokutě a Eurovize bude z Kyjeva přesunuta jinam, a to mimo Ukrajinu.

Nastalé situace využili ruští „pranksteři“ Alexei Stolyarov a Vladimir Kuznetsov. Napadl je komický žertík – zavolali totiž generální ředitelce EBU Ingrid Deltenre v přestrojení za ukrajinského premiéra Volodymyra Groysmana. Ačkoli se to může zdát jakkoliv nápadné, Ingrid Deltenre jim uvěřila a ochotně odpověděla na jejich dotazy. Vyjádřila, že je nepřípustné, aby pořádající země omezovala či vylučovala účast kohokoliv z účastnících se interpretů a členů jejich delegací. Takové jednání by bylo porušením pravidel Eurovize. Ingrid Deltenre upozornila i na to, že v době, kdy Julia Samoylova nelegálně vstoupila na Krym, nebyla ještě zvolenou reprezentantkou na Eurovizi. Navrhla také, aby jí byl zákaz vstupu na území Ukrajiny udělen až po skončení Eurovize.

Alexei Stolyarov a Vladimir Kuznetsov
Zdroj: ria.ru

Pohotoví ruští „pranksteři“ na slova Ingrid Deltenre o přestěhování Eurovize do jiného města namítli, že si nedokáží představit, aby se podařilo necelé dva měsíce před konáním Eurovize celou soutěž přestěhovat do jiného města. Ingrid Deltenre však měla odpověď: „Máme již vše pojištěno v Berlíně.“ Obsah nahrávky telefonátu však nebyl nikým dalším z EBU oficiálně potvrzen.

Oficiální vyjádření EBU k telefonické nahrávce bylo poměrně neurčité a existenci telefonického hovoru dokonce odmítalo a popíralo. Jisté však bylo, že se EBU plně soustředilo na přípravu Eurovize v Kyjevě, což dokládalo i zahájení příprav pódia, které se v Kyjevě na Eurovizi po všechny večery objevovalo. Přestěhování celé Eurovize by bylo nepředstavitelně logisticky i finančně náročné, nehledě na to, že novináři a fanoušci již měli zarezervované letenky do Kyjeva i ubytování v něm.

Promo foto Eurovize 2017 v Kyjevě.
Zdroj: Google

Veškeré spekulace o stěhování Eurovize ukončilo odhlášení Ruska z Eurovize v Kyjevě. Po návrzích, že Julia Samoylova bude zpívat na online přenosu z Ruska, a skutečnosti, že případná ruská delegace neměla ani zarezervované ubytování v Kyjevě, ruská televize oznámila, že se Eurovize v roce 2017 nezúčastní. Je možné, že se Rusko Eurovize vlastně vůbec zúčastnit nechtělo a potřebovalo jen vyvolat problém, který by ohrozil konání Eurovize v Kyjevě. Co vedlo Rusko k takovým krokům, se dnes již nedozvíme.

Julia Samoylova vyjádřila lítost, že se nebude moci Eurovize zúčastnit, načež jí ruský vysílatel slíbil účast v příští Eurovizi konané v roce 2018. Ačkoli nemuseli někteří věřit, že se tak stane, Julia Samoylova nakonec do Lisabonu skutečně odletěla a viděla dokonce i oceán, který v Kyjevě není. Všechno tak dobře nakonec dobře dopadlo a o to přeci vždycky jde!

Zdroj: eurovision.tv, escxtra.com, esctoday.com, wiwibloggs.com, bbc.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..