Novinky

Léto s Eurovizí

Jak jinak začít nový web, než tím, že se podíváme na to, co se okolo Eurovize dělo během léta…

Letošní ročník eurovize je již za námi a všichni již netrpělivě vyhlížíme ten nadcházející. A také proto je tu náš nový web, který vám čekání zpříjemní.

Na konci června se sešli členové Evropské vysílací unie (EBU) se zástupci izraelské vysílací společnosti v Ženevě, aby mohla být oficiálně zahájena příprava nadcházejícího ročníku v Izraeli. Portugalská televizní společnost RTP zároveň předala pomyslné pořadatelské žezlo izraelské televizní společnosti KAN. Zástupci Izraele také oznámili, že hostitelské město a oficiální termíny konání eurovize budou oznámeny začátkem září.

Sídlo Evropské vysílací unie (EBU) v Ženevě, zdroj: eurovision.tv

Červen byl ale také velice úspěšným měsícem pro našeho reprezentanta Mikolase Josefa. Na oficiálním kanále Eurovize na YouTube se stala Mikolasova soutěžní píseň Lie to Me druhou nejsledovanější za měsíc červen. Nikdy předtím se takový úspěch českému reprezentantovi nepodařil. První místo nemohlo připadnout nikomu jinému, než vítězce samotné eurovize a její skladbě Toy.

 

Hned na začátku července představil nadcházející hostitel Eurovize jméno výkonného producenta a šéfredaktora a hlavního režiséra příštího ročníku. Výkonnou producentkou se stane Zivit Davidovitch, která má bohaté zkušenosti s produkcí událostí nejrůznějších žánrů. Mezi nimi například Světový nebo Evropský pohár, Miss Izrael nebo reality-show Survivor. Pracovala také na televizní stanici CBS News ve Spojených státech. Šéfredaktorem a hlavním režisérem byl jmenován Yuval Cohen. I ten má bohaté zkušenosti s režírováním velkých akcí a televizních produkcí. Jako režisér se staral o izraelskou verzi The Voice, Dancing with the Stars a režíroval také izraelské národní kolo eurovize v roce 2010, které vyhrál Harel Skaat.

Zivit Davidovitch, zdroj: eurovision.tv

Červenec byl ale také měsícem špatných zpráv. Jedna taková dorazila z Makedonie. Zemřel reprezentant této bývalé jugoslávské země, Vlatko Ilievski, který svou zemi reprezentoval na Eurovizi v Düsseldorfu. Se skladbou Rusinka se sice do finále nedostal, ale přesto byl ve své zemi jedním z nejpopulárnějších interpretů. O to smutnější zprávou je, že necelý týden před svou smrtí oslavil 33. narozeniny.

Vlatko Ilievski, zdroj: eurovision.tv

Zhruba v polovině července se začaly objevovat další informace o možném hostitelském městě nadcházejícího ročníku. Kandidáti na hostitelské město musí splňovat několik podmínek. Aréna, kde by se měla eurovize konat, musí pojmout alespoň 10 000 lidí a stovky delegátů z jednotlivých zemí. V blízkosti arény také musí být zázemí pro více než 1 000 novinářů z celého světa. Objevily se také spekulace o tom, že by se Eurovize v Izraeli nemusela vůbec konat. V úvahu připadalo například Rakousko, které na letošní eurovizi skončilo třetí. Nakonec byl ale Izrael přeci jen potvrzen jako hostitel.

Radostná zpráva dorazila z Chorvatska. Letošní reprezentantka této země, Franka Batelić, se 23. července provdala za člena chorvatské fotbalové reprezentace – Vedrana Ćorluku.

Franka Batelić & Vedran Ćorluka, zdroj: Instagram Franky Batelić

Zato letošní vítězka eurovize, Netta Barzilai, měla velmi napilno. Kromě toho, že se sešla s vévodou z Cambridge, také vystoupila v přímém přenosu pořadu Today Show TV ve Spojených státech, kde zazpívala svou vítěznou píseň Toy. A před pár dny se dostala na první místo hudebního žebříčku Billboard, která umístila její skladbu Toy na první místo v kategorii tanečních písní (Dance Club Songs).

Netta a princ William, zdroj: Instagram Netty

V polovině srpna pak přišla dávka roztomilosti z Německa. Letošní reprezentant Michael Schulte se totiž stal otcem a podělil se se svými fanoušky o fotografii, na které malého syna Luise poprvé drží v náručí.

Luis Schulte & Michael Schulte, zdroj: FB Michaela Schulte

Další aktuální informace o tom, co se ve světě eurovize děje, najdete na našem webu. V nadcházejícím týdnu bychom se měli dozvědět jméno hostitelského města i oficiální data konání. O všech důležitých věcech vás budeme informovat, takže zůstaňte s námi a zpříjemněte si čekání na další ročník!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..