PODCAST - Eurovizní pokec

Eurovizní pokec: Je Eurovize skutečně apolitickou soutěží?

Po týdnu se opět hlásíme s podcastem Eurovizní pokec. Tentokrát přijal pozvání do podcastu šéfredaktor ESC areny Honza Sak. Kromě novinek ze Španělska, Portugalska a České republiky se v novém díle věnujeme tomu, jak moc zasahuje politika do soutěže Eurovision Song Contest. Podcast Eurovizní pokec si můžete přehrát níže nebo na následujících platformách: Spotify, Apple podcastsGoogle podcasts a Anchor.

2:05 – To, že Chanel získala nejlepší výsledek pro Španělsko od roku 1995 jste se mohli dozvědět v minulém dílu. Na její úspěch chce španělská delegace navázat a už v létě spustila přihlášky. Delegace měla skutečně z čeho vybírat. Do nového ročníku Benidorm Fest, ze kterého vzejde soutěžní píseň pro Liverpool, se přihlásilo přes 900 písní. Z těch španělský vysílatel vybral 18 nejlepších. Tyto písně se utkají ve dvou semifinálových kolech a jednom finálovém.

8:23 – Portugalsko bude opět vybírat píseň do Eurovision Song Contest přes Festival da Canção. Po výhře v roce 2017 se z outsidera soutěže stalo Portugalsko zemí, se kterou je nutné ve finále počítat. Kromě písní od umělců, které letos národní vysílatel oslovil, je do národního výběru přihlášeno dalších 667 skladeb. Vybrané skladby se o postup do finále poperou ve dvou semifinálových kolech.

14:04 – Skupina We Are Domi vydala po reprezentaci České republiky na Eurovizi 2022 svůj nový singl „Alive“. Opět se jedná o taneční píseň, kterou si můžete poslechnout na streamovacích platformách.

16:06 – HLAVNÍ TÉMA – Ačkoli se pořadatel Eurovision Song Contest vždy brání, že soutěž je hlavně o hudbě a nikoliv o politice, kontroverze spojené s politikou se soutěži nevyhýbají. Každý rok se soutěži nevyhnou kauzy ohledně přidělování hlasů z jednotlivých zemí, soutěžních písní s politickým podtextem nebo prostě a jednoduše neumožní pořadatelská země vpustit na své území reprezentanta země znepřátelené. To, zda je Eurovize apolitickou soutěží, jak se snaží na první pohled působit, probereme s Honzou v tématu týdne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..