Novinky

Melodifestivalen mění hlasovací systém a vyhlašování výsledků

Letos budou moct televizní diváci podpořit své favority hned dvakrát.

Tento týden vrcholí v stockhomské Avicii Aréně (bývalé Globe Aréně) přípravy na odstartování nadcházejícího ročníku Melodifestivalen, který se už tuto sobotu přihlásí s prvním semifinále.

Spolu s ním se letos dočkáme velkých změn v systému hlasování a vyhlašování výsledků. V poslední době se totiž ukázalo, že diváci jsou při hlasování aktivní převážně v první polovině večera, a to při vystoupení jednotlivých soutěžících. Ve zbývající části show pak většina nadšení vyprchá a je obtížné diváky udržet a zapojit do hlasování. Od nově používaného hlasovacího systému se očekává, že dokáže publikum ještě více aktivovat a přimět k hlasování v průběhu celého přenosu.

Stockholmská Avicci Aréna, kde se letos budou konat semifinále Melodifestivalenu.

První změna se týká semifinále. Po všech vystoupeních se dočkáme odhalení získaných hlasů již po prvním hlasovacím kole, kdy jeden soutěžící s největší podporou diváků a nejvíce získanými hlasy postoupí rovnou do finále. V tomto prvním hlasování bude moci publikum podpořit každou píseň pomocí mobilní aplikace až pěti hlasy. Následně se bude zbývajících šest písní ucházet o další hlasy v druhém hlasovacím kole – opět maximálně pět hlasů pro každý song. Hlasy z prvního a druhého kola se pak sečtou napříč osmi hlasovacími skupinami rozdělenými na základě věku: 3–9 let, 10–15 let, 16–29 let, 30–44 let, 45–59 let, 60–74 let, 75+ a hlasující pomocí telefonu. Výsledky budou vyhlášeny podobně jako na Eurovizi, přičemž se dozvíme, jak jednotlivé věkové skupiny hlasovaly, komu přidělili svých tzv. „douze points“ a zbývajících 10, 8, 5, 3 a 1 bod. Napětí by se tak mělo čím dál více stupňovat a na konci vyhlášení výsledků se dozvíme celkové pořadí soutěžících, což bude pro diváky jistým bonusem. Bohužel se však už nadále musíme rozloučit s přídavným vystoupením dvou postupujících kvalifikantů.

Osm hlasovacích skupin rozdělených na základě věku publika.

Současně se také ruší tzv. Druhá šance, místo které uvidíme další semifinále se soutěžícími, kteří v přechozích přenosech skončili na 3. a 4. místě. V rámci jednoho přenosu nás budou čekat dvě „minisemifinálová“ kola po čtyřech vystupujících, přičemž z každého postoupí dále už jen dva soutěžící a tím zkompletují finálovou dvanáctku. V tomto semifinálovém přenosu bude použito pouze jedno hlasovací kolo (hlasování napříč věkovými skupinami) a z časových důvodů budou vyhlášeni pouze fináloví kvalifikanti bez zveřejnění podrobnějších výsledků.

Změn se dočkáme také ve velkém finále, které se letos uskuteční 12. března. Hlasující opět dostanou dvě příležitosti hlasovat pro své favority. Po zveřejnění hlasování poroty bude spuštěno druhé hlasovací kolo, kde bude moct každý divák podpořit svůj oblíbený song až pěti hlasy. Vyhlášení diváckého hlasování pak proběhne stejným způsobem jako v prvních čtyřech semifinále, a to napříč osmi hlasovacími skupinami. Tyto divácké hlasy se při vyhlašování přičtou k hlasům poroty a na konci se tak dozvíme vítěze, který odjede reprezentovat Švédsko na Eurovizi 2022 do Turína.

Vyhlašování výsledků v roce 2017, kdy zvítězil Robin Bengtsson. Bude mu štěstí přát i letos?

Jak se vám nový koncept hlasování líbí a budete letos Melodifestivalen sledovat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..