Národní kolaNovinky

Po dvou letech se vrací ukrajinský Vidbir

O reprezentaci Ukrajiny zabojuje celkem 8 soutěžících.

Po znamenitém úspěchu ukrajinské skupiny Go_A, která na loňské Eurovizi obdržela pomyslné stříbro v diváckém hlasování, se ukrajinský vysílatel UA:PBC vrací k formátu národního kola Vidbir. Narozdíl od minulých let, kdy se v rámci několika show představilo 16, 18 či dokonce 24 soutěžících, bude letošní šesté vydání po změně pořadatele poněkud skrovnější. Z celkových 284 přihlášených skladeb byl interně vytvořen seznam 27 nejlepších, který se po sérii živých castingů zúžil na 8. Jejich interpreti se 12. února utkají o reprezentaci Ukrajiny na Eurovizi 2022 v Turíně.

Seznam finalistů ukrajinského národního kola Vidbir:

  1. Alina PashTini zabutych predkiv
  2. BarlebenHear My Words
  3. CloudlessAll Be Allright
  4. Kalush OrchestraStefania
  5. Michael SoulDemons
  6. Our AtlanticMoja ljubov
  7. RoxolanaGirlzzzz
  8. WellboyNozzy Bossy

V původním užším seznamu figurovalo ještě jméno zpěváka Lauda a jeho skladby Head Under Water. Poté, co se přišlo na to, že Laud už stejnou píseň vydal jednou v roce 2018, byl kvůli porušení pravidel diskvalifikován a nahrazen hudebníkem Barlebenem. Za ty nejvýraznější hudebníky ve Vidbiru 2022 lze zatím považovat například mladou umělkyni Alinu Pash, účastníka soutěže X Factor Ukraine 2019 Wellboye či uskupení Kalush Orchestra, jehož jedním z členů je i Ihor Didenčuk, flétnista skupiny Go_A. Na zveřejnění všech skladeb si ale budeme muset ještě počkat.

Účastníci Vidbiru 2022

Zajímavostí také je, že se do letošního Vidbiru mohli přihlásit pouze ti umělci, kteří po roce 2014 nekoncertovali v Rusku a nevstoupili na území Krymu. Stejný přístup k věci se stal osudný pro ukrajinskou účast na Eurovizi v roce 2019, kdy byly vítězce Maruv kvůli jejím předchozím vystoupením v Rusku navrženy tak omezující podmínky, že se reprezentace Ukrajiny vzdala a s ní i její náhradníci z národního kola.

Vidbir 2022 tentokrát uvede moderátorka Eurovize 2005 Marija Jefrosinina, již bude z green roomu doplňovat Timur Mirošnyčenko, moderátor juniorské Eurovize 2009 a Eurovize 2017 v Kyjevě. Hlasování bude probíhat tradičním způsobem, tedy rozdělením výsledků diváckého hlasování a hlasování porot poměrem 1:1.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..