Novinky

ESC 2022: Česko vystoupí v druhé polovině 2. semifinále

V druhé polovině večera náš reprezentant zazpívá poprvé od roku 2017.

Dnes v turínském muzeu Madama Palace proběhlo slavnostní předání hostitelství italskému Turínu a zároveň oficiální semifinálový los, který měl za úkol rozdělit 36 zemí do dvou semifinále a do jejich polovin. V rámci losování bylo též rozhodnuto o tom, které semifinále odvysílají země tzv. Velké pětky. Ty budou mít v daném semifinále i povinnost hlasovat.

Česko bylo vylosováno hned při druhém kole losu posledního šestého koše, čímž jsme se zařadili do druhého semifinále, stejně jako před dvěma lety, kdy semifinálový los proběhl naposledy. Narozdíl od losu v Rotterdamu nám však tentokrát byla vylosována druhá polovina večera. Český reprezentant We Are Domi tak vystoupí ve druhém semifinále 12. května a zazpívá si jako desátý až osmnáctý v pořadí. Na konkrétní startovní číslo si budeme muset počkat na přelom března a dubna.

Zajímavostí také je, že naše píseň Lights Off je momentálně jedinou potvrzenou písní druhého semifinále.

Moderátoři slavnostního ceremoniálu Carolina Di Domenico a Mario Acampa nejprve vylosovali, které dvě země odvysílají první semifinále, ve kterém budou i hlasovat, a které tři země pak odvysílají „naše“ čtvrteční klání. Česko bude doufat v hlasy od Spojeného království, Německa a Španělska, státy prvního semifinále se pak pokusí zaujmout Itálii a Francii.

Poté už nic nebránilo tomu, vylosovat pozici všem 36 zemím, které musí zabojovat o finálovou kvalifikaci. Los pro 66. ročník Eurovision Song Contest v italském Turíně nakonec dopadl následovně:

První semifinále – úterý 10. května 2022

Druhé semifinále – čtvrtek 12. května 2022

Na první pohled se zdá, že los pro Česko nedopadl vůbec špatně. Vystupovat v druhé polovině není nikdy na škodu, ačkoliv nutno jedním dechem dodat, že tyto (ne)výhody jednotlivých polovin se poslední dobou značně stírají. Čeští fanoušci doufali v přítomnost Norska, což se bohužel nepovedlo. Domovina dvou třetin našeho tria vystoupí už v prvním semifinále.

V semifinále však máme jiné země, které nás rády podporují, a to především Polsko nebo Severní Makedonii. Naše píseň Lights Off dost možná zaujme severské země, hlasy by tak mohly poslat státy jako je Švédsko, Finsko nebo i Spojené království. V našem semifinále navíc není jediná země se 100% kvalifikační historií. Tou už ale zůstává pouze Ukrajina.

Semifináloví „giganti“ se letos zdají být rozděleni více než spravedlivě. Ukrajina, Rusko či Norsko v úterním přenosu, Austrálie, Švédsko nebo velmi často úspěšný Ázerbájdžán v přenosu čtvrtečním. Co je ale jistotou posledních let? Postup si země opravdu musí zasloužit především svou písní. A ty my dosud známe pouze tři. Ačkoliv se tedy nyní zdají obě dvě semifinále relativně rovny, poznáváním dalších a dalších písní teprve zjistíme, zda se nám z toho či onoho semifinále rýsuje tzv. krvavá koupel.

Česká píseň skupiny We Are Domi má však letos v zahraničí velmi pozitivní ohlasy a tak pevně věříme, že se staneme pevnou součástí favoritů na postup do velkého finále, které je na pořadu v sobotu 14. května a do kterého postoupí z každého semifinále desítka nejúspěšnějších.

Co na los říkáte vy?

Jeden myslel na “ESC 2022: Česko vystoupí v druhé polovině 2. semifinále

  • Velká škoda, že tam nemáme to Norsko nebo třeba i Dánsko. Ale i tak je to velmi zajímavá pozice. Podle mě velká naděje na postup.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..