Národní kolaNovinky

Irsko postupně představuje finalisty národního kola

Irsko se k formátu národního kola vrací po dlouhé pauze. Ve finále uslyšíme celkem šest písní.

Naposledy jsme si mohli užít irské národní kolo v roce 2015, kdy zvítězila Molly Sterling s písní Playing With Numbers. Vítězům irského národního kola se dařilo postoupit na Eurovizi do finále například mezi lety 2010 a 2013, načež následovala dvojice neúspěšných vítězů v letech 2014 a 2015. Právě to byl rok, kdy se Irsko rozhodlo s národním kolem skončit a od roku 2016 vybírali své interprety interně. Jelikož se od toho roku podařilo Irsku postoupit do finále pouze v roce 2018, tak by se dalo říci, že přeci jen národní kolo mělo větší procentuelní úspěšnost. A letos se tedy pro veliký (ne)úspěch vrací. Čeká nás šestice písní, které se o reprezentaci tzv. Smaragdového ostrova, jak se často Irsku říká, utkají v pátek 4. února 2022.

Představování jednotlivých písní bude probíhat tento týden během dopolední show Ryana Tubridyho. Ten je také moderátorem večerní The Late Late Show, během níž bude ve speciálním vysílání zvolen i irský reprezentant. Dnes jsme poznali první dva interprety a jejich písně, další poznáme během následujících dnů. Jedna z dalších reprezentantek pak svou účast oznámila na sociálních sítích a její píseň poznáme ve středu. Na koho se tedy letos v Irsku můžeme těšit?

Doposud je nevětším jménem mezi irskými finalisty Brendan Murray, kterého si mnozí z vás mohou pamatovat z Eurovize 2017 v Kyjevě, kde již Irsko reprezentoval s písní Dying to Try, ale tehdy se mu nepodařilo postoupit do velkého finále. Tentokát si svou soutěžní píseň napsal sám. Rachel Goode je klasicky školená zpěvačka, která si do národního kola odběhla vyzkoušet něco nového a tím je tzv. scandi-pop. Za její písní stojí částečně stejný tým, který napsal loňskou píseň Polska – The Ride, takže podobnost není čistě náhodná. Brooke Scullion, jejíž píseň jsme poprvé slyšeli ve středu, se nejvíce proslavila účastí v jedné z minulých řad pěvecké show The Voice UK.

Janet Grogan, kterou jsme poznali v úterý 18. ledna, soutěží s písní Ashes of Yesterday, kterou napsal mimo jiné i Aidan O’Connor. Toho dobře známe i u nás, protože to byl jeden z autorů české písně I Stand, která se jako první dostala do finále Eurovize v roce 2016. Janet se publiku představila hlavně v roce 2016, kdy soutěžila v britské pěvecké soutěži The X Factor, ale neznámá není ani ve světě Eurovize. Ještě před svou účastí v X Faktoru totiž byla na Eurovizi 2016 ve Stockholmu jako vokalistka irského reprezentanta Nickyho Byrnea, což si s chutí zopakovala i o dva roky později v Lisabonu s Ryanem O’Shaughnessym. Nyní se tak pokouší zazářit také jako sólová zpěvačka, ostatně jako mnoho účastníků národních kol napříč Evropou. V roce 2021 také soutěžila v irské televizní show Last Singer Standing.

Když už zmiňujeme soutěž Last Singer Standing, tak pátým finalistou irského národního kola je rovnou její vítěz Patrick O’Sullivan. Na jeho soutěžní písni One Night, One Kiss, One Promise se také podílel Nicky Byrne, který Irsko reprezentoval na Eurovizi 2016 ve Stockholmu. Shodou okolností Nicky také soutěž Last Singer Standing moderoval. Posledním představeným interpretem byl zpěvák a skladatel Miles Graham s písní Yeah, we’re gonna get out of it, kterou si také sám napsal. Ten již v minulosti spolupracoval i některými dalšími známými interprety jako například L’Tric či Don Diablo.

Co říkáte na irské finalisty? Najde se mezi nimi někdo, kdo konečně přinese Irsku štěstí a opět vrátí tuto zemi do finále Eurovize? Hlasujte pro svého favorita v naší anketě.

Kdo by měl podle vás zvítězit v Irsku?
  • Rachel Goode - I'm Loving Me 55%, 6 hlasů
    6 hlasů 55%
    6 hlasů - 55% všech hlasů
  • Brendan Murray - Real Love 27%, 3 hlasy
    3 hlasy 27%
    3 hlasy - 27% všech hlasů
  • Brooke Scullion - That's Rich 9%, 1 hlas
    1 hlas 9%
    1 hlas - 9% všech hlasů
  • Patrick O'Sullivan -One Night, One Kiss, One Promise 9%, 1 hlas
    1 hlas 9%
    1 hlas - 9% všech hlasů
  • Janet Grogan - Ashes of Yesterday 0%, 0 hlasů
    0 hlasů
    0 hlasů - 0% všech hlasů
  • Miles Graham - Yeah, we're gonna get out of it 0%, 0 hlasů
    0 hlasů
    0 hlasů - 0% všech hlasů
Celkově hlasů: 11
21. 1. 2022 - 4. 2. 2022
Hlasování ukončeno !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..