Ostatní

Silvestrovská TOP 250 na ESCRadio

Nový rok se již zcela rozběhl, tak se pojďme ohlédnout, jak vypadal poslední den loňského roku ve znamení Eurovize!

Tak, jako každý rok, i v tom právě uplynulém patřil poslední prosincový den na hudební internetové rádiové stanici ESCRadio nejlepší dvěstěpadesátce eurovizních písní všech dob. TOP 250 vzniká hlasováním fanoušků na webu belgického fanklubu, a to každoročně startuje už v průběhu listopadu. Zapojit se do něho může každý.

Výsledky ankety se každoročně proměňují a bývají zásadně ovlivněny novými písněmi toho daného ročníku Eurovize. Jsou však stálice, které se drží v žebříčku každoročně, a to i na nejvyšších příčkách. Pojďme se ale nejdříve podívat na úspěchy českých songů. Oproti roku 2020, kdy se v žebříčku objevili hned tři čeští zástupci, jsme se na konci roku 2021 museli spokojit pouze s jedním. Mikolas Josef a jeho soutěžní song Lie To Me se umístil na chvostu žebříčku na 231. místě. Oproti roku 2020 se propadl o téměř 100 příček. A Gabriela Gunčíková s písní I Stand, která byla v roce 2020 na 182. místě, stejně jako Lake Malawi a jejich Friend of a Friend, kteří byli 189., z žebříčku vypadli bohužel úplně.

Nebudeme déle tajit, že vítězkou celého hlasování se stala opět Loreen s písní Euphoria. Tu se od roku 2012 zatím nikomu nepodařilo porazit. V TOP 10 však zamíchaly kartami písně loňského ročníku. Obstály hned 4. Nejúspěšnější byli vítězové Eurovize 2021 Måneskin. Song Zitti e buoni získal 2. příčku. V závěsu, na místě 3., se umístila skupina Go_A a jejich Shum. Zabodovala i Barbara Pravi. Píseň Voilà skončila na 5. místě. Čtveřici úspěšných a celou TOP 10 uzavírá Tout L’Univers na místě 10. Další písní z Eurovize 2021, která se v žebříčku umístila je Dark Side. Mezi posledními dvěma jmenovanými však vznikla zajímavá mezera. Blind Channel totiž obsadili až 29. pozici.

V TOP 10 se umístil opět i Duncan Laurence na místě 4. Spolu s ním se z ročníku Eurovize 2019 v TOP 10 stále drží ještě KEiiNO a Mahmood na místech 7. a 8. Zbývající 6. příčku zabrala Eleni Foureira, na kterou od posledního ročníku ankety spadla z druhého místa. Největším překvapením a pravděpodobně nejviditelnějším skokanem ankety 2021 je na 9. místě španělská reprezentantka z roku 2003 Beth s písní Dime. V roce 2019 obsadila 107. místo, v roce 2020 potom rovné 50. místo, letos je v TOP 10. Nabízí se otázka. Máme již snad jistou vítězku hlasování pro letošní rok?!

Konec vtipů, smutnější pohled na výslednou soupisku má zcela jistě Salvador Sobral. Ten spadl ze 4. příčky na 21. Tři další vítězové Eurovize obsadili příčky 14, 15 a 16. A to konkrétně Jamala, Alexander Rybak a Måns Zelmerlöw, přesně v tomto pořadí. Skupinu ABBA a píseň Waterloo fanoušci stále milují a v silné konkurenci pro ni vybojovali 20. pozici. Jako jediný z neuskutečněného ročníku Eurovize 2020 se do TOP 30 dostal Diodato, je na hezkém 13. místě. A kdo že obsadil pozici s číslem 11? Nevena Božović s písní Kruna. Poskočila až ze 70. příčky!

Bodovaly i songy z dávných ročníků Eurovize. Tím vůbec nejstarším, který v žebříčku figuruje, je Nel blu dipinto di blu z Itálie roku 1958 (178. pozice). Také songy z let 1963 z Dánska s názvem Dansevise a italská píseň Non Ho L’Età z roku 1964 se v žebříčku objevují (pozice 166 a 133). Za letmou zmínku určitě stojí i Lenny Kuhr a její De Troubadour (Nizozemsko, 1969, 230. pozice). Do TOP 100 se potom dostaly písně jako je například Ne partez pas sans moi od Celine Dion (85. pozice) nebo Tu te reconnaîtras od Anne-Marie David (83. pozice). Nejvýše umístěnou a zároveň nejstarší písní je potom Poupée de cire, poupée de son, kterou světu představila France Gall v roce 1965 (61. pozice).

Pokud máte zájem si prohlédnout přehledně zpracovaný celý žebříček TOP 250, máte možnost zde.

Co vás v žebříčku TOP 250 uplynulého roku nejvíce překvapilo? A čekali jste opět vítězství Loreen? Dejte nám vědět v komentářích!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..