Ankety a soutěžeOstatní

ESC TOP 250: Hlasujte pro svou TOP 10 písní z historie Eurovize

Tradiční hlasování webu Songfestival.be končí v poledne 5. prosince.

Tato stále oblíbenější anketa se letos dostává do svého třináctého ročníku. Stejně jako každý rok, i tentokrát můžete hlasovat pro svých 10 nejoblíbenějších písní historie Eurovize. Hlasovat můžete pouze jednou, takže si své rozhodnutí nejprve pořádně promyslete, nejpozději však do 5. prosince v poledne. Stejně jako vždy budou výsledky představeny 31. prosince jakožto odpočítávání od 250. do 1. místa od 11. hodiny dopolední do přibližně 23:30, a to na oblíbeném internetovém eurovizním rádiu ESC Radio.

Hlasovat pro svou TOP 10 nejoblíbenějších eurovizních písní můžete po přihlášení zde.

Loreen se svou písní Euphoria zvítězila v anketě ESC TOP 250 již devětkrát.

Jednoznačně nejúspěšnější písní této ankety je Euphoria od švédské interpretky Loreen. Ta od svého vítězství v roce 2012 zvítězila ve všech následujících anketách ESC TOP 250. Letos má tak šanci triumfovat po desáté. Na vysokých místech se poslední roky drží například Il volo s písní Grande amore (Itálie 2015),  Pastora Soler s písní Quedate conmigo (Španělsko 2012) nebo Sergej Lazarev s písní You Are The Only One. V roce 2019 pak za Loreen na stříbrné pozici skončil eurovizní vítěz Duncan Laurence s písní Arcade a na místě bronzovém se umístila hitovka Fuego od Eleni Foureira z Lisabonu 2018.

Podíváme-li se na české stopy, první velký úspěch jsme zaznamenali v roce 2016, kdy se naše reprezentantka Gabriela Gunčíková v anketě umístila na velmi pěkném 78. místě. Tento výsledek dokázal o 8 míst vylepšit pouze Mikolas Josef v anketě 2018. Právě tito dva zmínění se v nejlepší dvoustovce dokázali udržet i v roce 2019. V anketě se tehdy umístili taktéž naši tehdejší zástupci, skupina Lake Malawi, a to na 189. místě. V nejnovější anketě z minulého roku jsme však mezi 250 nejlepšími Gabrielu Gunčíkovou ani Lake Malawi nenašli, bohužel podobně jako Kemamu Bena Cristovaa. Rozšíříme-li obzor i o slovenské zástupce, jednoznačně nejúspěšnějším česko-slovenským reprezentantem této ankety je zpěvačka Kristina, která se se svou písní Horehronie udržuje od roku 2010 konstantně okolo 100. místa. Umisťovala se tedy už v letech, kdy anketě nevládla Loreen, ale Željko Joksimovič s písní Lane moje (Srbsko a Černá Hora 2004). Loreen mu tedy tento triumf „ukradla“ paradoxně v tom roce, kdy se právě Željko znovu pokusil pro Srbsko v Eurovizi (opět těsně neúspěšně) zvítězit.

Mikolas Josef s bratry Mensovými na Eurovizi 2018 v Lisabonu.

Poslali jste svou TOP 10 do letošní ankety? Pochlubte se s ní v komentáři!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..