Národní kolaNovinky

DNES: Finále Melodifestivalen 2021

Dnes nás čeká vyvrcholení šestitýdenního švédského národního kola Melodifestivalen.

Švédský Melodifestivalen 2021, jehož všechny přenosy se letos uskutečňují pod jednou střechou – v hale Annexet ve Stockholmu – se skládá z šesti živých přenosů. Na systému kvalifikací soutěžících do finále se oproti posledním rokům nic nezměnilo. Každou únorovou sobotu jsme viděli semifinále a v každém z nich sedm soutěžících, kteří zabojovali o dvě postupová místa přímo do finále. Interpreti, kteří se v každém semifinále umístili na třetím a čtvrtém místě, museli na postup do finále počkat až do března, kdy se navzájem utkali v duelech v Druhé šanci (tzv. Andra chansen). Z tohoto přenosu vzešla poslední čtveřice finalistů. Kompletní dvanáctku soutěžících uvidíme právě dnes 13. března, a to přímo ve finále.

O celkovém vítězi dnes rozhodne půl na půl divácké hlasování a odborná porota, která již hlasovala včera při generální zkoušce. Porota je složená ze zástupců těchto zemí: Albánie, Kypr, Francie, Island, Izrael, Nizozemsko, Švýcarsko a Spojené království. V původní sestavě nejprve figurovalo i Bělorusko, nicméně vzhledem k závažné situaci ohledně svobody běloruských médií se pořadatelé Melodifestivalenu rozhodli vyměnit běloruskou porotu za Spojené království.

Zajímavé je ve švédském národním kole také velmi demokratické vyhodnocování hlasování diváků. Lidé, kteří pro své favority hlasují pomocí mobilní aplikace, jsou rozděleni dle věku do sedmi skupin, za které jsou následně přidělovány souhrnné body. Poslední osmou skupinu pak tvoří diváci hlasující telefonicky. Každá z osmi skupin má pak na celkovém výsledku diváckého hlasování stejný podíl. Z toho vyplývá, že vítězem diváků tedy nemusí být vždy interpret s největším počtem hlasů, ale ten, kdo dokáže zaujmout posluchače napříč celým věkovým spektrem.

Dnes večer se v Melodifestivalenu představí dvanáctka finalistů v tomto pořadí:

  1. Danny Saucedo – Dandi dansa
  2. Klara Hammarström – Beat Of Broken Hearts
  3. Anton Ewald – New Religion
  4. The Mamas – In The Middle
  5. Paul Rey – The Missing Piece
  6. Charlotte Perrelli – Still Young
  7. Tusse – Voices
  8. Alvaro Estrella – Baila Baila
  9. Clara Klingenström – Behöver inte dig idag
  10. Eric Saade – Every Minute
  11. Dotter – Little Tot
  12. Arvingarna – Tänker inte alls gå hem

Do finále se i letos podařilo probojovat mnoha známým tvářím. Eurovizním fanouškům bude jistě nejznámější Charlotte Perrelli, eurovizní vítězka z roku 1999 s hitem Take Me to Your Heaven, a dále Eric Saade, který pro Švédsko vybojoval 3. místo na Eurovizi v roce 2011. Mezi další velmi úspěšné účastníky, kteří se již Melodifestivalenu v minulosti účastnili, patří například Danny Saucedo, který dvakrát dosáhl na 2. místo, kdy právě v roce 2021 prohrál s Ericem Saade a o rok později s Loreen

Největším favoritem na výhru je však naprostý melfestový nováček, a to Tusse se songem Voices. Na základě predikcí bookmakerů se jeho náskok v poslední době každým dnem zvyšoval, a to až na 60% šanci na výhru. Velké překvapení mu však může připravit již právě zmiňovaný Eric Saade nebo nejúspěšnější loňští účastníci – vítězky The Mamas či loňská runner-up Dotter. Jejich šance na celkovou výhru jsou sice menší, ale aspoň by se mohly postarat o dramatický průběh vyhlašování výsledků. Co se týká největších oblíbenců našich čtenářů, tak v tomto ohledu by dnes zvítězila Dotter (s 32 % hlasů) následovaná Ericem Saade (29 % hlasů). Třetí místo by brala Charlotte Perrelli (15 % hlasů).

Moderátoři dnešního večerního programu Måns Zelmerlöw, Shima NiavaraniChrister Björkman se na Vás jistě už moc těší. A také že si jich bohatě užijeme v doprovodném programu, který si pro nás švédská televize SVT připravila.

Nezapomeňte dnes sledovat přímý přenos, který začíná ve 20:00 SEČ přímo na webu SVT play. K dispozici bude tentokrát i přenos s anglickým komentářem, a to pod odkazem zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..